Societat

SOCIETAT

El Fòrum Gastronòmic es fixarà en la cuina tradicional i la cocció a la brasa

La mostra amb productors, cuiners, professionals de sala, sommeliers i amb 180 estands arriba a Girona del 17 al 19 d’aquest mes

L’esdeveniment del Palau de Fires i del parc de la Devesa s’emmarca en la celebració, aquest any, de Catalunya com a Regió Gastronòmica Mundial

L’onzena edició del Fòrum Gastronòmic Girona arriba aquest mes a la capital gironina. Del dilluns 17 al dimecres 19, els organitzadors de la mostra rebran productors, responsables de sala, cuiners i sommeliers per centrar-se, entre altres aspectes, en “el retorn de la cuina tradicional i la cocció a la brasa”, ha explicat el cap de programació de la mostra, el periodista i escriptor Salvador Garcia-Arbós aquest migdia, en l’acte de presentació.

La biblioteca de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona (EHTG) – “la fàbrica d’on surten els cuiners”, ha dit el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer–, ha estat l’escenari de la presentació del Fòrum Gastronòmic, que tindrà lloc al Palau de Fires i al parc de la Devesa. Amb el director de la mostra, Albert Labastida, com a mestre de cerimònies, Garcia-Arbós ha guiat l’acte de presentació acompanyat de la sommelier Clara Antúnez i de Pere Giribets, el director del projecte ALABRASA.

“S’ha sofisticat”

El projecte ALABRASA analitzarà durant el certamen l’evolució de la brasa. “Vindrà gent de diferents restaurants i ens ensenyaran des de plats fumats fins a tècniques més festives”, ha explicat el cap de programació. Garcia-Arbós ha dit que la brasa, que havia començat amb “sistemes molt primaris s’ha sofisticat molt els últims anys”.

Giribets forma part d’un col·lectiu que es pren la cocció a la brasa com a “una iniciativa contestatària”, ha afirmat. L’interès per la brasa fa que el col·lectiu, en què també hi és el gastrònom Pep Nogué, aspiri a “acreditar” com ha de ser una bona brasa. Per això, aspiren a aplegar productors durant el fòrum i treballar en aquest sentit per tal que hi hagi un “element legal que validi” la preparació de les persones que fan anar les graelles.

La sommelier Antúnez, responsable de disseny, creativitat i producció de La Gastronòmica, ha explicat que en el fòrum hi haurà màquines expenedores de fins a 60 varietats de vi per fer degustacions. I com a novetat hi haurà l’Espai Oli, “el germà petit de l’Espai Vi”.

La primera jornada del Fòrum inclourà un simposi sobre els professionals de sala, incloent-hi Pere Monje (Via Veneto), Albert Izquierdo (Nexe) i Toni Gerez (Restaurant Castell de Peralada), entre d’altres.

En la presentació de la mostra hi han participat la vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, i el director dels serveis territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Josep Guix. Geis ha remarcat “la reserva d’humanitat” que suposa el Fòrum apel·lant a la directiva europea d’intel·ligència artificial mentre que Guix ha fet esment al paper de l’EHTG i a altres cicles formatius especialitzats en la gastronomia i els seus professionals arreu de la demarcació. Guix i Labastida s’han referit al fet que el 2025 és l’any que Catalunya és distingida com a Regió Gastronòmica Mundial i que d’alguna manera el Fòrum també hi ha contribuït des de Girona.

Degustacions, concursos i 150 ponents

Els organitzadors han preparat activitats, degustacions, concursos i gairebé 150 ponents per als tres dies de fòrum. Hi haurà 180 expositors i està previst que hi siguin cuiners de renom, com ara els germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Eduard Xatruch i Oriol Castro (Disfrutar), Salvador, Joan i Màrius Jordà (Empòrium), Paco Pérez (Miramar) i Martina, Carlota i Clara Puigvert (Les Cols)

En la presentació, el cap de programació, Salvador Garcia-Arbós, ha dit que els xefs de la demarcació amb estrella Michelin presentaran “el seu plat estrella”. Un dels últims a incorporar-se a la llista ha estat el restaurant Divinum. Un dels seus responsables, en Joan Moriillo, ha estat present a la biblioteca de l’Escola d’Hostaleria. La mostra –segons indiquen els organitzadors– també serà una plataforma per conèixer novetats i productes. Hi haurà, entre altres espais, la Barra Gastronòmica, l’Aula Debat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia