Infraestructures

Tarragona perd el primer tren

La connexió des d'avui entre el port de Barcelona i França per una via fèrria d'ample europeu deixa el tarragoní en inferioritat

L'estudi de la línia pròpia es retarda, però la solució provisional és cara i Foment la descarta

El tei­xit indus­trial de les comar­ques de Tar­ra­gona, amb el port al cap­da­vant, ha per­dut el pri­mer tren cap a Europa. Com­bois car­re­gats de mer­ca­de­ries pro­ce­dents del port de Bar­ce­lona ja poden cir­cu­lar des d'avui per vies d'ample inter­na­ci­o­nal fins a França, gràcies al ter­cer rail pro­vi­si­o­nal que s'ha cons­truït a la via con­ven­ci­o­nal fins a Mollet del Vallès, on enllaça amb la línia d'alta velo­ci­tat ja oberta a par­tir d'allà. Tot i que no és encara la solució defi­ni­tiva –Foment té pre­vist treure a lici­tació el 2011 l'obra d'un accés propi al port bar­ce­loní en ample euro­peu–, el fet que les seves mer­ca­de­ries ja puguin entrar a França des d'avui sense haver d'atu­rar-se i can­viar d'ample a la fron­tera mul­ti­plica la com­pe­ti­ti­vi­tat del port bar­ce­loní en detri­ment del tar­ra­goní o el valencià –recep­tors igual­ment dels vai­xells asiàtics que avui duen el gran volum de les impor­ta­ci­ons a Europa–, que que­den a l'espera de l'aposta pel cor­re­dor medi­ter­rani.

En estudi des del 2007

Per al port de Tar­ra­gona, doncs, el més calent és a l'aigüera. Després de cons­ta­tar que l'actual línia del TAV entre el Camp i Bar­ce­lona no és apta per a trens de càrrega, per qüesti­ons tècni­ques com ara pen­dents massa pro­nun­ci­ats, el Minis­teri de Foment va adju­di­car el 30 d'agost del 2007 a l'empresa Inge­niería Idom Inter­na­ci­o­nal, per 1,54 mili­ons d'euros, l'estudi infor­ma­tiu per a la cons­trucció d'una línia fer­roviària pròpia per a mer­ca­de­ries entre el port de Tar­ra­gona i Cas­tell­bis­bal, on ha de con­nec­tar amb la línia que avui es posa en ser­vei pro­vi­si­o­nal­ment, que ve del port de Bar­ce­lona i se'n va cap a Europa. El maig del 2009, el minis­teri va tra­me­tre a muni­ci­pis i ens econòmics interes­sats un pri­mer dibuix dels pos­si­bles cor­re­dors que es pro­po­sa­ven perquè hi digues­sin la seva. Però des de lla­vors encara no n'ha trans­cen­dit res més, i no s'ha fet pública cap reso­lució, que ha de fixar almenys un traçat defi­ni­tiu, un ter­mini i un pres­su­post. Fonts con­sul­ta­des pro­pe­res a Foment, de fet, asse­gu­ren que l'estudi està gai­rebé enlles­tit, però que ara se n'encar­re­garà un altre de paral·lel per a la decla­ració d'impacte ambi­en­tal, per la qual cosa la tra­mi­tació s'endar­re­rirà i no es com­ple­tarà, en la fase ini­cial, abans del 2012.

Un objec­tiu pri­o­ri­tari

“És una magnífica notícia per al país, ens en con­gra­tu­lem i no sen­tim enveja del port de Bar­ce­lona, ja que la solució adop­tada allà fins i tot ens afa­vo­reix i és una gran opor­tu­ni­tat, perquè ens queda a 83 quilòmetres”, expo­sava ahir el pre­si­dent de l'Auto­ri­tat Portuària de Tar­ra­gona, Josep Anton Bur­gasé. Això sí, tam­poc ama­gava una certa pre­o­cu­pació: “El que no volem ara és que­dar des­pen­jats, perquè els dos grans ports cata­lans han d'estar con­nec­tats a la xarxa inter­na­ci­o­nal, així que aquest s'ha con­ver­tit ja en un dels objec­tius pri­o­ri­ta­ris i fona­men­tals en els pro­pers anys del port de Tar­ra­gona, inde­pen­dent­ment de quan pugi el cor­re­dor medi­ter­rani des de Cas­telló i València”. Un objec­tiu que, a més, “és com­par­tit per alguna indústria del com­plex petroquímic –fins ara poc par­tidàries d'usar el tren–, que ja ha dit que posa­ria fins a tres com­bois set­ma­nals si tin­gues­sin línia directa amb el con­ti­nent”.

No a la solució tem­po­ral

Veient venir el greuge, els res­pon­sa­bles tar­ra­go­nins fa temps que recla­men cele­ri­tat en l'obra al minis­teri. Per si de cas, de fet, la tar­dor de l'any pas­sat, tal com ja va expli­car El Punt, l'APT va encar­re­gar un estudi sobre la via­bi­li­tat d'exe­cu­tar una solució pro­vi­si­o­nal, sem­blant a la que aplica des d'avui el port de Bar­ce­lona, que li per­metés arri­bar a França en ample inter­na­ci­o­nal a través d'un ter­cer rail –o fins i tot una ter­cera via– a la línia de la costa entre Tar­ra­gona i Sant Vicenç de Cal­ders i, a par­tir d'allà, a la línia del Penedès, fins a Cas­tell­bis­bal. Tal com exposa ara Bur­gasé, però, “aquesta solució pro­vi­si­o­nal tin­dria l'avan­tatge del temps, perquè seria molt més ràpida, però també té els seus incon­ve­ni­ents, ja que el cost seria bas­tant ele­vat, gai­rebé tant com el de fer la nova línia que pre­veu Foment, ja que en alguns punts, com a Roda, cal­drien traçats nous”. Per això mateix, perquè és molt cara, el minis­teri ja l'ha des­car­tada: “Veient els números era difícil anar a dema­nar-li que l'exe­cutés, quan pujava a un 90% del que pot cos­tar la defi­ni­tiva”, admet.

Crida al ter­ri­tori

“Hau­rem de cen­trar-nos molt en el fet que tiri enda­vant aquest pro­jecte”, con­clou Bur­gasé, que de fet ahir mateix ja recor­dava: “L'obra sig­ni­fica que podem con­ti­nuar sent com­pe­ti­tius, així que vet­lla­rem perquè es com­plei­xin tots els ter­mi­nis, tot i que ja signo ara si el 2012 està aca­bada la pri­mera fase, que és l'estudi previ, perquè mai hau­rem tin­gut el pro­jecte en un estat tan avançat”. El pre­si­dent del port tar­ra­goní, de fet, ho veu més fac­ti­ble arran de l'aposta pel trans­port fer­ro­vi­ari de mer­ca­de­ries que Foment ha fet evi­dent amb la pre­sen­tació d'un nou pla amb grans inver­si­ons pre­vis­tes en un ter­mini de deu anys. “La gran pan­carta d'aquest ter­ri­tori des d'ara –anima Bur­gasé– ha de ser l'ample inter­na­ci­o­nal, perquè cal apro­fi­tar la inèrcia de la bona volun­tat política, i a més no va con­tra cap dels altres grans pro­jec­tes del ter­ri­tori com la solució per a la façana marítima o les línies de pas­sat­gers; ans al con­trari, va a favor del seu desen­vo­lu­pa­ment”.

LA DATA

2012
és l'any
en què ara es preveu acabar l'estudi informatiu, i la declaració d'impacte, de la línia des del port de Tarragona
Aquest territori s'ha de fixar l'objectiu de connectar el port i la química a Castellbisbal al més aviat possible
Josep A. Burgasé.
pres. apt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.