Medi ambient

La CANC envia 7.000 cartes de rebuig a l'MTC als veïns de la Ribera, la Terra Alta i el Priorat

També proposa als ajuntaments de la zona nuclear d'Ascó que surtin de l'AMAC

Si fa unes quan­tes set­ma­nes l'alcalde d'Ascó, el con­ver­gent Rafel Vidal, envi­ava una carta als veïns de la Ribera d'Ebre en què els expli­cava que l'MTC serà una «opor­tu­ni­tat» per al desen­vo­lu­pa­ment econòmic de la comarca; ara és la CANC qui fa arri­bar direc­ta­ment els seus argu­ments als veïns. Així, la CANC ha enviat 7.000 car­tes als ciu­ta­dans de la Ribera d'Ebre, el Pri­o­rat i la Terra Alta, per reba­tre l'argu­men­tació de l'alcalde d'Ascó. «Si no hi ha cap risc, en con­cepte de què diuen que es dona­rien 6 mili­ons d'euros? Algú pensa que si això fos bo ens hau­ria arri­bat; i amb diners a canvi?», exposa la CANC en la mis­siva. Els con­tra­ris al cemen­tiri nuclear també expo­sen que els 300 llocs de tre­ball que Vidal defensa que es cre­a­ran seran només durant la fase de cons­trucció de l'MTC, men­tre que una vegada entre en fun­ci­o­na­ment es redui­ran a un cen­te­nar. En la carta, la CANC insis­teix que un cemen­tiri nuclear «no por­tarà desen­vo­lu­pa­ment al muni­cipi ni a la comarca». En aquest sen­tit, posen l'exem­ple d'El Cabril, el cemen­tiri de resi­dus de mit­jana inten­si­tat que Enresa ges­ti­ona a Anda­lu­sia i on els alcal­des de la zona lamen­ten que no s'han com­plert les expec­ta­ti­ves de crei­xe­ment econòmic pre­vis­tes. Final­ment, la CANC recorda als veïns que hi ha 140 ajun­ta­ments que han apro­vat moci­ons de rebuig al cemen­tiri nuclear, 95 dels quals són de les Ter­res de l'Ebre i el Pri­o­rat; 12 con­sells comar­cals, les dipu­ta­ci­ons de Tar­ra­gona i Lleida, i que el Par­la­ment de Cata­lu­nya ha apro­vat dues reso­lu­ci­ons en con­tra que l'MTC s'ins­tal·le a Cata­lu­nya.

Dels 13 ajun­ta­ments que for­men l'àrea nuclear d'Ascó, n'hi ha 8 que s'han pro­nun­ciat con­tra el cemen­tiri nuclear: Móra d'Ebre, Flix, la Fata­re­lla, Cor­bera d'Ebre, el Molar, la Torre de l'Espa­nyol, la Palma d'Ebre i Vine­bre. És pre­ci­sa­ment a aquests ajun­ta­ments que la CANC reclama que aban­do­nen l'AMAC, ja que aquesta asso­ci­ació finança una cam­pa­nya a favor de la can­di­da­tura asco­nenca. La sor­tida d'aquests ajun­ta­ments de l'AMAC no impli­ca­ria la pèrdua de les com­pen­sa­ci­ons que reben actu­al­ment del fons d'Enresa pels resi­dus que con­te­nen les cen­trals nucle­ars. De fet, l'Amet­lla de Mar no forma part de l'AMAC i sí que rep les com­pen­sa­ci­ons que li per­to­quen.

Nova plataforma

R.R

La Ribera d'Ebre, i en aquest cas el municipi d'Ascó, ja té una altra entitat ciutadana que defensa la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat de residus nuclears (MTC). Es va presentar ahir al casal municipal d'Ascó i s'anomena Plataforma ASCO, el nom del poble i a la vegada les sigles d'Acció, Solidaritat, Compromís i Oportunitat, i actualment estan en fase de legalització dels estatuts. Segons el seu president, Jaume Ferrús, la integren un centenar de persones, tot i que precisa que encara no han obert el llibre de socis. Aquesta és la xifra de les persones que han assistit als diferents actes de presentació. Entre els seus objectius principals hi ha promoure la creació de llocs de treball al municipi i que aquests siguen compatibles amb l'activitat tradicional, «i especialment l'agricultura», diu Ferrús, qui es mostra convençut que el magatzem de residus és una oportunitat per a la comarca. De moment, no tenen previst cap acte informatiu o reivindicatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.