Joan Roca, primer gironí doctor ‘honoris causa' per la UdG
Ahir va rebre el títol, juntament amb el catedràtic barceloní Ferran Mir, i ja són catorze les persones investides des del 1997
L'església es va obrir com a aula magna per l'acte, després d'un any d'obres
El cuiner Joan Roca es va convertir ahir en estrella de la UdG en ser el primer gironí investit doctor honoris causa per aquesta universitat. El catedràtic barceloní Ferran Mir, que s'ha jubilat recentment, també va rebre el títol, un reconeixement que valora com a la satisfacció més gran que li pot arribar després d'una trajectòria acadèmica de 49 anys, vinculada al departament de comptabilitat de la Universitat de Barcelona.
En un acte molt emotiu, estrenat amb el cant del Benedicat vobis, de G.F. Händel, Roca i Mir van rebre el diploma i la medalla que els obre la porta com a membres del claustre de la UdG, amb el màxim reconeixement que atorga la institució. L'entorn també va sumar solemnitat a l'acte. L'església de Sant Domènec, aula magna de la UdG, es va obrir després d'un any d'obres i s'hi van congregar un gran nombre d'autoritats i d'amics dels dos protagonistes.
El professor José Antonio Donaire, padrí de Roca, va fer un discurs vestit de referències gastronòmiques i va destacar la inquietud del cuiner d'El Celler per la recerca de noves tècniques i nous conceptes. El professor Joaquim Rabasseda, padrí de Mir, va remarcar l'esforç del nou doctor honoris causa “per anar més enllà dels límits establerts per la normativa sobre comptabilitat”. La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va fer referència a la “vàlua professional i humana, l'esforç individual i la voluntat de participar en una aventura col·lectiva” de Ferran Mir i Joan Roca. La UdG, que acaba de celebrar els seus dinou anys de trajectòria, ha investit des del 1997 catorze doctors honoris causa. Amb el pla estratègic 2008-2013 es vol potenciar els títols de doctor honoris causa, per enfortir la institució com a referent en el context universitari català i europeu. Tot i que la rectora de la UdG no va avançar noms de persones que poden ser investides en un futur immediat doctors honoris causa per aquesta universitat, sí que va manifestar que es vol promoure la presència de dones dins el col·lectiu, ja que fins ara només n'hi ha una: Carmina Virgili.
El cant de l'himne universitari Gaudeamus igitur, en la versió coral de J. Casulleras, va tancar ahir la sisena investidura de la història de la UdG.
Els amics dels millors cuiners del món
El gironí, gironí, gironí de Girona, més universal, és El Celler de Can Roca. Més enllà de projectar el nom de Girona al món i d'atraure centenars de bocafins d'arreu, Joan, Josep i Jordi Roca són dels personatges més influents en el panorama gastronòmic actual, amb aportacions infinites: el Roner, la cocció al buit, la incorporació del fum en molècules grasses, perfumcocció amb espècies i vins, sucre bufat, control del fum per pipes mecàniques, la brasa a taula, el Rotaval, texturització del cava amb carbònic endogen, la cuina del vi, les postres de perfums, o les coccions a la roca. El món de la gastronomia considera El Celler el quart millor restaurant del món. Una part d'aquest univers els va acompanyar a l'antiga església de Sant Domènec, temple estat d'inquisidors, avui aula magna de la Universitat de Girona, ahir espai fred, glacial, en obres. Ferran Adrià i Juli Soler, cervell i ànima d'El Bulli, van capitanejar l'elenc de cuiners i gastrònoms que no es van voler perdre l'esdeveniment històric. Carles Gaig; Montse Estruch; Lluís Feliu, de l'Aliança; Marc Gascons, d'Els Tinars; Fina Puigdevall, de Les Cols; Jaume Font, del Sa Punta, o el científic Pere Castells, de la Fundació Alícia, entre molts altres cuiners de Girona i del país no es van perdre l'acte.