Societat

LLUC CRUSELLAS

MILLOR XOCOLATER DEL MÓN

“Toca fer una pastisseria que vagi més enllà”

Cal fer més pedagogia del món de la xocolata. La cuina està de moda, i a la pastisseria li fa falta una empenta més
Ara mateix s’està incidint molt en la tècnica, la formulació, a entendre el perquè de les coses. És el pal de paller de les futures generacions

Amb tan sols 26 anys, Lluc Cru­se­llas, de Santa Eulàlia de Riu­pri­mer (Osona), ostenta el títol de millor xoco­la­ter del món, després de gua­nyar el títol durant els World Cho­co­late Mas­ters 2022 (WCM), cele­brats a finals d’octu­bre a París, després de com­pe­tir con­tra repre­sen­tants de dis­set països. És el cap de pas­tis­se­ria d’El Carme de Vic i del grup PaVic, i acaba de publi­car el lli­bre Xoco­lata. Postres d’autor al teu abast, que ja va per la segona edició.

No de Cata­lu­nya, l’Estat espa­nyol o Europa. És el millor xoco­la­ter del món!
Ja fa més d’un mes que vaig gua­nyar el premi i encara em sona gran; sento a dir que soc el millor xoco­la­ter del món i encara no m’ho crec. És un reco­nei­xe­ment bru­tal. Un orgull, un somni fet rea­li­tat. Per a mi que­dar entre els cinc millors ja era una victòria; mai l’Estat espa­nyol havia que­dat entre els top 10.
I una gran fei­nada, a més de pressió.
És un con­curs que consta de vint-i-dues hores de com­pe­tició i sis pro­ves que cal pre­sen­tar al minut que et diuen (escul­tura gran, escul­tura petita, unes postres amb vint-i-vuit raci­ons, un bombó amb trenta raci­ons, un petit four amb sei­xanta raci­ons i un snak amb qua­ranta-vuit raci­ons). Cada prova és com si llan­ces­sis un pro­ducte a la venda, amb dis­seny propi, recepta, packa­ging, pre­sen­tació... I després la part més impor­tant: la pre­pa­ració i la posada en escena. És molt heavy, hi ha molta feina. Per això el més impor­tant i la clau va ser tenir-ho tot molt ben pre­pa­rat, un gran entre­na­ment de les vint-i-dues hores perquè tot sortís mil·lime­trat. Però ve de lluny, ha sigut una pre­pa­ració de dos anys. Vam començar el gener del 2020 i ja no vam parar: una car­rera de fons on crec que la constància, l’esforç i l’acti­tud ha estat el que ens ha por­tat al resul­tat final. Per sort he dis­po­sat d’un equip molt potent for­mat per vint-i-dues per­so­nes que ha sigut la clau. Sol és impos­si­ble d’acon­se­guir tot això.
El seu dis­curs en català va fer un gran rebom­bori a les xar­xes soci­als...
En el con­curs repre­sen­tava l’Estat espa­nyol però en el moment de fer el dis­curs em vaig expres­sar en el meu idi­oma, el català. Em va sor­tir de dins, crec que el més nor­mal és par­lar en la lle­gua pròpia, i més quan l’acte està ple de tra­duc­tors. Vaig dedi­car el premi a la meva família i a tot l’equip humà que he tin­gut al dar­rere; no era lògic par­lar-los en un altre idi­oma. No volia gene­rar polèmica, crec que s’hi va donar més importància de la que tenia. És part del joc que por­ten les xar­xes soci­als.
Ha rebut el reco­nei­xe­ment que es mereix?
La veri­tat és que estic sorprès. Vam inten­tar moure’ns bas­tant i hem tin­gut força ressò en l’aspecte mediàtic, més del que m’espe­rava. Tot i així, falta molta feina per fer encara per donar a conèixer la pas­tis­se­ria i la xoco­la­te­ria.
En la res­tau­ració, els cui­ners sem­pre s’empor­ten el pro­ta­go­nisme?
La cuina ja ha acon­se­guit reco­nei­xe­ment mun­dial, però amb la pas­tis­se­ria encara fa falta. De mica en mica hem d’arri­bar a l’altura de la cuina. Cal fer més peda­go­gia del món de la xoco­lata. La cuina està de moda, i a la pas­tis­se­ria li fa falta una empenta més. Cal fer divul­gació. I el premi també em ser­veix per donar a conèixer el meu món, el gremi de la pas­tis­se­ria, que se sàpiga d’on ve i on va.
Va tri­om­far amb un impres­si­o­nant ele­fant de xoco­lata, de tres metres i dos-cents qui­lo­grams. En què es va ins­pi­rar?
L’ele­fant neix d’una de les ses­si­ons cre­a­ti­ves on volia crear un fil con­duc­tor amb totes les sis pro­ves. I aquest fil con­duc­tor era la sen­zi­llesa de les grans coses, i l’ani­mal que defi­neix més bé aquesta frase, per mi, és l’ele­fant. A més, l’ani­mal té una mei­tat natu­ral i una altra de robòtica, vaig inten­tar repre­sen­tar l’equi­li­bri entre natura i tec­no­lo­gia. Volia dei­xar un mis­satge de res­pon­sa­bi­li­tat amb el canvi climàtic, amb el pla­neta i el mal­ba­ra­ta­ment. En aquests moments no fem una pas­tis­se­ria que sigui només bonica, anem més enllà.
Està cre­ant art... Es con­si­dera un artista?
Total­ment. M’hi sento i em sap molt greu que el que faig no es con­si­deri art. A més d’art, és comes­ti­ble i no està valo­rat així.
Fa pocs dies ha tor­nat a fer l’ele­fant a Vic.
Em sen­tia obli­gat a fer-ho. He arri­bat on he arri­bat gràcies a la gent de la meva comarca, qui m’ha ani­mat i qui com­pra els meus pro­duc­tes, fet que m’ha permès pre­sen­tar-me al con­curs. Creia que havia d’ense­nyar aquí el que vaig fer a París; per això hem tor­nat a mun­tar l’ele­fant a la botiga de Vic, on es pot visi­tar durant tota la cam­pa­nya de Nadal. Després el trans­por­ta­rem al Museu de la Xoco­lata de Bar­ce­lona. I a l’abril el tor­na­rem a mun­tar a Lon­dres.
Deu tenir més pressió després de rebre un premi d’aques­tes carac­terísti­ques.
És una res­pon­sa­bi­li­tat i una pressió afe­gida. A par­tir d’ara tot el que surti de l’obra­dor ha d’estar impe­ca­ble, no pot fallar res. Ara també tenim més feina de gestió i de deci­dir el futur i cap on avan­cem. Així mateix se’ns ha dis­pa­rat la feina, ho hem notat molt espe­ci­al­ment ara per Nadal, i n’estem molt con­tents.
Immers en el con­curs també ha tin­gut temps per escriure un lli­bre.
Sí, men­tre pre­pa­rava el con­curs estava escri­vint el lli­bre, mil hores més que havia d’afe­gir al dia. És Xoco­lata: recep­tes d’un pro­fes­si­o­nal al teu abast. Vull apro­par i donar a conèixer la pas­tis­se­ria a tot­hom. S’havia de publi­car per Sant Jordi però amb l’edi­to­rial ens la vam jugar per sor­tir al novem­bre si hi havia sort amb el con­curs, i ens ha sor­tit bé. A més, agrada; la segona edició ja és a la impremta.
Cada vegada es ten­deix més a men­jar pro­ducte indus­trial...
Cada vegada ten­dim a men­jar més pro­ducte de poca qua­li­tat en detri­ment del pro­ducte artesà i de pro­xi­mi­tat. Hem de conèixer bé el que men­gem, què ens posem al cos. Cal impul­sar i valo­rar els ofi­cis tra­di­ci­o­nals, ja que estan en perill d’extinció, i mirar l’eti­que­tatge per saber l’ori­gen dels pro­duc­tes. No totes les xoco­la­tes tenen la mateixa qua­li­tat, cal saber-les dife­ren­ciar i s’ha de tenir més cul­tura de pas­tis­se­ria.
Va començar a fer postres una mica per casu­a­li­tat, a Can Jubany.
A casa ni el pare ni la mare són de l’ofici. Tinc un cosí que és cui­ner, i va ser ell qui em va intro­duir en aquest món. Jo tenia 17 anys i com­pe­tia amb bici, però no tenia gaire clar què fer amb el meu futur. Un estiu aquest cosí em va dir que anés amb ell a tre­ba­llar a Can Jubany. En Nandu em va obrir les por­tes, posant-me a la par­tida de postres. Em va agra­dar i em vaig posar a estu­diar pas­tis­se­ria. Pri­mer a l’escola de postres Espai Sucre i després a l’escola Hof­mann. En aca­bar el curs vaig fer pràcti­ques a la Pas­tis­se­ria Bar­ce­lona, on vaig tre­ba­llar un temps, fins que l’any 2017 vaig con­ver­tir-me en el cap de pas­tis­se­ria del Carme Pas­tis­se­ria, on em van per­me­tre fer un canvi de tendència i moder­nit­zar els pro­duc­tes. El 2021 vaig ser pro­cla­mat millor xoco­la­ter de l’Estat espa­nyol gua­nyant el World Cho­co­late Mas­ters Spain i, un any més tard, he acon­se­guit el Wolrd Cho­co­late Mas­ters 2022.
Quins són els seus refe­rents en el món de la pas­tis­se­ria cata­lana?
Com deia, en aquest món encara fa falta molt de ressò perquè hi ha pro­fes­si­o­nals bru­tals que no són prou cone­guts. Dos dels meus refe­rents, i que m’han aju­dat molt dins el pro­jecte dels WCM són Enric Mon­zo­nis i Saray Ruiz. Ramon Morató i Josep Maria Ribé també han inves­ti­gat molt i han mar­cat un gran camí dins la pas­tis­se­ria i la xoco­la­te­ria cata­la­nes.
Quin creu que és el paper de les noves gene­ra­ci­ons en el món de la pas­tis­se­ria?
Bus­car un valor afe­git tant d’experiència –no només men­jar una cosa sinó que pas­sin coses– com en l’aspecte tècnic. Avançar, evo­lu­ci­o­nar, bus­car solu­ci­ons davant d’into­leràncies, optar per pro­duc­tes sos­te­ni­bles. En l’aspecte estètic s’estan fent mol­tes coses increïbles, però s’han fet coses molt maques en cada època. Ara mateix s’està inci­dint molt en la tècnica, la for­mu­lació, a enten­dre el perquè de les coses, i crec que aquest és el pal de paller de les futu­res gene­ra­ci­ons. Toca fer una pas­tis­se­ria que vagi més enllà i que alhora man­tin­gui l’essència de la tra­dició. Avançar no sig­ni­fica dei­xar de banda la tra­dició. Hem de tenir tra­dició, con­ser­var-la i que sigui el punt de par­tida per evo­lu­ci­o­nar.
Com des­con­necta?
Amb el ciclisme, és la meva gran afició. Conèixer ter­ri­tori, des­con­nec­tar, aire lliure, natura, amics... És vital i una gran font d’ins­pi­ració, ja que també em ser­veix per aga­far idees per després trans­for­mar-les a la cuina. Pre­ci­sa­ment un dels meus pròxims objec­tius és par­ti­ci­par en la Titan Desert 2023, la prova de ciclisme que es farà al Mar­roc del 30 d’abril al 5 de maig.
I en l’àmbit pro­fes­si­o­nal?
El pri­mer de tot, aca­bar d’assi­mi­lar tot el que m’ha pas­sat i tocar de peus a terra. Pro­cu­rar que el pro­ducte esti­gui a l’altura, això és el més pri­mor­dial, i apro­fi­tar les opor­tu­ni­tats que vin­guin de cur­sos, ponències, col·labo­ra­ci­ons... També con­so­li­dar, fer créixer i poten­ciar Eukarya, una línia pròpia de xoco­la­tes, tor­rons i altres pro­duc­tes que incor­po­ren la xoco­lata com a prin­ci­pal pro­ta­go­nista.
Va estar gra­vant tots els mesos de pre­pa­ració. Veu­rem un docu­men­tal de tot el pro­jecte?
Això espe­rem. Estem con­tents perquè el tema docu­men­tal va per bon camí, però és un tema lent i llarg. Està tot gra­vat, i ara mateix ho té a les mans una pro­duc­tora que està deci­dint el seu futur. Espero que el 2023 sigui una rea­li­tat. Són dos anys de vida i d’esforços gra­vats. Reflec­teix els moments durs que hem pas­sat i el que ha cos­tat arri­bar fins aquí. A més, té un final feliç, i això sem­pre agrada.

Apropar el món de la pastisseria

Lluc Crusellas acaba de publicar el llibre Xocolata. Postres d’autor al teu abast, de l’editorial Efadós, un recull de receptes per fer des de casa que també fa un repàs per la història, teoria i pràctica de la xocolata. També inclou una part sobre nutrició, escrit per la nutricionista Berta Vilalta amb l’objectiu de promoure bons hàbits alimentaris i per poder diferenciar una xocolata de qualitat d’una que no ho és. Així, Crusellas vol reivindicar l’ofici, animar a “comprar la xocolata on toca”, i aporta el seu granet de sorra per fer créixer i donar a conèixer el sector de la pastisseria al públic de peu de carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia