la crònica
Ales per als orfebres del cacau
Sigui Hollywood per als apassionats del cinema clàssic, Liverpool si voldríem haver estat el cinquè Beatle o Islàndia si somniem veure una aurora boreal, molts cops s’han de fer moltes gestions i quilòmetres per arribar –i encara si hi ha sort– a la nostra Meca particular. De vegades, però, els astres s’alineen i no hem de guardar cap record màgic ni a la retina ni al mòbil perquè la tenim i la seguirem tenint a tocar, ja que forma part de la nostra quotidianitat. Fa poc, em vaig imaginar que hi reflexionava un japonès que de sobte va deixar de fer fotos i va girar l’esguard cap a les finestres dels pisos que donen a la Sagrada Família, i hi penso jo sovint quan, entre dos i quatre cops al dia, passo per davant de la botiga de la Bomboneria Pons del barri de Sants de Barcelona (en té una altra a les Corts). A mig camí entre casa i l’escola dels meus fills hi tinc la Meca del cacau, que per a mi equival al paradís. No té aparador però molta gent –només cal veure les cues– sap que darrere les seves portes règies s’hi celebra cada dia un festival, que es diversifica i s’accentua si són dates assenyalades com Sant Joan, Nadal o Setmana Santa. Del seu obrador, totalment artesanal, n’han sortit aquest any 2.000 mones i gairebé 5.000 ous de Pasqua.
Fa dies que la feina forta es concentra al taulell. Enrere queden dos mesos de frenètica activitat transformant xocolata negra, blanca i amb llet –tot i que guanya per golejada la que porta més cacau, en el cas de les mones, del 70%– en casetes de conte, copes que sempre fan campió l’equip favorit, pizzes dolces, gallines i pollets per als més clàssics, simpàtics Mics, Minions amb sorpresa a l’interior, pianos que només falta que emetin so, futbolins que sí, comprovat, funcionen... i ous, molts ous, el més gran un de gairebé un metre d’alçada i 15 quilos de pes que va encarregar un client, decorat –com tot– a mà. “Cada cop fem mones més personalitzades; és un servei que oferim tot i que per poder ajustar al màxim el preu, demanem que s’encarregui amb suficient antelació, com abans millor”, explica Carla Jódar, responsable de gestió. A la Bomboneria Pons, adaptar-se al client no només significa que pot escollir si una mona o un complement el prefereix amb un altre personatge o tipus de xocolata, sinó acceptar qualsevol idea que pugui passar-li pel cap. La cap de l’obrador, Monse Aguado, i el seu equip li aconseguiran donar forma. “Ens van encarregar una pilota de horseball [bàsquet a cavall] i té unes tires que van costar molt, però va quedar preciosa”, recorda la Montse. Aquesta temporada, ha fet per a un avi una pissarra amb planxes de xocolata amb les fotos de les deu mones que ha regalat al seu net i en cadascuna hi ha posat un detall relacionat amb la temàtica d’aquell any. Les dues treballadores de la bomboneria expliquen que una altra forma de personalitzar els productes de Pasqua, actualment molt demanada, és afegir a una de les creacions ja ideades una planxa de xocolata amb el nom o fins i tot la foto del fillol o fillola, per exemple presidint un camp de futbol o sortint a la pantalla d’un ordinador, dues de les figures que fa temps que elaboren.
Com explica la cap de l’obrador, quan acaba la campanya de Setmana Santa, l’equip fa balanç dels productes que s’han venut més i descarten els que han tingut menys sortida o els que ja s’han cansat de fer. Després de Nadal, quan s’acosta el moment d’innovar, adornar els clàssics i perfilar els dissenys, comencen a parlar de quins personatges i temes estan més de moda. Aquest any ha liderat el rànquing l’omnipresent videojoc Minecraft, els personatges infantils de La patrulla peluda i Bluey i, és clar, l’actual astre del futbol, el mataroní Lamine Yamal.
El procés per fer totes aquestes figures és laboriós, tot s’ha de fer de forma molt precisa, en el moment correcte i calculant cadascuna de les variables. “En molts casos, però sobretot quan pintem amb aerògraf [vegeu els ous de la fotografia], que aconseguim la brillantor que volem depèn de la temperatura de la xocolata però també de la del motlle i de la humitat i la temperatura ambient”, posa com a exemple la Montse. La feina és intensa, però a l’obrador expliquen que la campanya de Pasqua és especialment estimulant perquè és quan poden donar més ales a la seva creativitat.