L’Estat deixa tirats 300 investigadors d’IA
La ministra Morant cancel·la ajuts a 15 projectes de 2 milions: 300 contractes durant 2 anys
“Als 58 anys m’he trobat penjat per l’alentiment burocràtic i amb dos anys perduts”, diu un afectat
Indignació de 300 investigadors multidisciplinaris d’intel·ligència artificial que aspiraven a treballar en 15 projectes de 2 milions d’euros cadascun durant un parell d’anys. El que semblava una aposta decidida per la IA per situar l’Estat espanyol a nivells europeus ha quedat en una enorme decepció, després que el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que encapçala Diana Morant, hagi aprofitat les festes nadalenques per cancel·lar una convocatòria d’ajuts inèdita de 31 milions amb arguments gens convincents. Fins i tot haurien fet servir l’excusa de la dana del País Valencià. La decisió ha posat els rectors d’universitats, acadèmics i investigadors d’arreu de l’Estat en peu de guerra. Ahir ja eren 285 signants els que subscrivien un duríssim comunicat disponible al blog IA Colaborativa del Col·lectiu d’Investigadors Afectats.
“La impressió que es dona als mitjans és que a Espanya i Catalunya som la bomba en IA (BSC, startups, xips europeus, etc.), i aquesta realitat de la IA a Espanya amaga la precarietat dels investigadors, no només dels joves, sinó gent com jo, que als 58 anys s’ha trobat penjat per raons com l’alentiment burocràtic d’una investigació en IA basada exclusivament en un finançament del govern espanyol o de projectes europeus. Posar en marxa una proposta i que te la donin pot representar dos anys i, és clar, tinc una edat que no puc esperar”, explica a El Punt Avui un lingüista computacional català afectat que prefereix no fer pública la seva identitat. Els 9 mesos de retard i la inesperada decisió de cancel·lar els ajuts per motius “sobrevinguts” indefinits d’uns projectes que van haver de redactar en ple mes d’agost del 2023 són el colofó d’un entramat que implica el Ministeri de Ciència i el de Transformació Digital, amb canvi de ministres pel mig (Diana Morant per Joan Subirats, i Óscar López per José Luis Escrivá), i en què intervenen les institucions europees com a finançadores dels 31 milions i un munt d’universitats i organismes públics com a receptors. Des de l’estiu del 2023, quan semblava que el govern espanyol feia una aposta valenta per la IA amb els 31 milions anunciats per Joan Subirats, el ball de xifres inversores i els anuncis de plans estratègics, programes i projectes estatals d’IA han mantingut els investigadors implicats amb l’ai al cor.
La resolució signada pel secretari d’estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz Cigudosa García, el 30 de desembre, diu: “En el desenvolupament del procediment administratiu per a la seva resolució han sorgit una sèrie de circumstàncies sobrevingudes que han resultat finalment en la impossibilitat tècnica de resoldre aquesta convocatòria.” La manera de comunicar-ho ha molestat els afectats, així com, en el cas dels catalans, el silenci del govern de Catalunya.
El catedràtic de la Universitat Politècnica de Madrid Alejandro Rodríguez González ha publicat un escrit per exigir “la publicació dels resultats de les avaluacions dels nostres projectes i la resolució provisional i final dels beneficiaris de l’ajut”, així com “la continuació de la convocatòria inexplicablement eliminada o, si no és possible, el mecanisme que garanteixi plenament la continuïtat dels projectes avaluats positivament” i “les responsabilitats pertinents a aquelles persones responsables, a escala individual, d’aquesta situació des dels ministeris d’Universitats i de Ciència, Innovació i Universitats per no haver resolt la convocatòria”.
El Punt Avui ha entrevistat un català afectat que dona la cara: German Rigau Claramunt, director adjunt del Basque Research Center for Language Technologies i professor de la Facultat d’Informàtica de la Universitat del País Basc.
VerificAudio: més precisió contra el ‘deepfake’ d’àudio
VerificAudio s’actualitza amb funcions per detectar ‘deepfakes’ amb major precisió. Ara inclou informes visuals clars, models reentrenats per a noves tecnologies de veu i portals adaptats a diferents països. Aquesta eina desenvolupada per Prisa és clau per a periodistes que lluiten contra la desinformació sonora.
Veo 2: el model de vídeo més avançat de Google
Google DeepMind presenta Veo 2 , una IA que genera vídeos en 4K amb realisme impressionant i control avançat de càmera. Ideal per a creadors, ofereix estils visuals únics i simula la física real. Veo 2 redefineix la qualitat audiovisual i destaca en moviments precisos i detalls impactants.
Kling AI: crea vídeos amb IA des del teu iPhone
Kling llança una app per a iPhone que permet generar vídeos amb IA amb el telèfon, sense necessitat d’ordinador. Amb funcions gratuïtes i subscripcions prèmium per accés prioritari i qualitat HD, la plataforma facilita la creació de contingut audiovisual de manera senzilla i professional.
Grok, el chatbot d’IA de XAI arriba a iOS
Grok , el nou assistent intel·ligent de XAI , ja està disponible per a iPhone i iPad. Aquesta app d’IA manté converses naturals, realitza tasques personalitzades i aprèn dels usuaris. Amb integració a apps i una experiència intuïtiva, Grok promet revolucionar la manera com interactuem amb la tecnologia.
Actualitat
ChatGPT llança Tasks per automatitzar tasques
OpenAI introdueix Tasks, una funció beta per programar recordatoris i tasques recurrents amb ChatGPT. Disponibles per a usuaris Plus i Pro, permeten demanar resums setmanals de notícies i crear itineraris personalitzats.
Google llança Daily Listen, notícies en pòdcast
Google presenta Daily Listen, una nova funció que resumeix notícies en àudio personalitzat. L’usuari pot escoltar episodis breus generats per IA segons les seves preferències. Disponible a l’app de Google, ofereix transcripcions i enllaços relacionats, canviant la manera d’informar-se en pocs minuts al dia.
La IA redefineix la immortalitat
La IA fa possible interactuar amb versions digitals de persones difuntes, com amb StoryFile i Meeting You . Aquesta tecnologia replanteja el concepte de mort, però obre debats ètics i legals sobre propietat digital, deepfakes i desigualtats.
Otonomus Hotel: estades personalitzades
El primer hotel 100% impulsat per IA obrirà a Las Vegas aquest maig. Sense recepció humana, els serveis s’ofereixen amb assistents digitals i robots. La personalització, com avatars basats en dades socials, crea experiències úniques.
Tesla vol un “cotxe fantàstic”
Tesla integrarà Grok, l’IA irreverent d’Elon Musk, en els seus vehicles. Inspirat en l’humor de clàssics com El cotxe fantàstic, Grok ofereix respostes enginyoses i ajusta preferències de conducció. Tot i això, Tesla encara treballa per equilibrar creativitat i seguretat en el projecte.