sanitat
L’OMS es resigna a un futur sense l’ajuda dels EUA
L’organisme internacional suggereix alternatives als països afectats
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha indicat aquest dijous que les retallades en la cooperació sanitària internacional, principalment causats pels Estats Units, han provocat serioses pertorbacions en uns 75 països, però ha ofert recomanacions per a pal·liar-ho i poder reduir la dependència de l’ajuda exterior.
“Hem rebut informació de prop d’uns cent països per a entendre l’impacte de les retallades i els resultats mostren greus pertorbacions en els serveis sanitaris de tres quartes parts d’ells”, ha detallat en roda de premsa el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
A més, un 25% d’aquests països han notificat tancaments de serveis sanitaris i en un mateix percentatge de nacions hi ha hagut augments dels diners que les famílies han de pagar pel seu compte per a l’atenció mèdica, ha assenyalat Tedros.
“També s’han reportat pèrdues d’ocupacions en el sector sanitari i de les cures, interrupcions en els sistemes informatius relacionats i en el subministrament de medicines i productes de salut”, ha afegit.
Tedros ha subratllat que en resposta a aquests problemes molts països, entre ells Sud-àfrica, Nigèria o Kenya, estan revisant a l’alça les seves partides pressupostàries per a salut o enfortint les campanyes de recollida de donacions o de cerca de socis financers.
“L’OMS fa anys que treballa amb aquests països per a donar-los suport cap a una transició des d’un sistema dependent de l’ajuda humanitària a un altre que permeti l’autososteniment mitjançant recursos nacionals”, ha afirmat el director general, que ha subratllat que en les actuals circumstàncies aquesta transició ha d’“accelerar-se”.
Tedros ha citat algunes mesures que els països poden prendre per a suplir els problemes de finançament, incloses “la introducció d’impostos sobre productes perjudicials per a la salut com el tabac, l’alcohol o les begudes ensucrades”.
Països com Colòmbia, Filipines, Sud-àfrica o Tailàndia han pres aquesta mesura en anys recents, ha subratllat l’expert etíop, qui també va aconsellar el desenvolupament de sistemes de seguretat social a aquells que encara no els tinguin.
“No totes les mesures serveixen per a tots els països, especialment és difícil per a aquells amb febles xarxes fiscals o un sector informal gran en la seva economia. En aquests casos requeriran importants préstecs de bancs de desenvolupament”, ha reconegut Tedros.
“L’OMS està treballant amb els països afectats per a veure quines mesures són les millors per a ells”, ha subratllat.
Al març, Tedros va advertir que milions de vides estan en perill per les retallades dels EUA als seus programes d’ajuda en diversos països contra malalties com la malària, la sida o la tuberculosi.
Els Estats Units no només va congelar la major part dels seus programes de cooperació exterior (inclosos els dirigits a assistència sanitària a països en desenvolupament), sinó que va anunciar la seva retirada de la mateixa OMS.