Societat

Societat

Bellesa al servei de la ciutadania

La Fundació Pinnae ha invertit 1 milió d’euros a restaurar l’antiga Casa Berch i Galtés de Vilafranca per convertir-la en un centre de dia

Amb aquest nou servei, la institució tanca el cercle assistencial que es completa amb pisos tutelats i la residència Inglada Via

Vam decidir posar el nom de Jaume Nicolàs al centre de dia, com a agraïment a la família

La Fun­dació Espe­cial Pin­nae i la Fun­dació Inglada Via van tre­ba­llar con­jun­ta­ment durant més de 16 mesos per donar forma a la reha­bi­li­tació inte­gral de la Casa Berch i Galtés, ubi­cada al cen­tre de Vila­franca del Penedès, amb l’objec­tiu de con­ver­tir-la en el nou cen­tre de dia Jaume Nicolàs, que, de moment, atén un grup de 13 per­so­nes amb la volun­tat d’incre­men­tar el nom­bre d’usu­a­ris en els pròxims mesos, ja que les ins­tal·laci­ons estan pre­pa­ra­des per donar ser­vei a una qua­ran­tena d’usu­a­ris de manera simultània en horari diürn.

Amb aquesta ini­ci­a­tiva, que ha supo­sat una inversió d’1 milió d’euros, la Fun­dació Pin­nae com­pleta el pro­jecte assis­ten­cial per a gent gran que va començar a Vila­franca amb la residència Inglada Via i els 16 apar­ta­ments tute­lats del car­rer Sant Ber­nat. La inversió res­pon a la volun­tat de la fun­dació de gene­rar una oferta soci­o­sa­nitària pre­pa­rada per garan­tir un enve­lli­ment de qua­li­tat, actiu i salu­da­ble, amb espais ama­bles amb el tei­xit urbà, inter­de­pen­dents i no mas­si­fi­cats.

Però, alhora, aquest pro­jecte per­met recu­pe­rar, de manera paral·lela, un edi­fici pre­mo­der­nista de gran interès patri­mo­nial i cul­tu­ral per a la ciu­tat, que havia que­dat aban­do­nat durant dècades amb la con­seqüent degra­dació d’alguns dels seus ele­ments orna­men­tals i estruc­tu­rals més impor­tants.

És, pre­ci­sa­ment, en aquesta doble funció –de ser­vei a la ciu­ta­da­nia i recu­pe­ració d’un espai de gran valor patri­mo­nial– on la Fun­dació Pin­nae es troba més còmoda, ja que el pro­jecte els per­met posar en relleu els propòsits fun­da­ci­o­nals de la ins­ti­tució, tal com explica el direc­tor, Joan Melero. L’edi­fici i la fina­li­tat social a la qual es des­tina la finca són una prova, segons Melero, del ferm com­promís de la Fun­dació Pin­nae amb el ter­ri­tori, ja que l’objec­tiu de la ins­ti­tució és actuar com a agent de trans­for­mació social per fer front als nous rep­tes que la soci­e­tat pre­senta, i gene­rar impac­tes posi­tius en les per­so­nes i en el con­junt del ter­ri­tori. En aquesta mateixa línia, segons Melero, la Fun­dació Pin­nae està fer­ma­ment com­pro­mesa amb l’asso­li­ment dels objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble (ODS) que marca l’Agenda Euro­pea 2030, i que ser­vei­xen de guia a la ins­ti­tució en el desen­vo­lu­pa­ment de totes les seves acti­vi­tats i ini­ci­a­ti­ves.

Una ini­ci­a­tiva, fruit de la covid-19

Segons Joan Melero, la pandèmia de la covid-19, i l’obli­ga­to­ri­e­tat de tan­car la residència Inglada Via per evi­tar con­ta­gis no desit­jats entre un dels grups de població més vul­ne­ra­bles –la gent gran– i haver d’enviar els usu­a­ris del cen­tre de dia a casa, els va obrir els ulls sobre la neces­si­tat de crear un espai que els per­metés sepa­rar els usu­a­ris en funció de les seves neces­si­tats. I això va impul­sar la Fun­dació Pin­nae a bus­car l’espai i a fer una pro­posta a la família Nicolàs Magrinyà per a la com­pra de l’edi­fici, acord que es va tan­car el 30 de desem­bre del 2020.

La transacció es va poder fer amb una impor­tant rebaixa del preu ini­cial de venda que la família Nicolàs va accep­tar a canvi del com­promís de la Fun­dació Pin­nae de des­ti­nar la inversió a un pro­jecte soci­o­sa­ni­tari a dis­po­sició de la gent gran de la ciu­tat de Vila­franca i la seva àrea d’influència. “Des de Pin­nae vam deci­dir posar el nom de Jaume Nicolàs al cen­tre, com a mos­tra d’agraïment a la família, ja que sense aquesta com­prensió el pro­jecte hau­ria estat impos­si­ble”, explica Melero.

Jaume Nicolàs va ser qui, l’any 2006, com a pro­pi­e­tari de la mei­tat de la finca, va reu­ni­fi­car la Casa Berch i Galtés, en com­prar la mei­tat de la finca que havia que­dat divi­dida anys enrere quan el fill de Manuel Pas­cual Frei­xe­das no es va voler fer càrrec de l’herència fami­liar i va dei­xar que l’edi­fici passés a sub­hasta en dues parts. Abans d’aquests fets, la casa ja havia pas­sat llar­gues tem­po­ra­des des­ha­bi­tada, mal­grat que durant bona part de la pri­mera mei­tat del segle XX va con­ser­var la figura dels cui­da­dors, que vivien a l’edi­fici con­tigu i en feien les tas­ques de man­te­ni­ment, tant a la casa com al jardí.

Un suport fona­men­tal per a les famílies

La Casa Berch i Galtés, inau­gu­rada com a cen­tre de dia a final de juliol, va entrar en fun­ci­o­na­ment a la tar­dor i dona un ser­vei de suport a les famílies en aco­lli­ment diürn. El ser­vei va adreçat a per­so­nes majors de 65 anys amb dependència i que reque­rei­xen assistència per a la seva vida diària, com­ple­men­tant l’atenció pròpia de l’entorn fami­liar per afa­vo­rir la recu­pe­ració i el man­te­ni­ment de la seva auto­no­mia per­so­nal i social. Les dues plan­tes nobles de la casa, jun­ta­ment amb el jardí, ofe­rei­xen els ser­veis per a l’esbarjo i la manu­tenció dels usu­a­ris, amb sala de fisi­o­teràpia, podo­lo­gia i per­ru­que­ria i acti­vi­tats a l’aire lliure amb abso­luta segu­re­tat per als usu­a­ris. L’equip de pro­fes­si­o­nals que hi tre­ba­llen per­met garan­tir la super­visió i el suport a la cura per­so­nal i les acti­vi­tats de la vida diària, la super­visió i el suport a la higi­ene per­so­nal, el foment de les rela­ci­ons de con­vivència i relació amb l’entorn, el suport psi­co­pe­dagògic amb acti­vi­tats lúdiques i un pro­grama indi­vi­dual d’esti­mu­lació cog­ni­tiva.

La gestió de l’equi­pa­ment com a cen­tre de dia va a càrrec de la Fun­dació Inglada Via, per la seva experiència acu­mu­lada en el sec­tor de la gent gran, amb una història cen­tenària, que és un refe­rent a Vila­franca i la comarca. L’equip està for­mat per una tre­ba­lla­dora social, un psicòleg, un fisi­o­te­ra­peuta, una edu­ca­dora social, un equip d’auxi­li­ars de geri­a­tria i per­so­nal de ser­veis auxi­li­ars de neteja, man­te­ni­ment i cuina.

L’objec­tiu de la Fun­dació Pin­nae és poder ofe­rir, a curt ter­mini, aquest ser­vei amb l’assig­nació d’una part de pla­ces públi­ques, tràmit que en el dia d’avui encara no s’ha pogut com­ple­tar. El direc­tor de la ins­ti­tució, però, és opti­mista en aquest aspecte i con­fia poder haver superat aquest tràmit en el trans­curs d’aquest any. Per a Melero és molt impor­tant superar aquesta situ­ació, ja que la ini­ci­a­tiva sem­pre ha estat con­ce­buda amb la vocació de garan­tir un ser­vei de pro­xi­mi­tat per a les famílies que neces­si­ten aquest ser­vei. De fet, en el temps que la Fun­dació Pin­nae ha inver­tit a res­tau­rar i ade­quar la casa com a cen­tre de dia, alguns dels usu­a­ris ini­ci­al­ment interes­sats a bene­fi­ciar-se del pro­jecte han per­dut l’interès perquè les famílies han optat per altres solu­ci­ons. Melero creu que aquests pro­jec­tes no es poden per­me­tre retards perquè les famílies no poden pre­veure quan neces­si­ta­ran aquests ser­veis ni poden espe­rar en el moment que en tenen la neces­si­tat. Melero des­taca totes les ges­ti­ons que s’han hagut de fer per reha­bi­li­tar un edi­fici pro­te­git i adap­tar-lo als reque­ri­ments i les nor­ma­ti­ves per donar un ser­vei assis­ten­cial de qua­li­tat.

Amb el cen­tre de dia Jaume Nicolàs, la Fun­dació Pin­nae com­pleta el ser­vei assis­ten­cial soci­o­sa­ni­tari a la gent gran de Vila­franca i l’àrea d’influència, amb tres models que res­po­nen a dife­rents neces­si­tats i que sumen al cen­tre de dia un ser­vei de residència i un ser­vei d’apar­ta­ments tute­lats amb zones comu­nitàries per garan­tir les rela­ci­ons soci­als als seus usu­a­ris a par­tir de 65 anys.

Una casa amb història

La Casa Berch i Galtés és un immoble a quatre vents, amb una superfície construïda de 349 m² i un espectacular jardí de 418 m², en ple centre de Vilafranca. La Casa Berch i Galtés està catalogada com a bé cultural d’interès local (BCIL), ja que és una mostra de l’arquitectura premodernista d’Eugeni Campllonch, de final del segle XIX. La casa és un encàrrec de Josep Berch i Galtés, veí de Gualba empadronat a Barcelona, cosa que fa pensar que només la feia servir per passar-hi temporades de vacances i que mai no va ser utilitzada com a residència principal.

El portal principal de la casa és d’arc rebaixat, igual que la resta d’obertures de la façana, que prenen forma de balcó amb baranes de ferro forjat i trencaaigües massís, esglaonat a la part superior; presenta culs de llàntia amb ornamentacions, amb cornisa marcada de divisió de plantes i cantonera arrodonida fins al primer pis.

Des de la porta principal s’accedeix a l’interior per un vestíbul central amb guixeries policromades i un arrambador ceràmic. Les diferents habitacions mostren paviments de mosaic hidràulic original que s’han restaurat i conservat juntament amb els elements de ceràmica vidriada, el ferro forjat de les baranes i el maó vist en els emmarcaments. Tot el conjunt es pot considerar com una mostra de les pautes de l’eclecticisme que seguien alguns arquitectes de l’època, just abans de l’esclat del modernisme. El fet que la casa hagi conservat tots els detalls i, sobretot, l’estructura original ha permès fer una restauració fidel a la construcció inicial, recuperant la policromia i l’esperit d’un edifici que va ser construït com una casa d’estiueig amb vistes a les vinyes, en aquella època, abans del desenvolupament urbanístic del Poble Nou. En el procés de restauració i adequació de la casa s’han mantingut la façana, l’estructura i tots els elements característics, com ara les rajoles hidràuliques, sostres de fusta i policromats, recreació dels papers pintats i diferents elements i pintures, fins al més mínim detall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia