L’oli és l’aliment més robat
L’oli d’oliva, els licors, el cafè, la tonyina i la xocolata van ser els productes més robats als supermercats catalans durant el 2024
Se sostreuen els articles amb els preus més elevats, segons afirmen els experts, que descarten que es tracti de “furt famèlic”
Per primera vegada a l’Estat espanyol el producte més furtat als supermercats és un aliment de primera necessitat i característic de la dieta mediterrània: l’oli d’oliva. Ho revela el quart estudi sobre el furt als supermercats publicat per l’empresa de protecció antifurt The Source Tagging Company (STC). L’anomenat “or líquid”, per l’increment de preu que ha experimentat en els últims dos anys –més del 70%–, ja va ser el producte més robat a Catalunya i set comunitats autònomes més el 2023. Però a escala estatal va quedar en segona posició, per sota dels licors com el whisky o la ginebra, que han liderat el rànquing els últims quatre anys i continuen despuntant al País Basc, La Rioja, Galícia i les illes Canàries. “Tot i que els preus [de l’oli] s’han anat reduint els últims mesos, els furtadors professionals han trobat un filó, una part de la societat s’ha acomodat a comprar un producte robat a un preu substancialment inferior al de l’article al lineal”, explica el soci director de STC, Salvador Cañones.
Després de l’oli i els licors, els productes més robats el 2024 a Espanya van ser els vins, els ibèrics i els productes d’afaitar, igual que el 2023. Mentre que en el cas català van ser el cafè, la tonyina, el bonítol i la xocolata. Si ho comparem amb l’any anterior, als supermercats catalans s’han reduït els robatoris d’escopinyes, però el que més preocupa ara, a part de l’oli, és el cafè, igual que a Aragó, Madrid i Múrcia. En l’àmbit espanyol, el producte que més preocupa és la xocolata, i a les illes Canàries, les Illes Balears i el País Valencià, la crema solar.
“La preocupació creixent en el furt de la xocolata i el cafè es deu principalment als increments de preu que les cadenes d’alimentació i els consumidors estem patint”, detalla Cañones. La sequera al Brasil i les grans pluges a la costa africana occidental han provocat males collites de cafè i cacau, respectivament, fet que ha disparat entre un 10 i un 20% els preus d’aquests dos productes durant l’últim any. “Hi ha un paral·lelisme alarmant entre el que ha passat amb l’oli i aquests dos productes”, afegeix Cañones.
Es roba el més car
Els aliments que més es roben, segons els experts, són els més cars. “Cada any observem que els productes més furtats no són de primera necessitat, sinó que sempre són productes d’un preu elevat”, explica Cañones. “No desapareix l’arròs o la pasta o ni tan sols el pernil barat, sinó l’ibèric.” En aquest sentit, el director afirma: “El furt famèlic, encara que existeix, no és rellevant.” Els robatoris als supermercats suposen entre un 0,4 i un 1,2% de la facturació, segons el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya. Els negocis es queixen que no tenen gaires eines per fer-hi front. “Tan sols mantenir el difícil equilibri entre seguir oferint-nos els productes en lliure disposició i a un preu adequat, combinat amb mesures antifurt que redueixin les pèrdues sense encarir el tiquet final”, diu Cañones.