Societat

Consum

Regals que fan història

Les botigues dels museus són una bona opció per trobar detalls originals i de qualitat

Molts equipaments culturals tenen una àmplia varietat d’obsequis relacionats amb la seva temàtica per a petits i grans

Pels volts de Nadal les vendes s’incrementen tant entre els visitants del museu com entre les persones que hi van només a comprar

Arriba aquell moment en què tenim el dia de Reis a tocar i cal anar enlles­tint les com­pres que hem dei­xat per al dar­rer minut. El ven­tall de pos­si­bi­li­tats és infi­nit perquè exis­tei­xen tants regals com per­so­nes a qui fer-los. Si el nos­tre propòsit per a aquest dia és fugir dels clàssics mit­jons o del per­fum i entre l’oferta dels comerços con­ven­ci­o­nals no aca­bem de tro­bar el que bus­quem, sem­pre hi ha l’opció de recórrer a les boti­gues dels museus, on es poden tro­bar regals a mida per als amants de la natura, per als fas­ci­nats per l’antic Egipte, Roma o la pre­història, per als apas­si­o­nats de l’art o per a ls que sim­ple­ment valo­ren els detalls ori­gi­nals. A Bar­ce­lona n’hi ha un munt, però també hi ha molts museus comar­cals i locals que s’han esforçat per posar al dia i fer més atrac­ti­ves les boti­gues dels seus equi­pa­ments.

Els museus cada cop cui­den més les seves boti­gues i pre­sen­ten tota mena de pro­duc­tes rela­ci­o­nats amb la seva temàtica. Tenen clar que els pro­duc­tes que ofe­rei­xen són una eina més de pro­moció de l’equi­pa­ment, d’atracció de nous visi­tants i, en alguns casos, font de finançament, tal com explica la sub­di­rec­tora gerent de la Fun­dació Miró, Dolors Ricart, que admet que els bene­fi­cis que els genera la botiga del museu repre­sen­ten “una part força impor­tant dels ingres­sos pro­pis, al vol­tant del 25%”. És per això que asse­gura que qui com­pra a la botiga “té la satis­facció de fer-ho per aju­dar a man­te­nir la via­bi­li­tat de la nos­tra ins­ti­tució, que posa a l’abast dels visi­tants l’obra de Joan Miró i la d’altres artis­tes con­tem­po­ra­nis, a través de les nos­tres expo­si­ci­ons i acti­vi­tats”. Per a la Fun­dació Clos, que ges­ti­ona el Museu Egipci, els ingres­sos gene­rats per la botiga són també una font de finançament.

Com­pra­dors de regals

Molts museus detec­ten un incre­ment de ven­des pels volts de Nadal. En alguns casos, els com­pra­dors més pre­vi­sors comen­cen a pro­veir-se de regals des de mit­jans de novem­bre, tal com expli­quen, tot i que la majo­ria encara espe­ren a dar­rera hora per tro­bar aquell regal espe­cial que pugui fer feliç a un fami­liar o amic. En el que tots coin­ci­dei­xen és que ja són molts els que han des­co­bert que els museus són una bona alter­na­tiva al comerç tra­di­ci­o­nal o les grans superfícies quan s’acos­ten aques­tes dates.

A més dels arti­cles de mar­xan­datge i els objec­tes de record de cada museu, molts han creat col·lec­ci­ons pròpies rela­ci­o­na­des amb la temàtica dels seus fons i ofe­rei­xen un ven­tall de pro­pos­tes que van molt més enllà de les clàssi­ques repro­duc­ci­ons de les obres expo­sa­des amb peces de qua­li­tat i ori­gi­nals, rela­ci­o­na­des amb l’art, la història o les ciències, depe­nent del museu triat.

De pro­pos­tes n’hi ha mol­tes, i ho demos­tra el fet que alguns museus ja fa anys que adap­ten la seva oferta quan s’apro­pen les dates nada­len­ques. Ho fan amb objec­tes dis­se­nyats específica­ment per a aques­tes dates. El Museu Picasso, el CCCB, el MNAC, el Macba, el Cai­xa­Fo­rum i el Cos­mo­Caixa i el Museu Dio­cesà de Bar­ce­lona o La Pedrera, el Recinte Moder­nista de Sant Pau i la Fun­dació Map­fre, tots ells amb boti­gues ges­ti­o­na­des per Laie, ofe­rei­xen nove­tats exclu­si­ves i dife­rents a cada un dels cen­tres. Asse­gu­ren que durant el període nada­lenc hi ha sec­ci­ons amb més pes, com la de pro­duc­tes infan­tils vin­cu­lats a l’art i la cul­tura. També hi afe­gei­xen arti­cles de deco­ració de Nadal, com ara la bola que repro­du­eix els Reis del fron­tal de Mosoll i el nai­xe­ment del fron­tal d’Avià, una de les peces clau del romànic català, que es pot com­prar a la botiga del MNAC jun­ta­ment amb mol­tes altres peces cre­a­des exclu­si­va­ment per a aquest museu.

A la Fun­dació Miró també es poden tro­bar objec­tes amb remi­niscències nada­len­ques, com ara la bola de neu que mos­tra l’obra Cou­ple d’amou­re­aux aux jeux de fleurs d’aman­dier, que Joan Miró va crear el 1975 per al con­junt escultòric de La Défense a París, i algu­nes boles de deco­ració de Nadal amb dis­senys de l’artista i calen­da­ris per al 2019 que també repro­du­ei­xen obra miro­ni­ana.

Ober­tes a tot­hom

En molts casos, la ubi­cació de la botiga dins l’equi­pa­ment faci­lita l’accés als com­pra­dors que, com expli­quen en dife­rents museus, no són sem­pre per­so­nes que venen a visi­tar la col·lecció per­ma­nent o les expo­si­ci­ons tem­po­rals. A Bar­ce­lona, la majo­ria dels visi­tants dels museus són turis­tes, però entre els com­pra­dors de les boti­gues s’ha incre­men­tat el nom­bre de per­so­nes pro­ce­dents de la ciu­tat o de l’entorn metro­po­lità. És el cas del Museu Egipci de Bar­ce­lona, amb la botiga ubi­cada a l’entrada, que té cli­ents fidels que cada any la visi­ten pels volts de Nadal. Fran­cisco Lucena, res­pon­sa­ble de com­pres de la Fun­dació Clos, asse­gura que hi acu­dei­xen per­so­nes que conei­xen el museu, tenen algun fami­liar o amic interes­sat en l’antic Egipte i bus­quen el detall ideal per que­dar bé. “Molta gent que ha par­ti­ci­pat en alguna con­ferència o acti­vi­tat orga­nit­zada pel museu recorda la botiga i hi torna quan vol com­prar regals”, manté Lucena, que enu­mera l’àmplia vari­e­tat d’objec­tes que s’hi poden tro­bar: “Tenim repro­duc­ci­ons de peces expo­sa­des al museu, una línia de joie­ria amb amu­lets egip­cis i objec­tes arte­sa­nals fabri­cats a Egipte que impor­tem per ven­dre a la botiga del museu i que atre­uen molta gent que ha viat­jat a Egipte i els coneix.”

La majo­ria de museus i equi­pa­ments cul­tu­rals tenen boti­gues amb entrada lliure per a les per­so­nes que ja l’han visi­tat abans i sim­ple­ment volen tafa­ne­jar i com­prar alguna cosa.

Per als més petits

Per als petits que som­nien amb ser de grans arqueòlegs, científics, astro­nau­tes, pale­ontòlegs o artis­tes de renom, segur que els Reis d’Ori­ent els poden tro­bar el regal ideal en algun museu de Cata­lu­nya. Jocs, jogui­nes, roba i com­ple­ments infan­tils omplen les boti­gues dels museus, que conei­xen la importància del públic més jove. Alguns, com ara el Museu Egipci, el Museu de Ciències Natu­rals i el Cos­mo­Caixa, amb una agenda d’acti­vi­tats que inclou pro­pos­tes per als més petits, els tenen com a visi­tants habi­tu­als.

En el cas dels afi­ci­o­nats a l’egip­to­lo­gia, hi ha els pelui­xos en forma de mòmia, hipopòtam o xacal, que es poden tro­bar al Museu Egipci. També podem tro­bar tota mena d’ani­mals, exis­tents o del pas­sat, com ara gui­neus o dino­sau­res, al Museu de Ciències Natu­rals, que nodreix la seva col·lecció de pro­duc­tes de la botiga Oryx, per als amants de la natura. Si els vos­tres fillols o nebots tenen interes­sos científics, la botiga del Cos­mo­Caixa és plena d’idees, amb un ampli ven­tall de pro­pos­tes, i si els tira més l’art, a la Fun­dació Miró s’hi poden tro­bar opci­ons didàcti­ques com ara tren­ca­clos­ques, cubs i jocs de memòria, a més de pro­duc­tes per a manu­a­li­tats.

Per als que bus­quen un detall amb per­so­na­li­tat és fàcil tro­bar objec­tes arte­sa­nals i col·lec­ci­ons exclu­si­ves en museus. Fonts de Laie expli­quen que part dels objec­tes que ofe­rei­xen a les boti­gues dels museus que ges­ti­o­nen són línies de pro­ducció pròpia que giren a l’entorn dels artis­tes, les col·lec­ci­ons, les expo­si­ci­ons o les obres que es poden tro­bar en cada equi­pa­ment, i d’altres de vin­cu­la­des. Es fixen sobre­tot en cri­te­ris de qua­li­tat i sos­te­ni­bi­li­tat per a la cre­ació d’aques­tes peces, i ho fan sem­pre d’acord amb el cen­tre que els acull, i tenen un equip de dis­seny i pro­ducció dedi­cat a la cre­ació d’aques­tes peces.

Joie­ria i peces úniques

El Museu Egipci ofe­reix una línia de joie­ria exclu­siva amb amu­lets com ara els esca­ra­bats de l’antic Egipte. Ells matei­xos en fan el dis­seny i n’encar­re­guen la pro­ducció a joiers cata­lans, tot i que per a altres arti­cles comp­ten amb proveïdors externs d’Egipte, Dina­marca, Angla­terra o Ale­ma­nya, explica el res­pon­sa­ble de com­pres de la Fun­dació Clos. A la Fun­dació Miró hi ha diver­ses línies de pro­duc­tes: els que es pro­du­ei­xen asso­ci­ats a imat­ges d’obres del pin­tor, que es poden tro­bar a la botiga del museu i entre punts de venda de museus naci­o­nals i inter­na­ci­o­nals que tenen obres de Joan Miró; els que s’edi­ten en exclu­siva per a la fun­dació amb la imatge del logo­tip o de l’edi­fici, i també hi ha altres pro­duc­tes no exclu­sius però tri­ats amb cri­te­ris selec­tius com ara que es tracti de dis­senys molt actu­als, mate­ri­als natu­rals i amb pro­ces­sos de fabri­cació soci­al­ment ètics i res­pec­tu­o­sos amb el pla­neta.

Els que es decan­ten per l’ori­gi­na­li­tat poden tro­bar arti­cles com ara una estació mete­o­rològica en forma de núvol que indica molt gràfica­ment el temps en les pro­pe­res hores, les inno­va­do­res samar­re­tes interac­ti­ves Illu­mi­na­ted Appa­rel o les bos­ses japo­ne­ses Pleco, ins­pi­ra­des en l’art de l’ori­gami, que com­bi­nen tra­dició i tei­xits tec­nològics. Tots tres arti­cles, des­ta­cats per Laie del seu extens catàleg de pro­duc­tes que ofe­rei­xen als museus i equi­pa­ments cul­tu­rals on ges­ti­o­nen les boti­gues.

Més enllà de Bar­ce­lona hi ha altres museus que també cui­den molt els pro­duc­tes que ofe­rei­xen als seus visi­tants. Les col·lec­ci­ons d’aquests equi­pa­ments són l’eix cen­tral de les seves pro­pos­tes per rega­lar per aques­tes dates així com també ho són les publi­ca­ci­ons vin­cu­la­des a expo­si­ci­ons tem­po­rals que s’hi poden veure. En aquest sen­tit, el Museu de Bada­lona ha posat a la venda La gran il·lusió. El cinema a Bada­lona (1898-1975). La publi­cació, de la his­to­ri­a­dora Núria Casals, és el catàleg de l’expo­sició sobre la història del cinema que es pot veure a l’equi­pa­ment fins al 17 de febrer. Fran­cesca Gar­cia, res­pon­sa­ble de la botiga del Museu de Bada­lona, explica que les repro­duc­ci­ons de peces roma­nes de l’expo­sició per­ma­nent “tenen sor­tida entre els que bus­quen un detall ori­gi­nal i que repre­senti Bada­lona”. Entre les peces més venu­des hi ha la repro­ducció de la Venus de Bada­lona, d’algu­nes llànties roma­nes i lli­bres d’història local edi­tats pel mateix museu, com ara les bio­gra­fies de Mar­ga­rida Xirgu, Enric Borràs i el mag Li-Chang.

Si hi ha algun mate­rial que defi­neixi el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà és la varis­cita, el mine­ral verd que s’extreia a la població des de la pre­història i que ser­veix de base per a una col·lecció de peces de joie­ria, arra­ca­des i colla­rets, que es poden tro­bar a la venda a la mateixa botiga del jaci­ment. Josep Bosch, direc­tor del Museu de Gavà, explica que també tenen sor­tida repro­duc­ci­ons de peces arqueològiques del muni­cipi i d’estris pre­històrics.

Molts grups esco­lars pro­ce­dents de l’entorn de Bar­ce­lona visi­ten el museu durant tot l’any. Per a tots els que des­co­brei­xin la seva vocació d’arqueòleg o pale­ontòleg durant la seva estada a Gavà, la botiga dis­posa de lots infan­tils d’exca­vació que per­me­ten tro­bar peces dins d’un bloc que s’ha d’anar bui­dant amb cura. D’idees no en fal­ten, només cal triar la més ade­quada per a cada per­sona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia