SOCIETAT
Preveuen multiplicar per cinc la collita de poma Tessa
L’empresa Fructícola Empordà va collir l’any passat 700.000 kg d’aquesta varietat
Dolça i cruixent, és fruit de la combinació de les varietats Gala i Pink Rose
Fructícola Empordà, l’únic productor i comercialitzador de poma Tessa que hi ha a l’Estat espanyol va collir l’any passat 700.000 kg d’aquesta varietat, la producció més elevada que ha registrat fins ara d’una de les pomes més noves que hi ha al mercat. L’empresa empordanesa, amb seu a Sant Pere Pescador, ha doblat la xifra aconseguida el 2023 i preveu multiplicar per cinc les collites de Tessa en els propers anys. De la mateixa manera, estudia la possibilitat a curt i mitjà termini d’ampliar-ne la superfície cultivada que actualment és de 30 hectàrees.
Fructícola Empordà va entrar el 2020 a formar part del club europeu de Tessa, una organització que gestiona la producció i comercialització de la varietat perquè es compleixin uns estàndards de qualitat determinats i que té poc més d’una desena de socis repartits pel continent. Dels 98.000 kg de poma que es van recollir aquell primer any, s’ha passat en molt poc temps a obtenir una producció set vegades superior i la previsió és que continuï creixent de manera accentuada properament, amb una acceptació cada cop major per part del consumidor.
Dolça, cruixent, amb un color vermell característic i capaç d’adaptar-se a diferents climes i altituds, Tessa té el seu origen a Itàlia i es va crear fa pocs anys fruit de la investigació al combinar les varietats Gala i Pink Rose.
Quatre anys enrere Fructícola Empordà va iniciar un pla pilot per observar com s’habituava la poma a la climatologia i al terreny de Sant Pere Pescador i els resultats van ser positius, tot i trobar-se al nivell del mar. Miquel Roig, gerent de Fructícola Empordà, explica que “Tessa és una varietat molt bona pel productor, per l’empresa comercialitzadora i també pel consumidor”. “És una poma que té la pell dura i això permet que aguanti molt bé les ferides, el desgast per la climatologia i els cops. També té una llarga vida útil i és fàcil de conservar. I per qui la consumeix, té un color vermell intens que la fa molt atractiva visualment, alhora que presenta un bon equilibri entre el gust dolç i l’acidesa”, destaca Miquel Roig. El gerent afegeix que “introduir una varietat nova mai és fàcil, però fins ara les vendes de Tessa han estat molt bones.