cultura
23 xefs amb estrelles Michelin homenatgen Joan Roca creant un menú inspirat en ell
Creadors destacats de l’alta cuina s’han reunit a Barcelona per gaudir d’aquest tribut dissenyat per una vintena de professionals
El menú serà únic i irrepetible per aquesta nit de dilluns
71 estrelles Michelin de tot l’estat espanyol s’han reunit aquesta nit per celebrar la trajectòria del xef gironí Joan Roca, a qui s’ha fet un tribut per tot el seu llegat culinari, convocats pel xef Dani García.
L’homenatge ha estat de la forma més “cuinera“ possible: elaborant una llista de plats únics que només es podran provar aquesta nit i que contenen diverses referències a la cuina del copropietari del Celler de Can Roca. La trobada ha tingut lloc al primer restaurant a Barcelona de García, que porta per nom Leña.
García ha assegurat que Roca sempre l’ha ajudat, també en els moments més difícils. “És una persona educada i generosa, hi ha mil excuses per fer-li aquest homenatge, motius personals i professionals”, ha afirmat. Per la seva part, Roca ha explicat que gràcies a aquestes amistats entre xefs la cuina catalana ha arribat on està ara.
Un dels convidats, Martín Berastegui, es referia a Roca com una persona que “ha fet història” i “un gran entre els grans”. “En Jordi és una institució, no només aquí, sinó al món”, deia el també xef Javier Torres.
Entre els convidats, destaca la presència de noms com Ferran Adrià, Albert Adrià, els germans Torres o Nando Jubany. El xef Dani García ja havia fet actes similars amb protagonistes com el mateix Ferran Adrià, Robuchon, o Nobu i Arzak.
Per la seva part, Joan Roca, que s'ha mostrat emocionat, ha insistit que "fins a l'últim moment" no ha pogut intuir que la vetllada agruparia a tanta gent amb una energia que ha qualificat "de positiva" al voltant d'aquesta festa. "Fa una mica de respecte, perquè dius caram! Ni som tan grans, ni volem plegar ni ens volem jubilar", ha afegit. El cuiner ha assegurat que ha rebut l'homenatge com "una mostra d'afecte i consideració" per celebrar no només "la cuina", sinó també "l'amistat", segons recull l'ACN. "La revolució gastronòmica que s'ha produït al país ha sigut gràcies al fet que hi havia un fil que ho ha unit tot, que és el de l'amistat i la bona relació", ha subratllat, "hi ha generositat, ganes de compartir i de passar-ho bé".