Societat

Comença el judici per la intoxicació del 2002 a Torroella de Montgrí per les coques de Sant Joan en mal estat

Al jut­jat d'ins­trucció número 4 de la Bis­bal d'Empordà (Baix Empordà) es farà avui la pri­mera sessió del judici de fal­tes per la into­xi­cació de les 1.435 per­so­nes que l'estiu del 2002 van con­su­mir coques de Sant Joan en mal estat, ela­bo­ra­des per una pas­tis­se­ria de Tor­ro­e­lla de Montgrí (Baix Empordà). El judici va ser suspès el 12 de setem­bre pas­sat després que el jutge con­si­derés que hi fal­tava l'empresa asse­gu­ra­dora (Mútua Fla­quera).

Durant les pri­me­res ses­si­ons del judici com­pa­rei­xe­ran uns 400 per­ju­di­cats i està pre­vista la decla­ració del pro­pi­e­tari de la pas­tis­se­ria i únic impu­tat, Josep Gusó. Gusó s'enfronta a una pena de multa encara per con­cre­tar i al paga­ment d'una indem­nit­zació que pot superar els 120.000 euros.

Les decla­ra­ci­ons dels tes­ti­mo­nis, dels tècnics de la con­se­lle­ria de Salut i dels perits pro­po­sats per les parts es rea­lit­za­ran també més enda­vant i es pre­veu que durin dos dies. Els experts s'encar­re­ga­ran d'acla­rir com es va poder esten­dre la sal­mo­nel·losi fins a afec­tar 1.435 per­so­nes.
Entre els per­ju­di­cats hi havia veïns de Tor­ro­e­lla de Montgrí, però també de 70 pobla­ci­ons pròximes, de Bar­ce­lona, de les Bale­ars, de Càceres, de la Coru­nya i de 12 províncies més. Els turis­tes no es van des­lliu­rar de la sal­mo­nel·losi i hi va haver afec­tats de fins a nou naci­o­na­li­tats. Tots van patir una gas­tro­en­te­ri­tis més o menys severa i 117 per­so­nes van haver de ser ingres­sa­des.

El cas més greu va ser el d'un veí de 72 anys de Serra de Daró (Baix Empordà), que va estar més d'un mes ingres­sat i va neces­si­tar més de cinc mesos per recu­pe­rar-se, ja que el van haver d'ope­rar d'unes fístu­les anals. A causa del repòs, a més, se li va agreu­jar una pato­lo­gia crònica de tipus reumàtic.

A judici, cinc anys després
La into­xi­cació per les coques de Sant Joan de Tor­ro­e­lla arriba a judici pas­sats cinc anys des que van ocórrer els fets, després que al començament de l'any pas­sat l'Audiència de Girona ordenés reo­brir la causa que havia arxi­vat el jut­jat de la Bis­bal el juny del 2005.

Durant els tres anys d'ins­trucció del cas, la ins­truc­tora va impu­tar tant el pro­pi­e­tari de la pas­tis­se­ria com els res­pon­sa­bles de les dues empre­ses que li van sub­mi­nis­trar els ous per fabri­car la crema de les coques, Oufil Ovo­pro­duc­tos i Avícola de l'Estany.

Tot i això, les nom­bro­ses diligències prac­ti­ca­des no van poder deter­mi­nar el focus de la sal­mo­nel·losi i la jutge va deci­dir arxi­var la causa, tot i que va adme­tre que la into­xi­cació va ser pro­vo­cada per la crema ela­bo­rada a l'obra­dor de la pas­tis­se­ria i que en l'esmen­tat procés hi va haver "pràcti­ques defi­citàries" que deno­ta­ven "dei­xa­desa".

La Fis­ca­lia, el Ser­vei Català de la Salut (SCS) i altres acu­sa­ci­ons par­ti­cu­lars van accep­tar el sobreseïment res­pecte a les dues empre­ses, però van recórrer l'acte d'arxi­va­ment davant de l'Audiència de Girona res­pecte al pro­pi­e­tari de la pas­tis­se­ria, a qui con­si­de­ren res­pon­sa­ble d'una falta de lesi­ons per imprudència. Altres afec­tats, per la seva banda, van dema­nar que es jutgés Josep Gusó per un delicte con­tra la salut pública.

L'Audiència de Girona, final­ment, va deci­dir que el cas s'havia de reo­brir com una falta i va asse­nya­lar que, tot i que no se sàpiga amb exac­ti­tud com es va con­ta­mi­nar la crema de les coques, es van come­tre una sèrie d'imprudències que van influir en el que va pas­sar. Pel tri­bu­nal, exis­tia relació directa entre la con­ducta "negli­gent" del denun­ciat i la into­xi­cació mas­siva i els seus efec­tes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.