Reportatge

Descobrir el Ripollès feudal

Un ruta per Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Gombrèn permet reviure l'època medieval

Sub­mer­gir-se per uns dies en l'ambi­ent de l'edat mit­jana és l'objec­tiu del Mer­ca­dal del comte Guifré, que es pot visi­tar a Ripoll del 10 al 12 d'agost. Cava­llers, lla­dre­gots, come­di­ants, músics i bufons ompli­ran per uns dies els car­rers cèntrics de la vila, atapeïts també per les para­des d'un mer­cat d'època com­plet, que es com­ple­menta amb acti­vi­tats, tallers i jocs feu­dals de tots els tipus. Si es vol allar­gar la vivència d'èpoques medi­e­vals, sor­tint del Mer­ca­dal es pot aca­bar de visi­tar Ripoll i con­ti­nuar fins a Sant Joan de les Aba­des­ses, Camp­devànol i Gombrèn, grans cen­tres de la Cata­lu­nya medi­e­val.

Aquesta és la ruta que pro­posa Terra de Com­tes i Abats, un seguit de pro­duc­tes turísti­co­cul­tu­rals que volen donar a conèixer el patri­moni cul­tu­ral i natu­ral del Ripollès, vin­cu­lat a la idea dels orígens de Cata­lu­nya. En aquest sen­tit, al Ripollès hi tro­bem la lle­genda dels nou barons de la Fama i d'Otger Catalò que fan el seu jura­ment a Mont­grony; el panteó de la casa com­tal de Bar­ce­lona al mones­tir de Ripoll; les figu­res extra­or­dinàries del comte Guifré el Pelós, l'abat Oliba, l'aba­dessa Emma i el mite del comte Arnau, lli­gat estre­ta­ment al mones­tir de Sant Joan de les Aba­des­ses i a la Renai­xença. Tots aquests argu­ments han fet que les ter­res del Ripollès hagin estat con­si­de­ra­des tra­di­ci­o­nal­ment el bres­sol de Cata­lu­nya.

La capi­tal de la comarca del Ripollès és una vila amb un pas­sat històric riquíssim. Entre altres, s'hi troba un dels monu­ments romànics més impor­tants de Cata­lu­nya, el mones­tir de Santa Maria de Ripoll, fun­dat a finals del segle IX pel comte Guifré el Pelós. Tant per la seva arqui­tec­tura i escul­tura com per la seva sig­ni­fi­cació històrica, es con­si­dera com el punt d'inici de la Cata­lu­nya Vella. Al seu inte­rior es con­serva l'ele­ment romànic més impor­tant, la por­ta­lada del segle XII, altra­ment cone­guda amb el nom de la ”Bíblia en pedra”; també hi ha les tom­bes del comte Guifré i de Ramon Beren­guer III. Es pot aca­bar la ruta amb la visita a la farga Palau, un dels dar­rers exem­ples de la indústria de la farga cata­lana.

La història de Sant Joan de les Aba­des­ses va ínti­ma­ment lli­gada al mones­tir, fun­dat al segle IX, també per Guifré el Pelós –sobre­surt el claus­tre gòtic de planta en forma de tra­pezi i els retau­les gòtics de Santa Maria la Blanca i Sant Agustí–. Altres llocs d'interès són el palau de l'Aba­dia (segles XII al XV), residència dels abats del mones­tir del segle XV, i l'església de Sant Pol, del segle XII, de la qual des­taca el timpà escul­pit amb el Crist i Sant Joan i Sant Pere.

Es pot fer una parada a Camp­devànol per admi­rar l'església de Sant Pere d'Aüira, el Camí Ral i el tor­rent de la Cabana, abans d'aca­bar l'iti­ne­rari a Gombrèn, un dels focus de la lle­genda del comte Arnau, gran reclam turístic de la zona. Per això la població home­natja el cone­gut per­so­natge amb un Museu –al Casal de Cul­tura de la Vila (972 73 03 00)–, on es poden con­tem­plar diver­sos aspec­tes arqueològics, lite­ra­ris, mitològics i històrics rela­ci­o­nats amb el cas­tell i la nis­saga dels Mata­plana. Es pot seguir el ras­tre del comte Arnau amb una visita al san­tu­ari de Mon­grony i al cas­tell de Mata­plana, un palau for­ti­fi­cat d'estil romànic –ara es poden veure la cape­lla i les res­tes del cas­tell.

COM ARRIBAR-HI

Des de Barcelona. Granollers-Vic-Ripoll (C-17).
Des de Girona. Banyoles-Besalú-Olot (pel túnel de Collabós).
Des de Lleida. Per l'eix transversal fins a Vic (C-25)-Ripoll (C-17).
Des de Tarragona. Barcelona-Vic-Ripoll (C-17).

DADES D'INTERÈS

Ripoll. Oficina de Turisme: pl. de l'Abat Oliva, s/n. Tel. 972 70 23 51. www.ripoll.cat Consorci Ripollès Desenvolupament: Tel. 972 70 44 99.
Sant Joan de les Abadesses. Oficina de Turisme: pl. de l'Abadia, 9. Tel. 972 72 05 99. www.santjoandelesabadesses.cat
Campdevànol. Ajuntament: pl. Anselm Clavé, 1. Tel. 972 73 00 19. www.campdevanol.org
Gombrèn. Ajuntament: av. Moisès Torrens, 8. Tel. 972 73 03 00. http://webspobles.ddgi.cat/sites/gombren


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.