la crònica
Quan els adolescents arrisquen la pell
La culpa, com la de tants altres problemes, és d’un ús descontrolat d’internet. La frase fatídica: Get ready with me, així en anglès, que queda més modern. Aquest “prepara’t amb mi” ha col·locat a les pantalles de milions de persones, sobretot joves, adolescents i criatures, els tractaments cosmètics dels i les influencers, Es posen davant la càmera i mostren tot allò que es van aplicant a la cara per suposadament millorar la seva aparença i tenir una bona cura de la seva pell. Són com els venedors ambulants que fa un segle oferien producte miraculosos pel carrer, però ara fent la feina sense ni tan sols haver de sortir de casa.
A les xarxes socials s’ha posat de moda ensenyar en viu aquestes rutines, que es coneixen com skin care, i que en realitat no són gens adequades per a la pell dels adolescents. “Poden tenir el seu benefici en la gent més gran, a partir dels 30 o 40 anys, i sempre depenent del tipus de pell. Però què passa? Que les influencers cobren per ensenyar productes i, a més, les marques els en regalen. I no està clar que això és un anunci. Llavors els adolescents no ho interpreten com un anunci i realment es pensen que són productes que necessiten, i es deixen arrossegar”, lamenta la dermatòloga Susanna Puig, cap del servei de dermatologia de l’hospital Clínic de Barcelona.
Explica que no són només els joves els interessats, i que a les consultes es troben pares i mares que tenen la impressió que estan maltractant la seva nena perquè no es gasten 100 o 200 euros comprant-li uns productes que en realitat són perjudicials. Al contrari, pensen en positiu i amb cert orgull que la criatura va pel camí correcte per saber tenir cura d’ella mateixa. Però no és així.
“A l’adolescència, amb els canvis hormonals, la glàndula sebàcia comença a produir seu, i com a norma general no s’han d’aplicar cremes, sinó mantenir una bona higiene simplement amb aigua i amb el sabó adequat, que no sigui massa agressiu”, adverteix Puig.
Ara bé, la realitat virtual és molt diferent. Algunes de les rutines cosmètiques que apareixen en plataformes com TikTok, Facebook, Instagram o YouTube tenen fins a nou passes i això vol dir aplicar nou capes de productes diferents sobre la pell de la cara. Un exemple: oli hidratant, escuma netejadora, tònic, aigua micel·lar, essència probiòtica, un altre oli essencial, crema amb essències naturals, crema hidratant que segons les influencers ajuda a segellar tots els productes anteriors, i finalment un protector solar. I excepte aquest darrer, la resta són completament prescindibles en l’etapa de l’adolescència i fins i tot després. A part de totes aquestes capes de productes, si a sobre et maquilles profusament, al vespre toca una altra rutina que pot ser encara pitjor perquè afegeix productes desmaquilladors més abrasius.
“Al contrari del que es pensen moltes persones, acumular capa sobre capa de producte pot fer que aparegui acne més fàcilment. Llavors els joves es deixen convèncer per productes que també els recomanen per internet perquè suposadament acaben amb els grans, i que de la mateixa manera el que acaben fent és igualment perjudicial. És una bola que es va fent grossa”, remarca Puig, que insisteix que l’única rutina que cal és la higiene i la protecció solar. I, evidentment, consultar un especialista si apareixen problemes. Però un especialista amb títol, no creadors de contingut publicitari.
La qüestió és que el món de la cosmètica ha trobat entre els joves un gran nínxol per vendre els seus productes. “Cada cop veiem gent més joveneta, amb problemes empitjorats o induïts perquè usen cosmètics. I a la llarga en veurem molt més. També en el cas de nois. Tenim nois de 17 anys que venen a les consultes i ens expliquen que ja estan fent rutines. De què estem parlant? A aquesta edat l’única cosa que has de fer és protegir-te del sol!”, exclama la dermatòloga.
La combinació de les estratègies de màrqueting amb l’augment de la pressió social per mantenir una bona imatge i l’accés a informació no contrastada és la clau de volta d’aquest problema, que pot semblar lleu o anecdòtic, però contribueix a aquesta xacra social que és apostar la pròpia salut en favor dels estereotips. No hem d’oblidar que la pell és un òrgan més del cos, i se n’ha de tenir cura de la manera adequada. I si la salut no és un bon argument, ho pot ser la butxaca, ja que no es tracta pas de productes barats, en el món de la cosmètica.
“El més sorprenent és que cada cop hi ha compradores més joves. Ara mateix acabo de veure una nena que no devia tenir més de 12 anys comprant una crema que no em poso ni jo, que en tinc 21. Però, és clar, com que va amb els seus pares, tampoc els pots dir res”, explica la dependenta d’una franquícia de cosmètics i perfumeries en un concorregut centre comercial. Confirma que en el darrer any hi ha hagut un augment notori que compradores cada cop més joves, més nenes que nens. “Els nens de moment es conformen amb bàlsam per als llavis o alguna colònia”, hi afegeix. Però les nenes van directament a cremes que per exemple tenen retinol, una substància que es comercialitza com una antiarrugues i antitaques, cosa que evidentment no necessiten. “És desconcertant: aquestes nenes que ara es posen cremes copiant el que fan les adultes, d’aquí a uns anys vindran buscant més cremes per semblar més joves”, hi afegeix.
La moda de l’skin care juvenil també la viuen a les farmàcies. “És cert que venen noies molt jovenetes, cada cop més. Nosaltres, el que fem és explicar que no els calen productes pensats per a dones més grans i els recomanem allò que els pot anar bé per a la seva pell”, assegura una farmacèutica, també d’un centre comercial. El deliri cosmètic fins i tot té un nom, cosmetorèxia, i en alguns països ja se’l prenen molt seriosament. A Suècia, per exemple, una gran cadena cosmètica va anunciar l’any passat que no vendria aquests productes a menors de 15 anys. Aquí, de moment, ningú sembla que hi pari massa atenció. Fins i tot s’importen rutines de països de moda com Corea del Sud. La seva cosmètica té molt bona fama, cert, però la pell coreana no té res a veure amb la nostra.