Un nou Facebook per a l’era Trump 2.0
La nova administració Trump troba en Meta un aliat, amb el desmantellament de les polítiques de moderació
Meta, dirigida per Mark Zuckerberg, anuncia la retirada del seu programa de verificació de continguts i la reducció dràstica de moderadors humans a Facebook, Instagram i Threads. La decisió arriba en ple apropament del sector tecnològic de Silicon Valley a Donald Trump, que assumirà el seu segon mandat presidencial.
Des del 2016, Meta havia desenvolupat un dels sistemes de verificació de continguts més avançats del món, col·laborant amb més de 90 organitzacions globals. Ara, l’estructura serà substituïda per un model descentralitzat basat en les aportacions dels usuaris, similar al sistema de notes de la comunitat d’X (abans Twitter). Zuckerberg segueix les passes d’Elon Musk, el magnat tecnològic pròxim a Trump.
Aquest canvi no és aïllat. Meta ha fet aportacions milionàries per a la cerimònia d’investidura de Trump, ha despatxat el socioliberal britànic Nick Clegg i ha designat Joel Kaplan, un destacat republicà, com a cap de polítiques globals. L’estratègia s’alinea amb un moviment més ampli a Silicon Valley, on figures com Elon Musk tindran una presència directa a l’administració Trump, i Jeff Bezos, d’Amazon i propietari de The Washington Post, també corre a marcar distància amb els demòcrates. La republicana Texas guanya pes i capta la fugida d’empreses provinents d’un californià i demòcrata Silicon Valley que en perd, en una derrota tecnològica del wokisme a ulls republicans.
Zuckerberg justifica els seus canvis sobtats al·legant que el sistema de verificació “havia anat massa lluny” i calia prioritzar la llibertat d’expressió. Els crítics diuen que la maniobra pretén guanyar el favor de l’administració entrant, enmig d’un marc regulador més lax envers les tecnològiques.
Els canvis s’implementaran als Estats Units i després s’estendran a altres països. Aquests moviments han generat preocupació entre activistes i experts, que temen un augment de la desinformació, similar al que es va viure amb el cas Cambridge Analytica. Plataformes com Google i Amazon també donen suport a Trump amb donatius per a la cerimònia d’investidura.
El desmantellament de les polítiques de moderació pot tenir conseqüències greus en països amb febles sistemes de regulació tecnològica, exacerbant la polarització política i amplificant el discurs d’odi.