SOCIETAT
Rècord de participació femenina a la baixada dels raiers
La 36a Baixada de Raiers de Coll de Nargó s’ha celebrat un dia abans del previst per la previsió de pluges per aquest dissabte. Les pluges dels darrers dies han fet que el riu Segre presentés un bon cabal d’aigua, fet que ha facilitat el descens dels rais. Dues embarcacions han fet un trajecte d’uns dos quilòmetres davant l’atenta mirada de centenars de persones que esperaven a la vora del riu Segre. El president de l’Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre, Aleix Ferrer, ha destacat que aquest any han comptat amb set raiers i cinc raieres, xifra rècord de participació femenina. La festa se celebra per recordar l’ancestral ofici del transport de la fusta dels boscos del Pirineu al mar.
Ferrer ha destacat que cada cop són més els veïns del poble que volen participar activament en la construcció i al descens dels rais. Aquest fet garanteix la continuïtat de la festa, ha dit.
Vestits com els antics raiers, però amb més mesures de seguretat que quan es feia el transport de la fusta, i sota l’atenta mirada dels bombers, els raiers han pujat damunt de les embarcacions. Al toc d’una corna, un dels raiers ha donat el tret de sortida al descens. Un descens molt ràpid per la velocitat de l’aigua i el seu cabal.
Aquest és el tercer any que la baixada de rais a Coll de Nargó se celebra per Setmana Santa. Durant molts anys es va celebrar a l’agost, fins que l’any 2023, per culpa de la sequera, es va traslladar de data, amb l’objectiu de disposar d’un millor cabal, facilitar una major participació dels veïns i garantir el descens sense entrebancs.
La raiera Berta Campanyà, ha explicat que és el primer any que fa el descens i ha animat a tothom a participar de la festa i ha recordat que és un dia que es recorda a les noves generacions la professió del raier. La raiera Rosa Maria Vidal, ha dit que aquest any és el segon que baixa a bord d’un rai i ha destacat la duresa de l’ofici.
La pròxima cita raiera serà el sis de juliol a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) amb la 47a Diada dels Raiers, la tercera des que antic ofici fos declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el desembre de 2022.
La tradició dels raiers, l’1 de desembre de 2022, va ser proclamada per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El reconeixement va arribar mitjançant una candidatura conjunta en què hi havia la Pobla de Segur i Coll de Nargó i d’altres poblacions d’arreu d’Europa i d’Amèrica del Nord on hi ha hagut aquesta tradició de transport de fusta pels rius. L’Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre també compta amb la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat.