educació
Educació proposa la retirada del concert a 155 unitats de cara al curs vinent
El Departament d’Educació ha proposat la retirada del concert educatiu a 155 unitats després d’una primera revisió feta aquest curs abans de la matriculació. En concret, 101 unitats al segon cicle d’infantil, 44 a primària i 10 a secundària, segons ha anunciat la consellera d’Educació, Esther Niubó en una compareixença al Parlament. Niubó ha alertat també que els centres que han “distorsionat” la planificació els darrers anys i han acumulat una oferta de grups que no omplien, veuran “en perill” renovar el concert.
La consellera ha insistit que la xifra de grups que perdran el concert no serà definitiva fins que es tanqui el procés de preinscripció, que encara continua actiu. Tot i això, la previsió és que, seguint la tendència dels darrers anys, acabin tancant més unitats a l’escola concertada que a la pública. La proposta actual és la retirada del concert de cara al curs vinent de 155 unitats. La consellera ha afirmat que es manté la reducció de ràtios de forma generalitzada i que el proper curs no es tancarà cap centre públic.
Niubó ha afirmat també que els centres concertats que els últims anys hagin respost a les necessitats d’escolarització de la seva zona, hagin demostrat corresponsabilitat en la lluita contra la segregació escolar i hagin planificat “de manera coherent”, optaran a renovar el concert. Mentre que les que no hagin actuat així, tenen el risc de perdre’l. En tot cas, les renovacions tindran en compte també la realitat demogràfica del territori. La consellera ha insistit que no es renovarà el concert als centres que segreguin per sexe.
Un dels factors que incideixen més en la planificació escolar és la mobilitat creixent d’alumnat, la matrícula viva. Enguany, un total de 74.328 alumnes han entrat al sistema fora del període de matrícula ordinari, fet que suposa 11.000 infants i joves més que el curs passat. En aquest sentit, Niubó ha defensat que si no es té en compte aquesta realitat, el resultat seria una oferta “mal distribuïda” i s’afavoriria la concentració d’alumnat vulnerable dins dels centres. Així, per exemple, s’ha sortit amb ràtios més baixes en aquelles zones on la matrícula viva acaba fent incrementar les ràtios. La consellera s’ha referit directament a Barcelona, on ha detallat que més d’un quart de les sol·licituds rebudes per a la preinscripció del curs vinent són per cursos intermedis, no per començar I3 o 1r d’ESO. En concret, tres de cada quatre canvis es produeixen dins del municipi i hi ha un 25% d’alumnes que venen d’altres punts de Catalunya o de fora.
L’oposició s’ha mostrat crítica amb la planificació feta pel curs vinent. Des de la CUP, Laia Estrada ha demanat que si fa falta tancar grups siguin “exclusivament” de la concertada i que s’aposti per una reducció de ràtios que no sigui “estètica”. Per altra banda, la diputada de Junts Anna Erra ha defensat la tasca de les escoles concertades i ha demanat allunyar-se del “debat idiològic” que confronta pública i concertada.
Més enllà de l’oferta, Niubó ha insistit que “cal avançar cap a l’equiparació real” entre tots els centres sostinguts amb fons públic. En aquest sentit, ha apuntat cap a l’equitat en la distribució de recursos humans i materials i la millora de les condicions laborals dels docents de la concertada, entre d’altres.