sanitat
Neix ADMIT, projecte per transformar l’atenció domiciliària social i sanitària
El Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona ha impulsat el projecte ADMIT (Atenció DoMiciliaria InTegrada), amb l’objectiu de transformar l’atenció domiciliària a Catalunya mitjançant un model integrat social i sanitari que garanteixi la continuïtat en l’atenció i millori la qualitat de vida de les persones grans. La iniciativa, finançada amb fons europeus, busca presentar un nou model testat amb centenars de persones usuàries a Barcelona, la Garrotxa i Osona. Es tracta d’un projecte pioner en concretar algunes de les línies estratègiques de la futura Agència d’Atenció Integrada social i sanitària.
En aquest sentit, el Dr. Marco Inzitari, director d’Atenció Integrada i Recerca del Parc Sanitari Pere Virgili i líder del projecte, explica que ADMIT “també vol assegurar que totes les persones, independentment de la seva situació, tinguin les mateixes oportunitats d’accés i continuïtat als serveis sanitaris i socials i una experiència positiva en els mateixos, alhora que les seves cuidadores i cuidadors se sentin apoderades i recolzades.”
Amb aquesta transformació, es pretén que el sistema no només respongui millor a les necessitats de les persones grans, sinó que també redueixi la càrrega de les seves persones cuidadores, oferint-los més suport i reconeixement. Alhora, també pretén millorar la satisfacció dels professionals facilitant-los l’accés a tota la informació necessària de salut i social i potenciant la cohesió d’equip i confiança en la resta de professionals implicats en l’atenció.
Un altre dels pilars del projecte és contribuir a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat del sistema de benestar actual. Per això, per tal d’assolir aquests objectius, ADMIT incorporarà plans d’atenció únics i compartits, i la possibilitat de prescriure un Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) després de l’alta hospitalària.
D’aquesta manera, el servei reduirà estades innecessàries, garantirà una transició segura al domicili i evitarà reingressos, millorant la continuïtat de l’atenció. A més, incorporarà una innovadora plataforma tecnològica que facilitarà la integració de serveis i la comunicació entre professionals de salut, socials, les persones ateses i els seus cuidadors. La plataforma, a més, permetrà el processament i anàlisi massiu de les dades a través d’eines de Big Data, Machine Learning i Business Intelligence, així com la utilització de les mateixes amb sistemes d’Intel·ligència Artificial.
També es desplegaran diverses solucions tecnològiques als domicilis dels usuaris participants per a la monitorització de l’activitat i ambiental, així com per a la prestació de serveis assistencials de suport d’alta intensitat i (tele)rehabilitació en l’entorn habitual de la persona.
Properes accions
Actualment, s’està definint el model d’atenció d’ADMIT, que estarà preparat per a l’abril de 2025. D’aquesta manera, durant el primer semestre de 2025, tindrà lloc l’inici del pla d’implementació que permetrà posar a prova la plataforma tecnològica en un entorn i amb persones usuàries reals que facilitaran l’avaluació de l’impacte del nou model d’atenció en la millora de la salut de la població, el benestar de les persones ateses i els professionals i l’impacte econòmic. ADMIT té previst finalitzar a l’octubre de 2026, quan es presentarà l’avaluació i conclusions finals, per poder escalar el model a altres territoris de Catalunya.
Deu entitats de referència
En total, participen deu entitats en el projecte. Set d’elles en el projecte demostratiu per a la validació del model d’atenció ADMIT (IMSS - Institut Municipal Serveis Socials Ajuntament de Barcelona; EBA Vallcarca - St.Gervasi; EBA Sarrià; CAP Larrard; Consorci Acció Social de la Garrotxa; Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i ICS Girona), dues que participen, conjuntament amb el Parc Sanitari Pere Virgili, en l’adquisició conjunta de la plataforma tecnològica (Consorci Hospitalari de Vic i Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf) i el living lab BALL per a la participació ciutadana.
La UTE AMADIP ha estat la concessionària per al disseny del model d’atenció integrada i les eines tecnològiques de suport. D’altra banda, pel que fa a la seguretat de la informació, la concessionària ha estat Aronte.