educació
Proves de competències bàsiques a 6è de primària i 4t d’ESO
Un total de gairebé 167.000 alumnes faran les proves que serveixen per veure el coneixement que tenen de català, castellà, llengua estrangera o matemàtiques, entre d’altres
Els resultats no afectaran l’expedient acadèmic, però seran un test per veure si es millora després de les males notes del darrer informe PISA
Aquesta setmana, l’alumnat de 6è de primària i de 4t d’ESO duu a terme les proves d’avaluació de final d’etapa, el que valoren el coneixement de les competències bàsiques. Són proves que organitza el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, per veure com evolucionen els coneixements dels alumnes al final de cada etapa. En total, hi participen gairebé 167.000 alumnes dels dos cursos en més de 3.400 centres educatius a tot Catalunya.
Les proves avaluen el grau d’assoliment de les següents competències: competència lingüística en llengua catalana, castellana, estrangera (anglès o francès), aranesa (a l’Aran), matemàtica i en ciència, tecnologia i enginyeria.
En els àmbits lingüístic s’avaluen aspectes com la comprensió oral i lectora i l’expressió escrita. En matemàtiques, la numeració i càlcul, l’espai, mesura i representació gràfica de dades, i les relacions i canvi. Pel que fa a l’àmbit cientificotecnològic, es té en compte l’explicació de fenòmens naturals i aplicacions tecnològiques, la investigació científica i la interpretació d’informació en forma de dades i proves.
La primera avaluació és la de final d’etapa de primària, i la fan un total de 78.252 alumnes que actualment estan cursant 6è en 2.258 centres educatius de totes les titularitats. Així, avui dilluns es duen a terme els exàmens en català i llengua estrangera, demà en castellà i matemàtiques, i dimecres en l’àmbit cientificotecnològic i en aranès, si s’escau.
Dijous i divendres és el torn de les proves de 4t d’ESO, amb 88.740 alumnes en un total de 1.151 centres de secundària de totes les titularitats. Dijous s’avaluen les competències en llengua catalana, castellana i matemàtiques, i divendres en llengua estrangera, en ciències, tecnologia i enginyeria, i en aranès, si s’escau.
Les avaluacions tenen caràcter diagnòstic i no marquen, en cap cas, la superació o no de l’etapa, ni afecten l’expedient acadèmic dels alumnes. La informació obtinguda permet als centres saber en quines àrees tenen més bons resultats i en quines tenen més marge de millora, fet que els facilita treballar per reforçar-ho. Alhora, per a les famílies suposa conèixer el grau d’assoliment de les competències dels seus fills en acabar cada etapa. I pel sistema educatiu, és una font d’informació sobre els punts forts i febles en cadascun dels àmbits, per tal de treballar en les eines i recursos de millora educativa.
Les proves d’aquest any serviran de termòmetre per veure si continua la tendència de millora registrada l’any passat, després de tocar fons el 2022 i dels mals resultats de l’informe PISA. L’any passat els resultats de català a quart d’ESO també van registrar la nota més baixa.