Societat

ECONOMIA

Cadena de blocs per traçar vins

Un nou laboratori de la UAB determina la composició química dels vins mitjançant l’anàlisi d’espectrometria

Una etiqueta intel·ligent única a cada ampolla permet la seva traçabilitat des de la vinya fins a la taula

La tecnologia de cadena de blocs descentralitzada (en anglès, blockchain) és àmpliament reconeguda pel seu ús en finances. Consisteix en una forma descentralitzada, transparent i segura de gestionar les dades i les transaccions. Aquesta tecnologia destaca per la seva naturalesa immutable mitjançant la criptografia i els mecanismes de consens, és a dir, un cop s’hi registra informació, no es pot alterar recíprocament. Això garanteix una seguretat molt alta en l’àmbit econòmic, però ara altres sectors també comencen a aplicar-la. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha apostat per utilitzar aquesta tecnologia per millorar la productivitat de les vinyes i garantir la traçabilitat del vi al llarg de tota la cadena de valor.

La idea s’emmarca dins del projecte europeu Tracewindu i desenvolupa un sistema d’etiquetes intel·ligents que permeten traçar la trajectòria de cada ampolla des del productor del vi i amb el registre de tots els intermediaris per què passa. El coordinador de la iniciativa, el catedràtic del Departament de Química de la UAB, Manuel Valiente, explica que s’ha desenvolupat “una nova metodologia analítica per determinar la composició del vi basada en un procés més econòmic que el que s’empra en l’actualitat”. La nova metodologia, explica l’expert, utilitza espectròmetres de massa rutinaris i basa la robustesa de les dades analítiques en la detecció de fins a 23 elements químics diferents, i fa que el procés sigui més econòmic i discriminant. Amb aquesta traçabilitat s’espera protegir la indústria vitivinícola d’unes pèrdues de milers de milions d’euros anuals per les falsificacions i el comerç il·legal.

Com a conseqüència de l’ús d’aquesta nova metodologia, s’està implementant un recull complet de dades analítiques de mostres de vi d’arreu del món, inicialment d’Europa i de l’Argentina, que serà una de les bases per a l’aplicació de la metodologia de cadena de blocs, útil tant per al consumidor com per als productors. L’etiqueta intel·ligent no sols informa sobre l’origen i la composició del vi, sinó que també possibilita que el productor pugui conèixer la ubicació del producte i, per tant, saber on es consumeix el seu vi, una dada de gran valor per millorar el procés comercial i revisar la producció, així com per estar alerta sobre possibles fraus. De la mateixa manera, els consumidors podran comprar basant-se en informació fidedigna sobre tot el procés productiu, des de la vinya fins a la taula.

Cada ampolla de vi posseirà un passaport amb tota la informació obtinguda de l’anàlisi sensorial, que s’inclourà en l’etiqueta en forma de QR. La tecnologia de cadena de blocs impedirà qualsevol manipulació fraudulenta en relació a la informació rellevant sobre el cicle de vida del producte. Ha estat aquest mes de març quan el Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) de la UAB ha instal·lat un nou laboratori amb un espectròmetre adreçat a determinar la composició dels vins, seguint els passos d’un dels socis del projecte, l’empresa francesa Adera-UT2A.

D’altra banda, la iniciativa també busca millorar la sostenibilitat de la producció vitivinícola mitjançant la introducció d’uns certs bioestimulants vegetals que ajuden les plantes durant episodis de crisi ambiental. S’han fet proves d’aplicació de bioestimulants tant a Montenegro com a l’Argentina, amb resultats positius, ja que no s’ha observat cap alteració de les propietats organolèptiques del vi, amb un augment significatiu en la producció de raïm en el cas europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia