Societat

societat

La UAB, primera universitat que se suma al projecte Recooperem per evitar el malbaratament alimentari

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s’ha convertit en el primer centre universitari que s’integra al projecte Recooperem, que coordina el Consell Comarcal del Vallès Occidental, i que busca evitar el malbaratament alimentari., segons informa l’agència ACN.

La UAB ha començat a implementar el sistema en dos dels set menjadors que hi ha al campus de Bellaterra. En concret, es tracta dels restaurants de la plaça Cívica i de la facultat de Medicina. Es preveu que en les properes setmanes el sistema s’estengui a la resta. Quan estigui plenament operatiu, el projecte permetrà generar 2.520 àpats anuals que sortiran de les cuines de la universitat pública.

“Amb la incorporació de la UAB estem obrint un nou espai de treball amb un col·lectiu que fins ara no estava involucrat en aquesta lluita comarcal contra el malbaratament, com ho és el jovent”, ha destacat el president del Consell Comarcal, Xavier Garcés.

Projecte nascut el 2015

El projecte Recooperem va néixer l’any 2015 i, a dia d’avui, ja són 59 escoles, 22 empreses de restauració, cinc empreses, un hospital i 18 entitats socials que hi participen, creant carmanyoles amb el menjar que no s’ha servit i que es destinen a famílies sense recursos. Des del seu inici fins ara ha distribuït 129.851 àpats que han servit per alimentar unes 4.000 famílies. De retruc, ha suposat evitar malbaratar 49.259 quilos de menjar, que de no haver-se aprofitat haurien acabat a la brossa.

El sistema es bada en preparar el menjar que no s’ha servit en els torns de menjador d’escoles, empreses, hospitals i ara la universitat, per a distribuir-los com a àpats cuinats i complerts en carmanyoles. Així, s’etiqueten amb data d’envasat i amb la garantia que s’han seguit les mesures higièniques corresponents, i es congelen a -18ºC, generant una data de caducitat de dos mesos per al seu consum.

Els àpats es reparteixen, posteriorment, entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobres energètica.

Menys consum i segona vida

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha assenyalat que amb la implementació del sistema la universitat anirà “reduint el malbaratament alimentari i reaprofitant i recuperant menjar”, subratllant que “és la direcció en què hem d’anar tots, intentar disminuir el consum, aconseguir ser més eficients i allò que no es pot utilitzar, donar-li una segona vida”.

Des de l’empresa Aramark, responsable de la gestió dels menjadors de la UAB, destaquen la importància de treballar per reaprofitar el menjar que s’hi manipula. “Una tercera part de la superfície agrícola mundial, segons la FAO, es destina a produir aliments que acabaran malbaratats, i provoca excés en la utilització de l’aigua i de l’energia per a la generació d’aquests aliments i un increment en la generació dels residus”, ha dit la directora de Qualitat i Medi Ambient de l’empresa, Rosa Gel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia