HOSPITAL DE CAMPDEVÀNOL

A punt per encarar el futur

El centre, amb les obres de reforma i ampliació que s'hi van fer, està implantant les noves tecnologies per no quedar enrere

La població de referència de l'hos­pi­tal de Camp­devànol és la de la comarca del Ripollès, d'uns 26.500 habi­tants. Una de les carac­terísti­ques de la població de la comarca és que ha enve­llit molt: més d'un 20% són per­so­nes més grans de 75 anys. Per tant, la quan­ti­tat de recur­sos assis­ten­ci­als que es des­ti­nen a aquest sec­tor de la població és més gran que en altres comar­ques. Així, l'hos­pi­tal, a més de ges­ti­o­nar l'atenció al paci­ent agut (té 45 llits per a aquests usu­a­ris), també ofe­reix ser­veis assis­ten­ci­als soci­o­sa­ni­ta­ris. En aquest sen­tit, i en el marc de les obres d'ampli­ació i reforma que es van ini­ciar el 2004 i que es van inau­gu­rar el 2008, una de les àrees que van expe­ri­men­tar millo­res impor­tants va ser la soci­o­sa­nitària. Els espais antics no eren ade­quats per aten­dre la gent gran. Si bé el nom­bre de paci­ents soci­o­sa­ni­ta­ris que s'ate­nen a l'hos­pi­tal en règim d'inter­na­ment és baix (uns 150 a l'any), n'hi ha que estan molt de temps (fins a dos anys) ingres­sats. Arran de la reforma, les habi­ta­ci­ons d'aquesta àrea són àmplies, tenen banys adap­tats i dis­po­sen d'una gran sala d'estar comu­nitària.

Aques­tes obres van incre­men­tar la superfície de l'hos­pi­tal d'un 30% i totes les àrees es van veure afec­ta­des per la reforma. Així, l'àrea quirúrgica es va fer tota nova i va pas­sar de tenir dues sales d'ope­ra­ci­ons –una de les quals era vella i es feia ser­vir poc– a tenir-ne tres de ben equi­pa­des. Es va cons­truir una sala de reha­bi­li­tació molt ben dotada. Abans de fer-hi la reforma, es va implan­tar el pro­grama de cirur­gia major ambu­latòria (CMA), que no reque­reix ingrés. Com a con­seqüència d'això, el 80% de les inter­ven­ci­ons que es fan a l'hos­pi­tal es duen a terme per mitjà d'aquest pro­grama. L'àrea d'urgències ha regis­trat una millora nota­ble arran de l'ampli­ació de l'espai: de 100 m² es va pas­sar a prop de 400m². El nom­bre de boxs també ha cres­cut, de qua­tre a set.

Els res­pon­sa­bles de l'hos­pi­tal, cons­ci­ents de les limi­ta­ci­ons del cen­tre quant a recur­sos, fa temps que esta­bleix ali­an­ces amb altres cen­tres, com ara el de Vic i el d'Olot. Un acord amb l'hos­pi­tal de Vic ha permès que un 80% del nom­bre total de malalts de càncer de la comarca que han de seguir un trac­ta­ment de qui­mi­o­teràpia puguin fer-ho al seu hos­pi­tal de referència.

ACTIVITAT 2008

Altes hospitalàries
2.062
Estada mitjana
6,2 dies
Intervencions urgents
166
Operacions programades
248
Cirurgia major ambulatòria (CMA)
970 operacions
Parts
168
Consultes externes
Primeres visites: 12.802
Visites successives: 19.510
Urgències
12.649
Hospital de dia
Sessions: 673
Joan Grané. / DIRECTOR GERENT DE LA FUNDACIÓ PRIVADA HOSPITAL DE CAMPDEVÀNOL

«Tenim menys pressió assistencial»

Aquest és un hospital familiar, oi?
–«Això és el que intentem. La voluntat és que sigui un hospital proper, amable. Nosaltres juguem amb avantatge respecte d'altres hospitals comarcals de la regió sanitària de Girona, perquè no tenim la pressió assistencial que tenen els altres. Per posar un exemple: diàriament atenem entre 35 i 40 urgències i, a l'estiu, arribem a les 60, unes quantitats molt inferiors a les d'altres centres hospitalaris. Per tant, el ritme de feina és diferent i el temps que pots dedicar a cada pacient, també. Això sí, també s'ha de tenir en compte que no disposem de la plantilla d'altres comarcals. La plantilla de tots els serveis que gestionem és de 230 persones.»
–Els usuaris noten aquesta atenció més propera?
–«Les últimes enquestes de salut que s'han fet entre la població sobre el nivell de satisfacció, en relació als 58 hospitals de la xarxa pública de Catalunya, donen bons resultats: el 2006 estàvem en el lloc número 23 i ara, en el número quatre. Segur, però, que en aquests resultats ha influït el fet que els darrers anys hem dut a terme millores tant a nivell estructural com assistencial Hem endreçat l'hospital. Pel que fa a centres d'atenció primària de Catalunya, estem entre els deu primers. Ara fa poc vam fer una enquesta de satisfacció del personal que treballa a l'hospital, en la qual els professionals es mostraven més satisfets que en la que vam fer el 2006. Si la puntuació màxima era d'un 5, estem a un 4,1. El 2006 els resultats van ser del 3,8.»
–Quins projectes de futur tenen?
–«Com a centre assistencial, a banda de gestionar l'atenció al pacient agut, també oferim atenció sociosanitària. Tenim 22 llits de llarga estada i 12 llits de convalescència. Un dels objectius que estan inclosos en el darrer pla estratègic que hem elaborat, i que abraça el període 2010-2012, és que voldríem entrar en la gestió del tema social, desenvolupar més tasques en el món de la dependència, és a dir, portar la gestió de les residències geriàtriques que hi ha a la comarca. Actualment n'hi ha a Campdevànol, Ribes, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.»

Història clínica informatitzada i imatge digital

L'organització té, des d'ara fa dos anys, la història clínica informatitzada. Ara, a més, s'està treballant per integrar la imatge mèdica en la història clínica. En aquest sentit, des de l'abril del 2008 no es fa cap radiografia amb el mètode tradicional, sinó que tot està digitalitzat. Es va començar a treballar en el projecte el 2004 i el 2008 ja es va implantar. Els centres d'atenció primària de l'organització també poden accedir a aquesta informació. Amb les reformes estructurals que s'han dut a terme en el centre hospitalari juntament amb canvis de caire intern, han impulsat, segons la mateixa direcció, un hospital propi del segle XX cap a un hospital del segle XXI. El centre està immers en un procés de modernització en què hi ha, a curt, mitjà i llarg termini, diversos projectes a la vista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.