Societat

Alerta mèdica a Europa

Un cop comprovada la velocitat amb què s’escampa i s’encomana el virus de la grip nova, la majoria dels països es preparen ara per a una tardor calenta. La previsió que els infectats i els morts augmentin amb l’arribada del fred està obligant els governs a accelerar la producció de les vacunes

La grip nova no des­perta pas­si­ons entre els britànics
Els repre­sen­tants comer­ci­als dels medi­ca­ments Tami­flu i Relenza tenen motius de pre­o­cu­pació al Regne Unit, on l’evo­lució de l’opinió pública i espe­ci­a­lit­zada ha girat len­ta­ment però de manera ine­xo­ra­ble l’esquena a les evo­lu­ci­ons de la grip nova. Les con­sul­tes han min­vat un 37% set­mana a set­mana durant aquest estiu. Això és menys de 22 per­so­nes per cada 100.000, men­tre diver­ses enques­tes indi­quen el des­in­terès o refús a accep­tar l’admi­nis­tració mas­siva de vacu­nes.

D’acord amb GP News­pa­per, líder en la premsa mèdica britànica, un de cada tres met­ges man­te­nen una postura contrària a la vacu­nació mas­siva, amb el 49% dels britànics que hi coin­ci­dei­xen i un 29% que expressa els seus dub­tes a l’eficàcia dels pro­duc­tes adme­sos pel govern.

Després de 59 morts, dels quals el 21% dels casos eren per­so­nes sense pro­ble­mes de salut remar­ca­bles, els experts han mani­fes­tat la seva sor­presa que “hàgim tri­gat tant al Regne Unit a veure ciu­ta­dans amb bona salut caure afec­tats pel virus H1N1 de la grip i morir per com­pli­ca­ci­ons poste­ri­ors”. Segons el pro­fes­sor Peter Opens­haw, un de cada tres malalts ni tan sols s’ado­na­ran que patei­xen la grip A i n’estan infec­tats. A més a més, el 98% dels infec­tats britànics no hau­ran de recórrer al suport de tècni­ques hos­pi­talàries per acon­se­guir la recu­pe­ració com­pleta de la seva salut. Max Pem­ber­ton, peri­o­dista espe­ci­a­lit­zat en afers de medi­cina, fins i tot ha gosat publi­car aquesta set­mana pas­sada un extens arti­cle en què defen­sava que el medi­ca­ment Tami­flu “no cura la grip, tan sols calma l’ansi­e­tat dels polítics a Dow­ning Street”, l’ofi­cina del pri­mer minis­tre, Gor­don Brown.

Tot i la reacció dis­creta de l’opinió pública a la pandèmia, l’admi­nis­tració britànica ha obert una línia de telèfon per infor­mar sobre la grip nova al país, el Nati­o­nal Flu Ser­vice, i un por­tal a inter­net, perquè els usu­a­ris hi dema­nen els medi­ca­ments sense neces­si­tat de visi­tar el metge local ni tam­poc anar a l’hos­pi­tal. La inter­rupció del curs esco­lar ha estat des­car­tada, men­tre aug­menta la con­trovèrsia sobre els efec­tes col·late­rals de la vacuna en nenes i nens menors de 12 anys.

Pre­caució i sere­ni­tat però tot a punt per fer front a la urgència

França afronta amb una sere­ni­tat rela­tiva l’arri­bada de la pandèmia vírica. Un 64% dels fran­ce­sos asse­gu­ren que una pos­si­ble infecció no els inqui­eta, segons un son­deig publi­cat ahir al diari Le Figaro. Només un 7 per cent dels ciu­ta­dans diuen que estan “molt pre­o­cu­pats” per la grip A, com ho pro­ven les escas­ses mas­ca­re­tes visi­bles aquests dies als espais públics.

El govern francès ha inten­tat ges­ti­o­nar la situ­ació sense dra­ma­tit­zar-la exces­si­va­ment, però alhora ha aler­tat els ciu­ta­dans sobre les con­seqüències d’un brot que podria afec­tar fins al 40 per cent de la població. Una intensa cam­pa­nya de sen­si­bi­lit­zació insta aquests dies els fran­ce­sos a ren­tar-se repe­ti­da­ment les mans i a ester­nu­dar tapant-se la boca amb un moca­dor o amb la màniga.

La pri­o­ri­tat de l’exe­cu­tiu és afron­tar la immi­nent tor­nada a les esco­les, per a la qual ha mul­ti­pli­cat les pre­cau­ci­ons. El comitè inter­mi­nis­te­rial a càrrec de com­ba­tre la pandèmia no enge­garà una vacu­nació gene­ra­lit­zada, com al Regne Unit, però ha pre­vist tan­car tot cen­tre esco­lar on es detec­tin més de tres casos d’infecció entre l’alum­nat. “Si la pandèmia s’accen­tua, estic dis­po­sat a tan­car totes les esco­les”, ha mani­fes­tat el nou minis­tre d’Edu­cació, Luc Cha­tel. En aquest supòsit, el govern posa­ria en cir­cu­lació una sèrie de cur­sos a distància per als alum­nes, que han sigut pre­pa­rats amb urgència durant l’estiu i que serien difo­sos per la ràdio i la tele­visió pública, així com per inter­net.

D’altra banda, l’exe­cu­tiu francès ha rebut aquesta set­mana un petit estoc de vacu­nes con­tra la grip, el pri­mer avançament dels 94 mili­ons de dosis que ha encar­re­gat a qua­tre labo­ra­to­ris far­macèutics. Grans cen­tres de vacu­nació col·lec­tiva seran des­ple­gats per tot el ter­ri­tori francès a par­tir de l’octu­bre, amb la missió de vacu­nar prop del 80 per cent dels ciu­ta­dans abans que acabi l’any. Aquests grans cen­tres de vacu­nació seran ins­tal·lats en esco­les, cen­tres cívics i poli­es­por­tius i dis­pen­sa­ran dosis gratuïtes de la vacuna.

El govern, que ja s’està tement que el per­so­nal sani­tari habi­tual es vegi des­bor­dat per la situ­ació, ha deci­dit habi­li­tar els estu­di­ants de medi­cina i també els d’ infer­me­ria perquè puguin prac­ti­car les vacu­na­ci­ons. Aquesta serà l’única manera d’evi­tar que els cen­tres habi­li­tats que­din col·lap­sats un cop es doni el tret de sor­tida per a la vacu­nació mas­siva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.