David Sacks, l’home de Trump per a la IA
Empresari i inversor, liderarà les polítiques de la Casa Blanca per situar els EUA com a líder tecnològic mundial
David Sacks, empresari i inversor amb una llarga trajectòria a Silicon Valley, ha estat designat pel president electe Donald Trump com a “tsar de la IA i les criptomonedes”. Aquest càrrec de nova creació tindrà l’objectiu de situar els Estats Units com a líder global en aquests dos sectors estratègics, alhora que treballarà per garantir la llibertat d’expressió a internet i un marc regulador per a les criptomonedes.
“David és un emprenedor d’èxit extraordinari que dirigirà les nostres polítiques en IA i criptomonedes, àmbits clau per a la competitivitat dels EUA”, ha dit Trump.
Va ser director d’operacions (COO) de PayPal durant els primers anys, on va contribuir a consolidar l’empresa abans de la venda a eBay per 1.500 milions de dòlars el 2002. Membre destacat de l’anomenada Màfia de PayPal, junt amb noms propers a Trump com Elon Musk i Peter Thiel, va continuar la seva carrera fundant Yammer, una xarxa social que Microsoft va adquirir el 2012 per 1.200 milions.
La designació d’aquest conservador de Silicon Valley com a “tsar tecnològic” de la Casa Blanca reflecteix la voluntat de Trump d’assumir una actitud favorable a la indústria. Els darrers anys ha estat una figura prominent en el món de la inversió tecnològica, amb participacions a Facebook, Uber, Airbnb i Palantir. També ha cofundat el fons de capital risc Craft Ventures i és cohost del pòdcast All In, conegut pel discurs conservador.
Tot i el seu èxit empresarial, és una figura controvertida. Ha estat crític amb les polítiques nord-americanes de suport a Ucraïna i ha defensat una visió antiintervencionista. A més, ha influït en el canvi d’opinió de Trump respecte a les criptomonedes, passant d’una visió escèptica a promoure-les com una prioritat.
Sacks també liderarà el Consell Presidencial d’Assessors de Ciència i Tecnologia, un òrgan que establirà les directrius per al desenvolupament de la IA als EUA. Els seus objectius inclouen reduir la dependència tecnològica de la Xina i fomentar la innovació a través d’incentius a empreses emergents i projectes de recerca.
El nomenament de Sacks ha generat controvèrsia, especialment per la seva condició d’empresari actiu. Tot i que no se sotmetrà a un procés de confirmació al Senat, haurà de respondre a les preocupacions sobre possibles conflictes d’interessos.