Marçà té cura de les tortugues

Amb el marcatge d'una trentena d'aquests animals silvestres, en captivitat al Centre de Cria i d'Interpretació de Tortugues de Marçà, es començaran a alliberar els primers exemplars adults

El Cen­tre de Cria i d'Inter­pre­tació de Tor­tu­gues de Marçà pretén fomen­tar la cria i la rein­tro­ducció de l'espècie medi­terrània, autòctona de la zona, per a la seva con­ser­vació. Es cal­cula que al terme muni­ci­pal hi ha una població d'entre 400 i 500 exem­plars d'aques­tes tor­tu­gues de terra pro­te­gi­des perquè estan en perill d'extinció. Una cin­quan­tena d'aquests ani­mals sil­ves­tres estan en cap­ti­vi­tat als horts vells del Mas de la Milo­quera, on s'emplaça el parc, encara ina­ca­bat, del Cen­tre de Cria i d'Inter­pre­tació de Tor­tu­gues de Marçà, que l'estiu pas­sat va obrir les por­tes.

Dins el pro­jecte de recu­pe­ració que es duu a terme, un tècnic del Cen­tre de Recu­pe­ració d'Amfi­bis i Rèptils de Cata­lu­nya (Crarc) i una vete­rinària dels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Medi Ambi­ent van mar­car fa uns dies una tren­tena de tor­tu­gues per alli­be­rar-les poste­ri­or­ment. Els alum­nes de l'escola Ani­cet Villar del muni­cipi van poder seguir de prop tot el pro­ce­di­ment, així com l'assistència vete­rinària amb l'ober­tura d'una fitxa específica de carac­terísti­ques de cada exem­plars, que ja han des­per­tat de la hiver­nada, com ara el sis­tema de mar­catge a la closca.

Segons el tècnic del cen­tre, Lluís Pena, el moment idoni per alli­be­rar les tor­tu­gues medi­terrànies és quan tenen de 13 a 15 anys. Pena explica que per rein­tro­duir aquesta espècie al seu hàbitat natu­ral «s'ha de fer amb les màximes garan­ties i d'una manera con­tro­lada».

Parc de les olors

El parc de les olors, que pre­veu obrir al públic el maig vinent, forma part d'un dels atrac­tius de la finca situ­ada al turó de la Milo­quera i dis­posa d'un micro­clima idoni per alber­gar un jardí botànic amb prop de dues-cen­tes espècies dife­rents de plan­tes medi­ci­nals, aromàtiques i culinàries. El recinte exte­rior també dis­posa d'un petit estany, on hi ha les plan­tes aquàtiques. Dins del nucli zoològic, hi ha les vari­e­tats exòtiques de tor­tu­gues que s'han introduït, atès que l'espècie medi­terrània hiverna durant sis mesos. Les vis­tes panoràmiques de la serra de Lla­be­ria, de Mont­sant, Cardó i els Ports que ofe­reix el mira­dor habi­li­tat és un altre dels encants que té el parc.

L'habilitació del Mas de l'Escultor

C.G

L'habilitació del Mas de la Miloquera, conegut com a Mas de l'Escultor i la casa on vivia l'artista local Marcel·lí Giné (1918-2006), és l'actuació més destacada dins del projecte de recuperació de la finca. Amb un pressupost global d'un milió d'euros, l'Ajuntament de Marçà i el Consorci de la Serra de Llaberia duen a terme el projecte. Les dependències de l'immoble, després de l'enderroc de les parets interiors, s'han de condicionar ara per ser la seu de l'espai físic del Centre de Cria i d'Interpretació de Tortugues. En una primera fase del projecte, l'ajut econòmic de 450.000 euros, que rep cofinançament al 50% del Feder i de l'Ajuntament de Marçà, es destinarà a impulsar les obres a la primera planta. En aquest nivell de l'edifici és on s'ubicarà la recepció del centre i s'instal·laran els plafons explicatius de la flora i fauna autòctones de la zona. A la segona planta s'habilitarà una sala de projeccions i es reservarà la zona de menjador i cuina pròpies de l'habitatge, cedit a l'Ajuntament per l'escultor Giné, per mostrar part de la seva obra. En les instal·lacions també es preveu a una planta superior i a més llarg termini un espai per fer tallers didàctics.