Societat

la contra

La definició d'un cafè perfecte

Els millors baristes gironins participen en la setena edició del concurs de Cafès Cornellà

Què dis­tin­geix un cafè espresso d'un cafè exprés? Una aroma fina i com­plexa, un gust entre dolç i amarg equi­li­brat, un cos ple, una presència visual de la crema i el color i un agra­da­ble sabor retro­na­sal. Obte­nir aquesta mes­cla per­fecta és pràcti­ca­ment un art i reque­reix una defi­nició exi­gent, que té el seu ori­gen a Itàlia: 7 grams de cafè molt, 25 mil·límetres d'aigua, 90 graus de tem­pe­ra­tura de l'aigua, 8,5 bars de pressió de l'aigua, 25 segons de temps d'extracció i 40 graus de tem­pe­ra­tura ini­cial de la tassa. Una petita alte­ració d'aquests paràmetres pro­voca que el cafè ja no pugui ano­me­nar-se espresso.

Aquest bon fer l'havien de demos­trar ahir els par­ti­ci­pants del setè con­curs del barista, orga­nit­zat per Cafès Cor­nellà. L'acte es va cele­brar per pri­mer cop fora de les ins­tal·laci­ons de la fàbrica, al cen­tre cul­tu­ral La Sitja, de For­nells de la Selva. Qua­tre baris­tes giro­nins –tres homes i una dona– van haver de fer gala del seu domini pre­pa­rant, en quinze minuts, qua­tre cafès espresso, qua­tre caput­xi­nos i una beguda espe­cial sense alco­hol que tingués com a base el cafè. Un jurat sen­so­rial i un jurat tècnic ava­lu­a­ven fins al dar­rer aspecte de cada actu­ació: la neteja i pre­pa­ració de l'equi­pa­ment, l'extracció, l'aroma, el color, el cos, el gust, la tem­pe­ra­tura, la pre­sen­tació, l'expli­cació de les begu­des i la indu­mentària i acti­tud del barista.

«A la tassa de cafè no s'hi arriba si no hi ha unes con­di­ci­ons prèvies.» Ho diu qui en sap un munt, de cafè: Pere Cor­nellà, direc­tor gene­ral de Cafès Cor­nellà. I, al seu parer, la figura del barista és essen­cial. De fet, Cor­nellà va impul­sar aquest con­curs ara fa set anys per fomen­tar el barista com a espe­ci­a­lista del «mètode espresso». Enguany, els par­ti­ci­pants van ser selec­ci­o­nats pels pro­fes­sors del depar­ta­ment de for­mació de Cafès Cor­nellà, en col·labo­ració amb l'Escola d'Hos­ta­le­ria. Els com­pe­ti­dors van ser Ricard Fernández, de la cafe­te­ria Can Ricard de Salt, Ilu­mi­nada Var­gas, de l'Ange­lus Cafè de Girona, Josep Pare­tas, d'El Tea­tret de la Bis­bal, i Daniel Tri­guero, de l'Escola d'Hos­ta­le­ria de Girona. Totes aques­tes són cafe­te­ries que han acon­se­guit aquest any el cer­ti­fi­cat Punt Espresso, que atorga Cafès Cor­nellà a l'excel·lència de l'esta­bli­ment en la pre­pa­ració del cafè.

Espai vir­tual per a baris­tes i con­su­mi­dors

A prin­ci­pis d'aquest any, Cafès Cor­nellà va impul­sar aquest dis­tin­tiu amb l'objec­tiu de crear una xarxa d'esta­bli­ments en què es pugui degus­tar un cafè de qua­li­tat. «Un espresso per­fecte», segons Cor­nellà. Actu­al­ment, ja hi ha 19 cafe­te­ries cer­ti­fi­ca­des. Però Cor­nellà creia que calia «tan­car el cer­cle» i ho ha fet a través d'un espai vir­tual (www.​caf​esco​rnel​la.​es), que va ser pre­sen­tat ahir, en el qual es pot interac­tuar amb les cafe­te­ries cer­ti­fi­ca­des, de manera que els con­su­mi­dors puguin fer arri­bar la seva opinió, que conté també sec­ci­ons dedi­ca­des al barista i al seu ser­vei, pro­pos­tes d'acti­vi­tats i pro­mo­ci­ons, així com diver­ses sec­ci­ons infor­ma­ti­ves sobre el cafè i la seva trans­for­mació. «És una manera de reconèixer l'esforç dels baris­tes i que creixi la satis­facció dels con­su­mi­dors. Aquest és el camí de l'èxit», va con­cloure Cor­nellà.

Cer­ta­ment, el con­curs va ser tota una demos­tració de com ha de ser un bon cafè. Final­ment, Josep Pare­tas es va eri­gir en el millor barista gironí de l'any. Un guardó que li dóna opció a par­ti­ci­par en la com­pe­tició naci­o­nal cata­lana, que se cele­brarà el pro­per novem­bre a Bar­ce­lona.

El cafè és un pro­ducte del dia a dia. Gai­rebé el 50% de la població n'és con­su­mi­dora. Però, després de l'espec­ta­cle d'ahir, queda clar que no estem par­lant tan sols d'un pro­ducte que et des­vet­lla o t'acom­pa­nya a la sobre­taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia