Medi ambient

Els contraris a la massificació eòlica planten el govern i rebutgen les ZDP

Economia convoca la Mirec l'endemà d'haver aprovat les zones de desenvolupament eòlic prioritari

El pro­jecte de les zones de desen­vo­lu­pa­ment pri­o­ri­tari per a l'ener­gia eòlica no agrada a les pla­ta­for­mes i enti­tats que defen­sen una implan­tació raci­o­nal de l'ener­gia eòlica per una qüestió de fons i de forma. De forma, perquè no s'ha tin­gut en compte la seua opinió, ja que havien dema­nat una reunió amb el con­se­ller Cas­tells per a la pri­mera set­mana d'abril i des d'Eco­no­mia i Finan­ces els van pro­po­sar una reunió amb el secre­tari del depar­ta­ment, Andreu Mori­llas, per ahir, 2 de juny, just un dia després que el con­sell de govern aprovés el pro­jecte de ZDP. Aquest pro­jecte cir­cums­criu a set zones a tot el país, la majo­ria al Camp de Tar­ra­gona i les Ter­res de l'Ebre, la ins­tal·lació de parcs eòlics (ins­tal·laci­ons de més de 10 MW o més de 5 molins). Ahir aques­tes pla­ta­for­mes, aglu­ti­na­des en la Mirec, van optar per plan­tar el secre­tari d'Eco­no­mia, Andreu Mori­llas, ja que van con­si­de­rar «una falta de res­pecte» que se'ls con­voqués quan el pro­jecte «ja està dat i beneït», va apun­tar Roser Ver­net, de la Pla­ta­forma del Pri­o­rat.

Mas­si­fi­cació eòlica

Però més enllà de les qüesti­ons de forma hi ha el fons de la qüestió. Així, la Mirec con­si­dera que el govern ha cedit a les pres­si­ons de les empre­ses eòliques i con­ti­nua apos­tant per un model de mas­si­fi­cació eòlica. La comarca de la Terra Alta és l'exem­ple més clar d'aquesta mas­si­fi­cació. Actu­al­ment, a la comarca hi ha catorze pro­jec­tes eòlics en dife­rents fases d'auto­rit­zació i exe­cució que sumen uns 220 aero­ge­ne­ra­dors i prop de 500 megawatts de potència. Tot i així, el govern ha apro­vat una ZDP de 90 megawatts (uns 30 aero­ge­ne­ra­dors més) entre els ter­mes de Batea, Gan­desa, la Pobla de Mas­sa­luca i Vilalba dels Arcs. «Només hi haurà un poble sense molins», asse­nya­lava Joa­quim Palo­mar, de la Pla­ta­forma de la Terra Alta. «Tenim un govern que es guia per cri­te­ris econòmics i no té en compte els cos­tos soci­als», hi afe­gia Roser Ver­net, de la Pla­ta­forma del Pri­o­rat.

Els sin­di­cats, a favor

D'altra banda, les crítiques de la Mirec con­tras­ta­ven ahir amb un comu­ni­cat de CCOO, que valo­rava posi­ti­va­ment l'apro­vació del govern català del pro­jecte de ZDP tot i que en cri­ti­cava el seu retard. Segons el sin­di­cat, aquest impuls a l'ener­gia eòlica podria sig­ni­fi­car la cre­ació d'uns 2.000 nous llocs de tre­ball.

En marxa Mudèfer

La companyia energètica Catalana d'Energia Renovables (Cater), societat participada per Fersa en un 84%, ha obtingut l'acta de posada en marxa del parc eòlic de Mudèfer a la localitat de Caseres (Terra Alta), que consta d'un total de 45 megawatts (MW) i 25 aerogeneradors. Aquesta mateixa empresa també projecta un altre parc eòlic a Caseres que amb el nom Mudèfer II tindrà una potència de 12,6 megawatts i 7 aerogeneradors. Aquests parcs formen part del projecte eòlic d'AERTA a la Terra Alta, un total de deu parcs eòlics que estan en diferents fases d'execució i autorització. Un d'ells és el polèmic parc eòlic dels Pessells a Horta de Sant Joan, que té l'oposició de l'Ajuntament i del poble –es va fer una consulta popular–. El consistori ha presentat recentment un informe desfavorable a la comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) per evitar que es puguen instal·lar els 17 aerogeneradors previstos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.