Carme Torras: IA, ètica i robòtica al servei de la societat
Una pionera en IA reconeguda amb la Creu de Sant Jordi 2024 per la seva trajectòria científica i literària
Carme Torras i Genís (Barcelona, 1956) és una de les figures més rellevants en l’àmbit de la robòtica i la intel·ligència artificial a escala internacional. Matemàtica, informàtica i escriptora, ha estat distingida recentment amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva brillant trajectòria científica, compromís amb l’ètica tecnològica i contribució a la literatura de ciència-ficció.
Professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (UPC-CSIC), lidera el grup de recerca RobIRI, centrat en la millora de les capacitats de percepció, aprenentatge i planificació dels robots assistencials. Aquesta tasca té com a objectiu facilitar la vida de persones amb limitacions físiques o cognitives, contribuint a un futur en què la tecnologia promogui la inclusió i l’autonomia.
A banda de la seva activitat científica, Torras és una destacada escriptora de ciència-ficció. Les seves novel·les, com La mutació sentimental (2008) o Enxarxats (2017), han estat premiades amb reconeixements com ara el premi Manuel de Pedrolo i el premi Ictineu. Les seves obres plantegen qüestions ètiques sobre l’ús de la tecnologia i han estat utilitzades com a material educatiu en cursos d’ètica aplicada a la robòtica.
Membre de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Acadèmia Europaea i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, Carme Torras ha estat guardonada amb premis com ara medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (2000) i el Premi Nacional de Recerca de Catalunya (2020).
La contribució de Carme Torras destaca no només pel seu impacte tecnològic, sinó també pel seu compromís amb l’ètica en la intel·ligència artificial. És membre de diversos comitès d’ètica, com el de la UPC i el del CSIC, i assessora el govern espanyol i la Generalitat en qüestions d’IA. A través de la seva obra literària i de divulgació, promou un debat crític sobre les implicacions socials de la tecnologia.
Carme Torras és autora de més de 350 articles científics i ha liderat projectes internacionals com ara Clothilde, centrat en la manipulació d’objectes flexibles amb robots. La seva tasca com a investigadora, professora i divulgadora la situa com un referent de la ciència catalana i mundial, integrant ciència, humanisme i compromís social.