Societat

Eufòria castellera

Els Castellers de Vilafranca, la Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa coincideixen en destacar la importància del reconeixement mundial

L'ale­gria s'ha des­fer­mat entre les colles cas­te­lle­res després que s'hagi fet públic que els cas­tells eren decla­rats Patri­moni Cul­tu­ral i Imma­te­rial de la Huma­ni­tat per la Unesco. La cap de colla de la Joves Xiquets de Valls, Helena Lla­gos­tera, ha valo­rat el “gran reco­nei­xe­ment” que suposa, no sols per l'espec­ta­cu­la­ri­tat dels cas­tells sinó també per tots els valors soci­als que fomenta el món cas­te­ller, com ara la inte­gració social. “Ens ho mereixíem”, ha decla­rat l'única dona que lidera una colla cas­te­llera. Segons Lla­gos­tera, ara els cas­tells seran un “patri­moni into­ca­ble”, que esfu­marà la “por” què els cas­tells es veies­sin modi­fi­cats o, fins i tot, pro­hi­bits per la par­ti­ci­pació de nens i joves menors de 18 anys. “El fet cas­te­ller con­ti­nuarà i per molts anys”, ha excla­mat Lla­gos­tera.

Satis­facció entre els Minyons de Ter­rassa

Per la seva banda, el pre­si­dent dels Minyons de Ter­rassa, Pep Forn, s'ha mos­trat molt satis­fet amb la pro­cla­mació dels Cas­tells com a Patri­moni Imma­te­rial de la Huma­ni­tat i ha asse­gu­rat que sig­ni­fica un reco­nei­xe­ment “molt impor­tant” a la feina que fan cadas­cuna de les colles que hi ha a Cata­lu­nya.

Forn ha dit que espera que aquesta dis­tinció esde­vin­gui un “impuls” que ser­veixi sobre­tot per con­so­li­dar a les colles de recent cre­ació i aque­lles que s'han for­mat “fora del ter­ri­tori tra­di­ci­o­nal”.

En aquest sen­tit ha asse­gu­rat que es tracta d'un reco­nei­xe­ment “social” i que no espera que aquesta pro­cla­mació tin­gui un impacte econòmic en els pres­su­pos­tos de les colles. Així mateix ha asse­nya­lat que aquesta dis­tinció si que podria tenir un resul­tat posi­tiu des d'un punt de vista turístic: “Pas­sar a for­mar part del patri­moni de la huma­ni­tat vol dir que ara els cas­tells apa­rei­xe­ran en el catàleg que recull les acti­vi­tats més interes­sants que es duen a terme a nivell mun­dial”, comenta el pre­si­dent que asse­gura que “l'atrac­tiu dels cas­tells crei­xerà”.

Pel que fa a un pos­si­ble incre­ment d'actu­a­ci­ons fora del ter­ri­tori català, Forn ha reco­ne­gut que “pot aug­men­tar l'interès” però ha adver­tit que aquesta mena de sor­ti­des com­por­ten una des­pesa econòmica molt gran que sovint les colles no poden afron­tar.

El pre­si­dent dels Minyons ha lamen­tat la carta que l'enti­tat Acció Valen­ci­a­nista ha enviat a la Unesco denun­ci­ant que en els cas­tells hi par­ti­ci­pa­ven menors i ha afir­mat que es tracta de “l'estratègia política de for­ma­ci­ons mino­ritàries”.

Pels Cas­te­llers de Vila­franca, és una dis­tinció honorífica

Final­ment, el pre­si­dent dels Cas­te­llers de Vila­franca, Miquel Fer­ret, ha afir­mat que el reco­nei­xe­ment aju­darà els cas­tells a pro­jec­tar-se inter­na­ci­o­nal­ment. “No cre­iem que tin­gui una reper­cussió imme­di­ata per les colles”, ha afe­git. Al seu enten­dre, es tracta d'una dis­tinció honorífica que no té una vin­cu­lació directa amb una apor­tació econòmica. Fer­ret ha des­ta­cat que els cas­tells són una acti­vi­tat de “molta qua­li­tat, relle­vant soci­al­ment i amb molts valors ètics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.