ciència
Ha mort Joan Guinovart, fundador de l’Institut de Recerca Biomèdica
Al llarg de la seva carrera va exercir la presidència de diverses institucions científiques i va rebre múltiples reconeixements com la mateixa Creu de Sant Jordi
El científic català Joan Josep Guinovart i Cirera, fundador i exdirector de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) ha mort de matinada als 77 anys, segons ha comunicat l’IRB: “La seva intel·ligència, lideratge i el seu profund humanisme han estat fonamentals per a les persones que hem tingut la sort de compartir camí amb aquest home irrepetible”.
Nascut a la ciutat de Tarragona, va llicenciar-se en farmàcia i química i el 1973 es va doctorar amb una tesi sobre l’anàlisi cinètica i la regulació de la glucogen-sintetasa del fetge de granota. Durant la seva etapa postdoctoral va traslladar-se al departament de Farmacologia de la Universitat de Virginia per treballar en investigacions relacionades amb el mecanisme d’acció de la insulina sobre el metabolisme del glucogen. Posteriorment, va tornar a Barcelona per incorporar-se com a professor de bioquímica a la facultat de farmàcia de la UB (1975-1983) i, seguidament, com a catedràtic de bioquímica i biologia molecular a la facultat de veterinària de la UAB. A partir de 1990 va passar a ocupar la mateixa càtedra, però de la seva antiga universitat, la UB, on, entre el 1995 i el 2001, va exercir com a cap del departamentde bioquímica i biologia molecular, un càrrec que el va encadenar amb la direcció general del Parc Científic de Barcelona (2001-2002).
Una de les seves majors aportacions al país va ser quan el 2005 va col·laborar amb la Generalitat per la fundació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB). Un centre que té com a missió oferir solucions pioneres a necessitats mèdiques no resoltes en el càncer i altres malalties vinculades a l’envelliment, a través de la investigació. Guinovart va ser-ne el director fins al 2018.
Al llarg de la seva vida va presidir altres institucions com la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular entre el 1996 i el 2000; la Unió Internacional de Bioquímica i Biologia Molecular (IUBMB) del 2015 al 2018, i va ser membre del Comitè Executiu de la Federació de les Societats Bioquímiques Europees (FEBS), així com president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE).
Entre molts altres reconeixements, va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2014 i la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat i el Premi Ciutat de Barcelona de 1998. També va ser nomenat fill predilecte de Tarragona (2007).