Societat

Gaudir dels àpats, sobretot el de Nadal

Gairebé la meitat dels catalans consideren que el principal àpat nadalenc és el dinar de Nadal, a diferència de la resta de l’Estat

Els experts recomanen no saltar-se cap àpat i incorporar-hi fruites i verdures per no tenir malestar durant les festes

Un 45% dels catalans consideren que el principal àpat nadalenc és el dinar de Nadal, segons el tercer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) del 2024. Una xifra que s’eleva al 51% si ens fixem només en els enquestats nascuts a Catalunya, i que encara s’enfila més entre els votants de partits catalanistes com ERC (53%), Aliança Catalana (64%) i Junts (67%). A la resta de l’Estat, en canvi, els dos àpats prenen una rellevància semblant: un 39% dels enquestats consideren més important el sopar de la vigília, mentre que un 35% es decanten pel dinar de Nadal.

Aquesta diferència s’explica “pel costum que ens arriba del passat”, segons l’etnòleg i antropòleg Salvador Palomar, que afirma que “a Catalunya, el centre de la celebració nadalenca sempre ha estat el dia 25”. Palomar explica que aquí, com en altres països, tendim a doblar les festes, i en aquest cas, “en la documentació antiga s’esmenta Sant Esteve com a segon dia de Nadal”. Un dia que a la resta de l’Estat no se celebra i que, segons l’etnòleg, era una “festa important” al nostre territori, ja que “era un dia de costums de fadrins, transgressors del cicle festiu hivernal, tal com expressa la dita «De Nadal a carnestoltes, set setmanes desimboltes»”.

En altres tradicions culturals molt properes, les que se segueixen a la resta de comunitats autònomes, “la vigília de Nadal és molt important: nit d’àpats, d’anar a visitar les cases de parents i amics, tot cantant...”, explica l’etnòleg. Això fa que el centre de les festes nadalenques a la resta de l’Estat siguin els dies 24 i 25, i no el 25 i el 26 com a Catalunya. Tot i això, Palomar afirma que “el costumari de la festa corresponia en bona part a l’àmbit domèstic i, per tant, hi havia variants segons les cases”.

Àpats amb excessos

Sigui a l’hora de dinar o de sopar, els àpats nadalencs acostumen a ser copiosos, calòrics i carregats de sucres. Uns excessos que poden provocar “problemes digestius, com cremor d’estómac, digestió pesada i fins i tot nàusees”, segons la professora col·laboradora del màster d’alimentació saludable i sostenible de la UOC, Mireia Obón-Santacana. En aquest sentit, la preferència catalana pel dinar de Nadal afavoreix la salut, ja que, segons Obón-Santacana, “fer el gran àpat al migdia ens permet sortir a passejar després, ser una mica més actius i ajudar a fer la digestió”, unes activitats que sovint no es poden fer havent sopat.

Per evitar aquest malestar sense renunciar a les típiques receptes nadalenques, l’experta recomana modificar-les amb aliments menys calòrics. Per exemple, fer la beixamel amb llet descremada o vegetal. Obón-Santacana també proposa incorporar verdura en els àpats, per exemple, “fent unes amanides o un pebrot escalivat com a entrant, o substituint els tradicionals canelons de carn per uns canelons de verdures o bolets”.

Pel que fa a les postres, la professora de la UOC aconsella incorporar-hi fruita per afavorir la digestió. “Si mengem fruita abans de les postres típiques, com les neules o els torrons, ens haurem atipat una mica i a la vegada ens ajudaran a fer la digestió, sobretot fruites com la pinya, la papaia, el mango i el kiwi, ja que tenen enzims digestius que ajuden a digerir millor les proteïnes i afavorir el trànsit intestinal”, diu Obón-Santacana, que recomana tenir la fruita ja tallada per afavorir que se’n mengi més. Així com acompanyar la sobretaula amb “unes infusions digestives com la camamilla, la menta o el fonoll per aturar la cremor d’estómac”.

No sopar després d’un dinar massa contundent o no esmorzar per fer lloc a la panxa abans de l’àpat principal no és una bona idea, segons la nutricionista, que recomana no saltar-se cap àpat. “Si estem acostumats a fer cinc àpats diaris, els hem de fer tots cinc, o, com a mínim tres: esmorzar, dinar i sopar”, diu. Obón-Santacana explica que no esmorzar farà que arribem a l’àpat principal amb molta gana i que, per tant, mengem més. Alhora, recomana que, després d’un dinar molt copiós, fem un últim “àpat lleuger”, per exemple, un bol de iogurt amb fruita. “Si ens passem des de l’hora de dinar fins a l’endemà sense menjar, són moltes hores en dejú i això pot provocar un desajust hormonal”, explica la nutricionista, que aconsella aplicar aquesta norma més enllà de les festes de Nadal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia