geologia
Els nous sensors de Sant Miquel del Fai ja controlen el risc de despreniments
L’espai natural i cultural de Sant Miquel del Fai ha instal·lat sensors en diferents parets de roca per reforçar la seguretat i evitar despreniments. Segons ha informat la Diputació de Barcelona, es tracta d’una xarxa de dispositius dissenyats per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que s’han col·locat en punts estratègics entre el pas de la Foradada i el salt del Tenes. Aquestes àrees coincideixen amb la part del recinte que actualment és d’accés públic, des que la Diputació va decidir reobrir part de l’espai, l’octubre passat, després de set mesos tancat per millorar les mesures de seguretat. El tancament es va produir al març, després que les pluges provoquessin despreniments a la cinglera entre el llac i el salt del Tenes.
La xarxa de sensors que s’ha instal·lat és un sistema innovador d’auscultació, que funciona les 24 hores del dia des del mes de novembre. Les dades les rep i gestiona l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Segons Ferran López, responsable d’enginyeria geològica de l’ICGC, “era necessari millorar el coneixement del comportament de cinc sectors del massís rocós amb l’objectiu de detectar moviments de ruptures precursores de despreniments i, alhora, proporcionar suport a les inspeccions de seguiment geològic-geotècnic del recinte”.
El sistema de monitoratge de Sant Miquel del Fai, amb una vintena de sensors, se suma a altres projectes similars de l’ICGC, com ara el control del cremallera a Montserrat, Barberà de la Conca i Castellfollit de la Roca.
El sistema de Sant Miquel del Fai integra dos tipus de sensors capaços de detectar moviments fins a dècimes de mil·límetre. Aquesta tecnologia permet identificar cicles de moviments periòdics deguts a canvis de temperatura, però també alertar de moviments bruscos que podrien indicar un risc imminent.
GEOLOGIA