societat
Illa deixa clar que el nou Trueta “no té marxa enrere” i en fixa l’estrena per a finals del 2031
Creix la superfície del futur hospital fins als 180.000 m² i la inversió prevista fins als 700 milions, però s’endarrereix un any la posada en marxa
Generalitat, ajuntaments, UdG i CatSalut firmen un nou protocol per impulsar el Campus de Salut
“El nou Campus de Salut de Girona no té marxa enrere i el govern de Catalunya no deixarem de treballar-hi fins que sigui una realitat”, ha assegurat el president de la Generalitat, Salvador Illa, avui a Girona, on ha signat el nou protocol –que renova i actualitza el que es va fer el 2020– per impulsar el complex que tindrà com a nucli central el nou hospital Josep Trueta, juntament amb els alcaldes de Girona i Salt, el rector de la UdG i el director del Catsalut. En l’acte, a la delegació de la Generalitat a Girona, hi eren també fins a quatre consellers, evidenciant el “compromís” de la Generalitat amb el projecte.
Illa ha subratllat que, després d’anys de “negociacions complexes” i “algun escepticisme”, el govern català consolidava avui el seu compromís amb “un pla de treball, un calendari i una inversió” perquè el campus sigui una realitat “en un termini viable i definit”. En aquest sentit, ha explicat que el nou calendari preveu que les obres comencin el 2028 amb una inversió estimada de 700 milions d’euros –fins ara es parlava d’uns 500 milions– i una durada de tres anys. L’estrena de l’hospital, prevista fins ara per al 2030, s’endarrereix a finals del 2031, segons ha concretat la subdirectora del CatSalut, Pilar Otermín, en la presentació del projecte, en què també ha destacat que la superfície prevista per al nou Trueta és ara de 180.000 metres quadrats, ampliables en una segona fase fins a 190.000 (fins ara s’havia parlat de 170.000).
Comissió de seguiment
El president Illa ha ressaltat la implicació de cinc departaments del govern en la comissió mixta de seguiment que s’ha creat avui per vetllar pel desplegament del projecte en el termini acordat. La nova comissió, que avui ha tingut ja la primera reunió, està liderada pel Departament de Presidència i en formen part tant representants de les conselleries de Salut, Territori, Universitats i Economia ,a més dels ajuntaments de Salt i Girona, de la UdG i del CatSalut. En la reunió d’avui s’ha nomenat Ferran Cordón com a responsable del seguiment del projecte i coordinador de l’oficina tècnica. La propera reunió serà al novembre.
“La col·laboració entre institucions dona més fruits que la confrontació”, ha remarcat Illa, que ha assenyalat que en aquest projecte hi “conflueixen cinc pilars fonamentals de la Catalunya del segle XXI”, que són: salut, recerca, innovació, formació i talent. El president ho ha posat com a model a estendre, ja que ha dit que l’estratègia del govern “perquè Catalunya sigui una de les regions sanitàries punteres d’Europa” passa per crear “un ecosistema sanitari amb campus de salut de referència desplegats pel territori, de Terres de l’Ebre a Girona”.
Actualització del projecte
En la presentació del projecte que ha fet la subdirectora del CatSalut, Pilar Otermín, s’han precisat diverses noves dates del calendari i també noves xifres de dimensió del projecte, tant a nivell de construcció com assistencial.
Com ha dit Illa, el nou calendari preveu que aquest any es resolgui el concurs de projecte i se’n comenci la redacció. Al tercer trimestre del 2027 està previst que surti a licitació l’obra i que els treballs comencin al segon trimestre del 20 28. El càlcul és que les obres durin tres anys i suposin una inversió de 700 milions d’euros. Otermín ha precisat que entre les obres i l’equipament de l’edifici la posada en marxa del nou hospital es preveu per finals del 2031.
D’altra banda, Otermín ha explicat que el futur Campus tindrà més de 300.000 metres quadrats de superfície construïda, ja que als 50.000 actuals del Parc Sanitari Martí i Julià (Santa Caterina), s’hi sumaran els 180.000 del nou hospital, els 46.725 de la nova zona de la UdG, els 13.000 d’un nou HUB d’innovació, i els 27.000 d’un nou aparcament.
Pel que fa a la part assistencial, Otermín ha assenyalat que es passarà dels 561 llits d’hospitalització actuals (entre Trueta i Santa Caterina) a 674 amb la posada en marxa del nou complex (si després s’amplia a un segona fase s’arribaria a 734); de 113 llits de crítics a 133 (163); de 96 boxs d’urgències a 152 (189), i de 82 places d’hospital de dia a 130 (150), entre d’altres.
Oportunitat per a Girona
Tant l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, com el de Salt, Jordi Viñas, han coincidit a destacar la importància de l’acte i la visualització del compromís del govern amb un projecte que veuen una gran oportunitat per la zona. “No hi ha millor projecte per definir què vol ser l’àrea urbana de Girona”, ha dit Salellas, mentre que Viñas ha afirmat que és “una oportunitat per fer de les comarques gironines un referent en l’àmbit sanitari”. Viñas ha avançat que Salt, igual que també va anunciar Girona abans-d’ahir, té previst aprovar aviat el projecte urbanístic.
Per la seva banda, el rector de la UdG, Quim Salvi, ha destacat les sinèrgies que es crearan al campus: “Els equips de recerca disposaran d’instal·lacions, serveis i tecnologies que ens faran ser molt més eficients i generarem molt més oportunitats.” També ha intervingut el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, que ha considerat que és el “projecte més important fins ara del segle XXI” a la demarcació i ha subratllat una de les dades que havia apuntat Otermín en la seva intervenció, i és que el Trueta arriba a l’estiu, amb la població estacional, a superar el 1 milió de persones sota la seva atenció (la permanent és de 931.278).