Educació

El gran escull del calendari escolar

L’alta interinitat i mobilitat de la plantilla educativa complica l’avançament d’una setmana del curs

Mestres i directors coincideixen que no es pot planificar el curs amb dos dies de setembre

El juliol està reservat per a la formació dels docents
L’alta mobilitat fa impossible preparar el curs en només dos dies

L’avançament del curs esco­lar que pro­posa el Depar­ta­ment d’Edu­cació només deixa dos dies hàbils al setem­bre per pre­pa­rar-lo, ja que aquest començaria dilluns 5 de setem­bre i el dia 1 és dijous. Per faci­li­tar la pre­pa­ració, el con­se­ller d’Edu­cació, Josep Gonzàlez-Cam­bray, ha expli­cat que s’avançaran un mes els nome­na­ments de la plan­ti­lla estruc­tu­ral, de finals de juliol a finals de juny, i es dei­xa­ran lliu­res les tar­des de setem­bre perquè els docents puguin tre­ba­llar en la pre­pa­ració del curs. Són aques­tes mesu­res com­pa­ti­bles amb la pre­pa­ració del curs esco­lars? Direc­tors i docents que tre­ba­llen a la pública i la con­cer­tada asse­gu­ren que no. També els sin­di­cats, que expli­quen que l’alta mobi­li­tat del pro­fes­so­rat fa impos­si­ble pre­pa­rar el curs en només dos dies vista l’orga­nit­zació actual.

El prin­ci­pal escull es pot resu­mir en un per­cen­tatge: una ter­cera part de la plan­ti­lla és interina. I part del pro­fes­so­rat fun­ci­o­nari no té plaça fixa en una escola. Tot ple­gat sig­ni­fica que els equips direc­tius no conei­xen la gent que tre­ba­llarà a l’escola fins a l’1 de setem­bre, i tot i així sem­pre hi ha per­so­nal que s’incor­pora amb el curs començat. Nor­mal­ment, al juliol es coneix el nom­bre de per­so­nes que tre­ba­lla­ran, però no pas qui. Una situ­ació que no sem­bla que hagi de can­viar el curs vinent. Part del pro­fes­so­rat no té con­tracte al juliol ni a l’agost, pel que difícil­ment tre­ba­llarà durant l’estiu. El juliol és, habi­tu­al­ment, un mes dedi­cat a la for­mació del pro­fes­so­rat en què només l’equip direc­tiu acu­deix al cen­tre. Si de cas, i de forma voluntària, alguns docents hi van els pri­mers dies per tan­car aspec­tes del curs ja fina­lit­zat. Els caps d’estu­dis apro­fi­ten per ela­bo­rar els hora­ris del curs, una tasca com­plexa que sovint reque­reix de dife­rents ver­si­ons. Molts docents no saben fins a l’1 de setem­bre en quin nivell els tocarà impar­tir classe. Els pri­mers dies de setem­bre estan plens de reu­ni­ons de coor­di­nació, i sovint els deu dies d’abans de la Diada, que marca l’inici del curs, es fan jus­tos.

Així ho expli­quen Mònica Rodríguez, mes­tra de primària en una escola pública, i Eva Gar­cia, pro­fes­sora de català de secundària en un ins­ti­tut públic. Gar­cia explica que avançar una set­mana les clas­ses té mol­tes impli­ca­ci­ons en la pre­pa­ració del curs. “Tindré menys dies per reu­nir-me amb el depar­ta­ment de llen­gua, en què repas­sem les lec­tu­res que han fun­ci­o­nat i les que no durant el curs. Al prin­cipi de curs, la direcció esta­bleix els objec­tius del curs, que, de vega­des, can­vien segons la legis­lació, i el curs vinent ho farà amb el nou currículum. Par­lem de modi­fi­cació de cri­te­ris i de can­vis en la pro­gra­mació. Al setem­bre, veiem les cares als altres pro­fes­sors i ens coor­di­nem amb ells, ja que hi ha pro­jec­tes que tre­ba­llem de forma con­junta.” Part de la pre­pa­ració con­sis­teix a saber quins alum­nes tin­dran, espe­ci­al­ment si comen­cen secundària aquell curs i si pre­sen­ten pro­ble­mes o neces­si­tats espe­ci­als. O si han de can­viar de grup perquè hi ha hagut con­flic­tes amb com­panys durant l’estiu. Hi ha feina de pre­pa­ració de l’aula: “Tre­ba­llo molt l’orto­gra­fia amb pòsters i seran dife­rents segons el curs que em toqui. És impos­si­ble fer tot això en dos dies. Pre­ten­dre fer-ho al juny o al juliol, quan les plan­ti­lles no estan defi­ni­des, no és rea­lista”, diu Gar­cia.

Mònica Rodríguez coin­ci­deix que “dos dies no donen per a res, i més si arri­bes de nou al cen­tre”, com li ha pas­sat aquest curs. “Has de conèixer els espais, els com­panys. Els dos pri­mers dies, es fan claus­tres que duren mig matí en què s’explica el fun­ci­o­na­ment del curs, els rep­tes a par­tir de la memòria del curs ante­rior, les acti­vi­tats que es faran...” A més del claus­tre, els mes­tres tenen reunió de cicle amb els com­panys amb qui tre­ba­lla­ran més estre­ta­ment. “Hem de dema­nar i pre­pa­rar el mate­rial de l’aula, col·locar el mobi­li­ari, par­lar dels alum­nes que tindràs un a un i fer reu­ni­ons amb les famílies si són nou­vin­guts o tenen neces­si­tats espe­ci­als. De vega­des, arri­bes al dia 12 sense haver aca­bat aquesta feina. Al juliol, alguna cosa es podria pre­pa­rar, però dubto que els interins sàpiguen al juny on ani­ran. Tam­poc els fun­ci­o­na­ris que no tenen plaça en una escola”, afirma. Sense la plan­ti­lla total, explica, no es poden adju­di­car els cur­sos. “Jo vaig saber al setem­bre que faria ter­cer, i neces­sito temps per pre­pa­rar el curs perquè no és igual que et toqui pri­mer que sisè.” No veu que la solució avançada pel con­se­ller de tre­ba­llar les tar­des de setem­bre sigui bona: “Aniràs arros­se­gant el mal tre­ball de no haver pre­pa­rat bé el curs”, con­si­dera.

Iolanda Segura, por­ta­veu del sin­di­cat Ustec-STEs, asse­nyala que, segons el Depar­ta­ment, s’avançaran un mes les adju­di­ca­ci­ons, “cosa que no havíem acon­se­guit mai”. “Però de què ser­virà si els docents arri­ba­ran igual­ment als cen­tres l’1 de setem­bre?”, es pre­gunta. Hi ha diver­ses casuísti­ques: per­so­nal que pot estar al juliol en una escola però que no sap si seguirà a la mateixa el curs següent, o docents subs­ti­tuts que no tenen con­tracte a l’estiu. És habi­tual el nome­na­ment extra del juliol, en què si un docent ha tre­ba­llat sis mesos durant el curs tindrà con­tracte al juliol per fer 30 hores de for­mació o opo­si­ci­ons però no estarà vin­cu­lat a cap cen­tre edu­ca­tiu con­cret. És habi­tual, a més, que docents subs­ti­tuts arri­bin el pri­mer dia de classe i fins i tot amb el curs ja començat. “El canvi de calen­dari implica un canvi de pro­ce­di­ment per cobrir les plan­ti­lles”, afirma Segura, que nega, com diu Gonzàlez-Cam­bray, que no canviïn les con­di­ci­ons labo­rals. “El juliol està reser­vat per fer for­mació, perquè molts docents no la poden fer durant el curs. Pot ser que vagin al cen­tre per fer la memòria del curs o la reco­llida, però voluntària­ment. Qual­se­vol reunió al juliol ha d’estar jus­ti­fi­cada”, explica.

Julián del Amo és direc­tor de l’ins­ti­tut Badia del Vallès. Explica que a final de juny saben la plan­ti­lla que tin­dran, però no tenen el per­so­nal al cen­tre fins a l’1 de setem­bre. Les dota­ci­ons anun­ci­a­des no són defi­ni­ti­ves al juny, ja que depe­nen de la matrícula d’FP i bat­xi­lle­rat, que es fa al juliol, i encara al setem­bre hi ha “coses que es mouen”. Al juliol, els caps d’estu­dis fan diver­ses ver­si­ons de l’horari del curs i pre­pa­ren la docu­men­tació i els pro­jec­tes cur­ri­cu­lars que, al setem­bre, tras­pas­sa­ran als pro­fes­sors. “Al juliol, venen alguns docents a dei­xar endreçades coses del curs aca­bat o a repas­sar mate­rial, com ara l’informàtic. No pots fer mol­tes reu­ni­ons perquè la rotació de per­so­nal és molt alta: tenim un 30% o un 40% de subs­ti­tuts.” Les coses són molt ines­ta­bles fins a l’1 de setem­bre, asse­gura, i tenir deu dies per pre­pa­rar el curs “és cor­recte”. S’han de fer reu­ni­ons de coor­di­nació, ja que els pro­fes­sors tenen alum­nes en comú i es fan pro­jec­tes trans­ver­sals. “Un ins­ti­tut no és una uni­ver­si­tat, en què el pro­fes­sor fa una classe magis­tral i marxa”, exem­pli­fica. Del Amo resu­meix el males­tar que viuen els docents asse­gu­rant: “Cada vegada, ens pres­si­o­nen més; cada cop, hi ha més incer­tesa i la feina de gestió és infi­nita. Jo faig classe la mei­tat de la jor­nada i l’altra mei­tat diri­geixo una empresa de 80 tre­ba­lla­dors.”

L’escola con­cer­tada té algu­nes diferències amb la pública, com ara el fet de no estar sub­jecta als nome­na­ments del Depar­ta­ment, ja que els cen­tres con­trac­ten el pro­fes­so­rat. Però la pressió del calen­dari serà la mateixa. Així ho explica Joan Vila, direc­tor de l’escola Pia Bal­mes: “Ho farem, però és molt com­pli­cat. I, a més, hau­rem d’adap­tar el nou currículum, el que reque­rirà més reu­ni­ons i for­mació del pro­fes­so­rat. En un any nor­mal, el repte d’adap­tar-se al nou currículum, que és un repte interes­sant, seria una feina afe­gida. Si li treus una set­mana de tre­ball, es com­plica molt.” A la con­cer­tada, les plan­ti­lles acos­tu­men a ser més esta­bles i nor­mal­ment al juny ja estan for­ma­des. Però es veu limi­tada pel con­veni col·lec­tiu, que esta­bleix per als docents un mes de vacan­ces a l’agost i un permís retribuït al juliol, mes en què es pot dedi­car la pri­mera quin­zena a fer for­mació. “Si aquesta for­mació ser­veix perquè tot­hom cone­gui el nou currículum, pot­ser, amb molta feina, podríem pre­pa­rar el curs en dos dies”, creu Vila. El pro­blema, diu, és que molts docents esgo­ten les hores de for­mació durant el curs, “que resulta més pro­fitós”, pel que queda poc marge.

LES FRASES

Necessito temps per preparar el curs perquè no és igual que et toqui primer curs que sisè
Mònica Rodríguez
Mestra de Primària
Al principi de curs, la direcció estableix els objectius del curs, que, de vegades, canvien segons la legislació
Eva Garcia
Professora de Secundària
Cada vegada, ens pressionen més; cada cop, hi ha més incertesa i la feina de gestió és infinita
Julián del Amo
Director de l’Institut Badia del Vallès
Ho farem, però és molt complicat. I, a més, haurem d’adaptar el nou currículum
Joan Vila
Director de l’Escola Pia Balmes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia