societat
Els advocats demanen canvis en el sistema de protecció dels menors
El Consell de l’Advocacia Catalana defensa que siguin els òrgans judicials els que determinin si un menor es troba en situació de desemparament
En plena crisi pel funcionament i la gestió de la DGAIA, els advocats catalans han demanat canvis en el sistema de protecció dels menors vulnerables. Un informe del Consell de l’Advocacia Catalana defensa que siguin els òrgans judicials els que determinin si un menor es troba en situació de desemparament i decideixin sobre la custòdia i les mesures de protecció que cal aplicar. L’objectiu de la proposta és dotar de més seguretat jurídica i garanties les parts, ja que l’organisme considera que el plantejament actual genera “indefensió a les famílies”. Actualment, l’entitat que s’encarrega d’avaluar i executar aquesta mesura és la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència i només existeix control judicial en cas d’impugnació dels progenitors. El president de la Generalitat, Salvador Illa, s’ha mostrat disposat a estudiar que els jutges intervinguin en les custòdies, obrint la porta a estudiar un “mecanisme de decisió més col·lectiu”. Illa ha afirmat que “en molts casos” ara és un funcionari qui decideix sobre la custòdia d’un menor i ha destacat que es tracta d’una decisió de “moltíssima transcendència”. “No és donar una llicència d’obres”, ha posat com a exemple per després recordar que la decisió afecta no només als drets dels menors sinó també als dels progenitors.
En el seu informe, el Consell de l’Advocacia Catalana proposa també millorar la col·laboració entre l’administració i els òrgans judicials. Així, aposta per crear una comissió interdisciplinària amb representació del govern, membres de l’advocacia especialitzada en infància i experts o professionals independents que s’encarregui d’emetre un informe previ no vinculant a la declaració de desemparament, especialment en casos de negligència, desatenció o imprudència. També planteja constituir una altra comissió per fer seguiment i control del retorn del menor a la família d’origen i crear una taula de diàleg per organitzar sessions de treball periòdiques per identificar els principals problemes que afecten la quotidianitat de la feina dels diferents professionals implicats.
Tot i que el Consell de l’Advocacia Catalana defensa que siguin els jutjats de primera instància els que legislin sobre les situacions de desemparament, també aposta per crear de jutjats de violència contra la infància i l’adolescència amb formació especialitzada. “És la millor forma de protegir les víctimes menors d’edat”, argumenta. Com a alternativa, ha obert la porta a dotar els actuals jutjats de menors de competència en aquesta matèria.
Sobre la refundació de la DGAIA que el govern ha anunciat que ha posat en marxa, Illa ha assegurat avui que la voluntat no és “carregar” contra els anteriors responsables sinó resoldre la situació. De totes maneres, ha garantit que si apareix “alguna cosa mal feta” el govern la farà pública afecti a qui afecti. “Fins i tot si fos gent de la meva formació política”, ha promès.