Societat

El Govern incentivarà els professionals sanitaris perquè treballin en zones rurals

Ho farà tant amb incentius econòmics com amb mesures per afavorir el projecte personal i professional

El 20% d’equips d’atenció primària (EAP) de Cata­lu­nya és con­si­de­rat de difícil cober­tura en l’àmbit rural. Són pla­ces que habi­tu­al­ment met­ges i met­ges­ses, infer­mers i infer­me­res i tre­ba­lla­dors i tre­ba­lla­do­res soci­als no escu­llen per tre­ba­llar-hi. En total, són 73 EAP dels 378 que hi ha a tot el país.

Per rever­tir aquesta situ­ació i afa­vo­rir l’equi­tat en l’accés als ser­veis públics de salut en tot el ter­ri­tori català, el Govern de la Gene­ra­li­tat, per mitjà del Depar­ta­ment de Salut, ha posat en marxa el Pla d’ocu­pació de pla­ces de difícil cober­tura en l’àmbit rural a l’atenció primària. Es tracta d’un pla que pro­mourà incen­tius econòmics i mesu­res de caràcter més social per afa­vo­rir el pro­jecte pro­fes­si­o­nal i per­so­nal dels pro­fes­si­o­nals que ja tre­ba­llen o optin per tre­ba­llar en aques­tes zones rurals.

“És tota una aposta, impor­tantíssima, perquè aquests llocs de difícil cober­tura rural puguin ser més atrac­tius per als pro­fes­si­o­nals”, va remar­car el con­se­ller de Salut, Manel Bal­cells i Díaz, durant la pre­sen­tació del pla que va tenir lloc al CAP de Flix (Ribera d’Ebre). “És també un esforç per pri­o­rit­zar aquests 73 equips perquè tin­guin un incre­ment, a més dels ja pre­vis­tos en els con­ve­nis res­pec­tius, tant en el de l’ICS com en el del SIS­CAT”, va afe­gir.

De 2.000 a 3.500 € més a l’any

El Pla pre­veu uns incen­tius econòmics que com­ple­men­ten el de mun­ta­nya actual. L’impacte glo­bal per Salut serà d’11,5 mili­ons d’euros anu­als. En aquest sen­tit, els met­ges i met­ges­ses de Medi­cina Fami­liar i Comu­nitària i els i les pedi­a­tries d’aquests cen­tres de difícil cober­tura rebran un incre­ment anual d’uns 3.500 € i els infer­mers i infer­me­res, lle­va­dors i lle­va­do­res, i els i les tre­ba­lla­do­res soci­als, 2.000.

D’altra banda, el Pla també pre­veu un con­junt de mesu­res de caràcter més social per afa­vo­rir el pro­jecte pro­fes­si­o­nal i per­so­nal. Així, en l’àmbit pro­fes­si­o­nal es des­ple­ga­ran mesu­res com la de faci­li­tar la inves­ti­gació i la docència, la for­mació con­ti­nu­ada, la con­nexió amb pro­fes­si­o­nals del sis­tema de salut i la pri­o­rit­zació d’inter­con­sul­tes, el lide­ratge, i la fle­xi­bi­lit­zació de la jor­nada, garan­tint el ser­vei, entre d’altres.

I en l’àmbit per­so­nal, el Pla pre­veu, amb col·labo­ració amb les enti­tats muni­ci­pa­lis­tes, mesu­res per afa­vo­rir l’habi­tatge, la mobi­li­tat, l’ocu­pació de la uni­tat fami­liar o sub­ven­ci­ons per a for­mació, entre d’altres. Per aques­tes mesu­res, Salut esta­blirà acords de col·labo­ració amb dife­rents enti­tats muni­ci­pa­lis­tes.

EAP de difícil cober­tura

Per tal d’iden­ti­fi­car els EAP de difícil cober­tura de l’àmbit rural, Salut va tenir en compte sis indi­ca­dors pon­de­rats: la distància de l’equip de primària a l’hos­pi­tal, l’alta rura­li­tat, la sobrecàrrega esta­ci­o­nal, les guàrdies, la distància al con­sul­tori local i l’enve­lli­ment de la població. Aquests indi­ca­dors per­me­ten deter­mi­nar dife­rents nivells de llocs de difícil cober­tura, cate­go­rit­zats en nivell alt, mig i baix.

Es tracta d’un mètode robust, que per­met actu­a­lit­zar-se periòdica­ment i dis­cri­mi­nar ade­qua­da­ment els llocs de difícil cober­tura estruc­tu­ral. Aquest indi­ca­dor sintètic és el que ha permès iden­ti­fi­car d’entre els 378 EAP de Cata­lu­nya, els 73 equips de difícil cober­tura, la gran majo­ria de l’Ins­ti­tut Català de la Salut (ICS). I és que l’ICS ges­ti­ona apro­xi­ma­da­ment el 80% dels EAP del país. Con­cre­ta­ment, l’estudi de Salut ha iden­ti­fi­cat 61 EAP de l’ICS de difícil cober­tura: 36 de nivell alt i 25, de mig. De la resta d’EAP del sis­tema de salut, 6 són con­si­de­rats de nivell alt i, 6 més, de nivell mitjà.

Més informació:


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.