societat
Molts dels jugadors veneçolans que volen asil van al sistema d’acollida
Tres han renunciat al sistema, i dos menors estan sota tutela de la DGAIA
Van arribar dilluns, i van demanar asil en una comissaria de Barcelona per millorar el seu rendiment esportiu
Els joves no van disputar cap partit a Catalunya, segons la Federació catalana de beisbol, ni s’han posat en contacte amb ells
Tretze dels 18 jugadors de beisbol veneçolans que demanen asil a Barcelona s’han integrat al sistema d’acollida del Ministeri d’Inclusió del govern espanyol a l’espera que es resolgui la seva sol·licitud, segons ha explicat el delegat de l’executiu central a Catalunya, Carlos Prieto, en un missatge a la xarxa X. Tres més han renunciat al sistema, pendents de la resolució, i dos menors estan sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat. Prieto ha explicat que han estat entrevistats de forma “ràpida i àgil” després que dilluns demanessin asil en dependències policials. Segons ha dit, han estat atesos en tot moment pels serveis socials. Els joves han estat interrogats per la policia a Barcelona, a l’espera que es resolgui la seva petició.
Els 18 joves pertanyen a un equip de beisbol veneçolà que van viatjar a l’Estat espanyol per participar en diversos partits de beisbol, però no van agafar l’avió de tornada al seu país i es van personar dilluns en una comissaria de la Policia Nacional a Barcelona per demanar asil.
Els joves agraeixen el tracte rebut
Els jugadors de beisbol veneçolans asseguren haver fet aquest pas per tenir “l’oportunitat de poder incrementar” el seu potencial en aquest esport al’Estat i agraeixen “l’excel·lent” tracte rebut per part de les organitzacions que els estan atenent i de la Policia Nacional.
En un vídeo difós a les xarxes socials aquest divendres, un d’aquests beisbolistes, Ever González, acompanyat d’altres tres nois, explica que estan tots bé i que la seva decisió de demanar asil no té res a veure amb la política. “Nosaltres mateixos vam prendre la decisió de quedar-nos aquí perquè la població d’Espanya ens donés l’oportunitat de poder incrementar el nostre potencial en l’esport, que és el beisbol”, assenyala el jove que parla a càmera. El jove també aclareix que el seu entrenador, Julio Guevara, que sí que va tornar a Veneçuela, no els va abandonar, i que “sempre va estar aquí, en cada moment, en cada lluita, en cada entrenament”.
González afirma que estan “molt agraïts” amb el tracte de les organitzacions que estan intervenint en el procés i amb la Policia Nacional: “S’han portat summament bé amb nosaltres, cuidant-nos en cada moment, estant pendents de nosaltres. Els tenim massa agraïment”.
Dimarts, la policia va iniciar les entrevistes a aquest grup per conèixer el caràcter de la seva sol·licitud, per posteriorment enviar l’expedient a Madrid.
La Creu Roja està atenent i dóna recer al grup d’esportistes veneçolans, ja que no disposaven de recursos per allotjar-se. Estan atesos en la coneguda com a fase 0, que correspon a la primera assistència i recer temporal de persones que demanen asil mentre es valora la seva situació. Pel que fa als dos menors, estan sota la tutela de la Direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat (DGAIA), que depèn del Departament de Drets Socials.
No havien jugat cap partit a Catalunya
Des de la Federació catalana de beisbol, el Director Tècnic, Eric Segura afirma que “mai hem tingut cap contacte amb els joves esportistes veneçolans” que han demanat asil a Barcelona, “ni ells s’han posat en contacte amb nosaltres”. A més Segura afegeix que “cap dels partits que els joves beisbolistes diuen haver fet a l’Estat espanyol, cap va ser a Catalunya”. Des de la Federacio expliquen que “fem activitats amb equips internacionals, però sempre a través de la Federació, però en aquest cas mai s’han posat en contacte amb nosaltres ni amb altres clubs”, detalla Segura. “No sabem què fan a l’Estat, ja que a Veneçuela l’esport del país és el bèisbol i al nostre país no ho és”, relata. Si demanen jugar al beisbol a Catalunya, haurà de ser federant-se a través d’un club. A tot Catalunya hi ha 1.700 beisbolistes federats.