Societat

El romanticisme de l’espàrrec

Una dotzena de pagesos cultiven a Gavà un producte delicat i escàs que ha esdevingut emblema de la ciutat

La fira anual que té l’espàrrec com a protagonista s’allarga amb una programació que inclou gastronomia i concerts

El cap de set­mana vinent, com passa des de fa gai­rebé un segle, els car­rers més cèntrics de Gavà s’ompli­ran d’espàrrecs blancs. Es tracta d’un pro­ducte deli­cat i escàs, joia de la corona de l’horta gava­nenca i emblema gas­tronòmic del muni­cipi, i que tan­ma­teix resis­teix per l’aposta del con­sis­tori per aquest pro­ducte, ja que cada cop són menys els page­sos que el con­reen. En aquests moments són dotze els que cul­ti­ven l’espàrrec blanc a Gavà, a anys llum del mig miler de page­sos que tre­ba­lla­ven als ter­renys gava­nencs entre els anys qua­ranta i cin­quanta. Això era abans que l’empresa Roca s’ins­tal·lés a la ciu­tat i molts deci­dis­sin can­viar les vicis­si­tuds del camp per una feina que no depe­nia del temps. “Tenim espàrrecs perquè dis­po­sem d’una sub­venció de l’Ajun­ta­ment. S’ha con­ver­tit en un pro­ducte romàntic”, refle­xi­ona Josep Pañella, pre­si­dent de la Coo­pe­ra­tiva Agro­pecuària de Gavà i que pro­du­eix als seus ter­renys entre 3.000 i 4.000 qui­los d’espàrrecs blancs durant la tem­po­rada.

La pèrdua de pro­ducció, i de com­pe­ti­ti­vi­tat al mer­cat, s’explica per la dràstica dis­mi­nució del nom­bre de page­sos en l’últim mig segle, i també per la com­petència del pro­ducte forà, del Perú sobre­tot, molt més barat i gene­ral­ment en con­serva. “Per fer l’espàrrec a casa, l’has de pelar i posar-lo a bullir una bona estona”, explica Pañella, que es refe­reix també al cost que repre­senta per als page­sos tenir cura dels ter­renys durant nou mesos i mig per a una pro­ducció que escas­sa­ment arriba als dos mesos i mig –el color blanc és pro­ducte del temps que està sota terra– i que pateix ara l’impacte de la sequera.

I mal­grat les difi­cul­tats, Gavà mima el seu espàrrec, que pro­ta­go­nitza la fira anual com es fa des del 1932. “És que és boníssim. Només cal bullir-lo i men­jar-lo amb oli i sal per gau­dir-lo. Les sor­res que tenim als camps de Gavà fan que el sabor sigui dife­rent dels altres”, indica, tot refe­rint-se a la pecu­li­a­ri­tat del ter­reny del­taic. A la zona es cul­ti­ven espàrrecs des que un agri­cul­tor va anar a França i en va tor­nar amb arrels que va plan­tar a Gavà.

Pañella es refe­reix a les difi­cul­tats de la page­sia, una qüestió reco­ne­guda fa temps i que va escla­tar dar­re­ra­ment amb les revol­tes page­ses. “El pro­blema és que el pagès no es gua­nya la vida amb els preus que li paguen. Si s’hi guanyés bé la vida, no hi hau­ria aques­tes revol­tes”, con­si­dera Pañella, que asse­nyala un fet deter­mi­nant com a prova: al camp no hi ha relleu gene­ra­ci­o­nal. Com a alter­na­tiva a aquesta falta d’horitzó, el pre­si­dent de la Coo­pe­ra­tiva Agro­pecuària defensa que cal una manera dife­rent de tre­ba­llar al camp, una pro­fes­si­o­na­lit­zació i una moder­nit­zació per tirar enda­vant les pro­duc­ci­ons. “No podem tre­ba­llar com fa 40 anys”, raona.

La ciu­tat de Gavà té una pecu­li­a­ri­tat, i és la relació que té amb els seus page­sos. Al nucli urbà hi ha agri­cul­tors que venen al seu garatge, i els dimarts i els dis­sab­tes s’ins­tal·la al cen­tre de la ciu­tat un mer­cat on mitja dot­zena de page­sos venen direc­ta­ment al públic la seva pro­ducció. “Ens ajuda, és clar. També la col·labo­ració amb la res­tau­ració, que ha de fer de loco­mo­tora. Nosal­tres hi posem les vies, però ells han de fer anar el tren”, diu Pañella. Una metàfora que com­par­teix Àngel Marín, pre­si­dent del Gremi de Res­tau­ra­dors de Gavà. La fira ha cres­cut des de la pri­mera edició, fa ja 92 anys, i ara no només és una mos­tra agrícola, tot i que l’exhi­bició de pane­res ela­bo­ra­des amb pro­duc­tes de l’horta manté el pro­ta­go­nisme. La d’enguany és l’edició 69a, fet que suposa “una tra­dició ferma de rei­vin­di­car el nos­tre pro­ducte agrari, el nos­tre esti­mat espàrrec”, segons des­taca l’alcal­dessa, Gemma Badia. A banda dels actes del cap de set­mana, que tin­dran l’epi­cen­tre a la plaça Jaume Bal­mes amb la mos­tra agrícola, comer­cial i d’enti­tats, des del 25 d’abril s’està vin­cu­lant el pro­ducte amb la gas­tro­no­mia en la pro­gra­mació del Temps d’Espàrrecs.

Durant deu dies, res­tau­rants locals ofe­rei­xen menús degus­tació per mos­trar un pro­ducte que, com diu Marín, “no és fàcil ni de cui­nar ni de ven­dre, no és comer­cial”. “No que­des amb els amics per men­jar espàrrecs com fas amb els calçots”, molt cul­ti­vats també a Gavà. Però sí que és un pro­ducte que als res­tau­rants els agrada pel repte que suposa fer veure a la cli­en­tela el pro­ducte natu­ral, no el que ve enva­sat. D’opci­ons, n’hi ha mol­tes. Al res­tau­rant de Marín, Al Karbón, el cui­nen “bullit, pas­sat per la brasa o tallat com a car­pac­cio”. Els esta­bli­ments apos­ten per altres com­bi­na­ci­ons, com la cro­queta d’espàrrec amb per­nil, les ham­bur­gue­ses amb espàrrecs o sushi amb espàrrec. “Té un sabor molt pecu­liar”, indica. La feina de la res­tau­ració es podrà des­co­brir també durant el cap de set­mana a Gas­tro­Gavà, la mos­tra a la plaça Jaume Bal­mes, amb tallers i demos­tra­ci­ons culinàries i que ges­ti­ona l’Asso­ci­ació Gas­tro­no­mia i Turisme.

Una extensa programació
Entre els motius que han impedit celebrar cada any la Fira de l’Espàrrec, hi ha la recent pandèmia de la covid. El 2020 va ser impossible pel confinament i el 2021 les restriccions van obligar a adaptar-ne el format: es va optar per una programació especial que es va allargar durant 20 dies. S’evitaven aglomeracions i es mantenia l’esperit de la celebració. El que va sorgir com a necessitat s’ha fet virtut, i el Temps d’Espàrrecs ara continua allargant la festa i amb una programació musical que inclou actuacions de The Tyets i Stay Homas, entre d’altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia