Societat

El nen de Can Roca

El xef de pastisseria Jordi Roca explica processos i receptes a Instagram des de fa un any i ja té un milió de seguidors

Amb un to desenfadat i divertit, afirma que ha creat “un espai de llibertat perquè la gent s’alliberi de les seves càrregues”

Al principi, i a causa dels problemes de veu que té, els vídeos eren només amb un fons musical

Cosas de casa és el títol amb el qual Jordi Roca penja en el seu compte d’Ins­ta­gram recep­tes de cuina i de pas­tis­se­ria que ell mateix ela­bora davant la càmera. Sorprèn i a la vegada s’agra­eix, i molt, veure un dels xef de pas­tis­se­ria més repu­tats del món posant al forn un pollas­tre asse­gut sobre una llauna de cer­vesa, tren­cant d’un cop de cap una rajola de xoco­lata, can­tant El único fruto del amor es la banana per pre­sen­tar com es fa un genial gelat de plàtan amb xoco­lata i flo­quets de coco, par­lant amb la boca plena de panet­tone de Rocam­bo­lesc o tirant-se al terra amb cara de gust després de pro­var la cre­ació culinària de torn.

La llista de per­for­man­ces és llarga, però només de seguir uns quants apunts queda clar que no és una sim­ple fri­vo­li­tat o excen­tri­ci­tat d’un geni, sinó que Jordi Roca con­ti­nua sent el nen de Can Roca, el fill petit, que havia de cri­dar l’atenció a tota la família, tal com diu ell mateix. A més, amb les seves històries a Ins­ta­gram, dona un toc d’atenció a tots els qui el seguei­xen perquè des­dra­ma­tit­zin la vida. “M’agrada fer el pallasso. He creat un espai de lli­ber­tat, d’ale­gria, de bon rot­llo per pas­sar-nos-ho bé, perquè la gent s’alli­beri de les seves càrre­gues”, explica, tot i que remarca que no pretén ser, ni molt menys, un guru en temes de crei­xe­ment per­so­nal, ni donar con­sells a ningú.

Li surt també el rol de nen petit de la casa quan se’l veu ves­tit amb una fal­di­lla esco­cesa i espar­de­nyes cata­la­nes en un acte d’El Celler de Can Roca o ballant al mig dels seus dos ger­mans, en Joan i en Josep, amb qui remarca que té molta com­pli­ci­tat, o sor­tint d’un armari on el pri­mer, que és el germà gran, teòrica­ment l’ha tan­cat, per citar només un dels molts exem­ples entra­nya­bles que hi ha en el seu compte.

A part, diu que pre­sen­tar recep­tes d’aquesta manera con­tri­bu­eix a des­mi­ti­fi­car o, més ben dit, a treure trans­cendència a la cuina del fir­ma­ment gas­tronòmic, i que l’aju­den a man­te­nir un peu a terra i a fami­li­a­rit­zar i acos­tar con­cep­tes i pro­ces­sos de cuina als qui veuen les seves publi­ca­ci­ons. I és que són recep­tes d’un dels millors xef de pas­tis­se­ria del món que es poden fer fàcil­ment a la cuina de casa. De fet, són recep­tes que con­vi­den els qui les visi­o­nen a pas­sar-ho bé reme­nant farina, ous, xoco­lata i un munt d’ingre­di­ents.

Un milió de segui­dors

En Jordi Roca va ini­ciar, fa apro­xi­ma­da­ment un any, aquesta aven­tura a Ins­ta­gram i ja té un milió de segui­dors de tot el món –molts són d’Amèrica del sud, i per això els fa en cas­tellà. L’encar­re­gat de gra­var-lo i de con­tri­buir a algu­nes de les seves actu­a­ci­ons –li tira una poma que surt de dar­rere la càmera i que ell agafa al vol, per posar un exem­ple– és Joan Gurí, d’Umami Vídeo.

Explica que, al prin­cipi i a causa dels pro­ble­mes de veu que té, eren sobre­tot vídeos amb un fons musi­cal en què se’l veia cui­nant –quan explica, per exem­ple, a Oh, Pera!, la recre­ació del pastís tra­di­ci­o­nal òpera– i que, de mica en mica, es va dei­xar anar i es va anar mos­trant tal com és. “M’agrada fer-la grossa. És un tret de la meva per­so­na­li­tat”, diu.

Pre­gun­tat sobre si expo­sar al públic alguns dels secrets de les seves cre­a­ci­ons podria jugar-li en con­tra, és a dir, sobre si un xef ha de ser molt gelós dels secrets del seu obra­dor, Jordi Roca manté que al con­trari, i ho explica pre­nent l’exem­ple d’una òpera. Deta­lla que, per gau­dir-ne, és indis­pen­sa­ble el fullet, per enten­dre bé què s’està sen­tint i sobre­tot per no per­dre’s els detalls. De la mateixa manera, el xef creu que a qui seu a taula no li pot cos­tar inter­pre­tar un plat i que, si coneix els ingre­di­ents i el procés d’ela­bo­ració, es pot cen­trar en els detalls, en els mati­sos i a degus­tar-lo. “Crec que està bé com­par­tir els secrets”, remarca.

L’Ins­ta­gram de Jordi Roca també és una pla­ta­forma per a temes relle­vants, alguns dels quals hi estan trac­tats de manera subli­mi­nal. En una de les publi­ca­ci­ons, hi surt embol­ca­llat en la ban­dera de la Unió Euro­pea i diu que cele­bra que aquesta ins­ti­tució defensi el dret de totes les per­so­nes, però sobre­tot dels infants, a rebre una bona ali­men­tació. Aquest mis­satge fa referència al con­text de guer­res pro­pe­res. En fi, per les qüesti­ons més ele­va­des i per les més pro­sai­ques, Roca no ha dei­xat de ser el nen de la iaia Ange­leta de la fonda Can Rei­xach de Sant Martí de Llémena, el nen de Can Roca.

Peluso, Coque, De Haro i Porta
La versatilitat de l’Instagram de Jordi Roca queda exemplificada en les postres que va fer amb Nathy Peluso, que promocionava el seu àlbum Grasa, i el brownie de músic que va fer amb Coque Malla. Però també les postres de xocolata per a l’únic cuiner en el documental El sentido del cacao, a qui no va poder acabar de fer tornar el gust a través del cacau –hi participaven persones que havien perdut aquest sentit. L’experiència la va compartir amb l’otorrinolaringòleg Josep de Haro i el neuròleg Jesús Porta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia