Societat

La contra

El teatre dels sentiments

Una dotzena de treballadors amb discapacitat intel·lectual del centre ocupacional Mas Albornà s'estrenen avui com a actors al Teatre Cal Bolet de Vilafranca

Una dot­zena de viat­gers espe­ren a l'estació de Cha­ta­noga el seu tren. Els pas­sat­gers es dedi­quen a obser­var els seus futurs com­panys i és en aquest marc on es creen un munt d'històries quo­ti­di­a­nes en les quals aca­ben par­ti­ci­pant tots els pas­sat­gers. Aquest és l'argu­ment de l'obra de tea­tre diri­gida pel sit­getà Jofre Vilà, l'ànima del Car­ru­sel del Prado sit­getà durant tres dècades, que avui s'estrena al Tea­tre Cal Bolet de Vila­franca del Penedès a par­tir de les vuit del ves­pre. L'obra, Cha­ta­noga Chu-Chu, està repre­sen­tada per 12 tre­ba­lla­dors del cen­tre ocu­pa­ci­o­nal de la Fun­dació Mas Albornà, el cen­tre de dia per a per­so­nes adul­tes amb un ele­vat nivell de dis­ca­pa­ci­tat, que han estat dos anys pre­pa­rant l'obra amb assa­jos set­ma­nals. La ini­ci­a­tiva, cele­brada pel cen­tre i pels fami­li­ars que avui ompli­ran el tea­tre vila­franquí, és una ini­ci­a­tiva de la fun­dació, que ha estat tre­ba­llant en els dar­rers anys en pro­jec­tes per incen­ti­var la seva inte­gració a la soci­e­tat, fomen­tar la seva auto­no­mia i millo­rar la seva auto­es­tima. L'obra de tea­tre que es pre­senta avui és l'estrena del grup de tea­tre, que tre­ba­lla des de fa dos anys, ja que fins ara no ha fet cap repre­sen­tació fora de la que fa temps va fer a les ins­tal·laci­ons de la fun­dació.

El pro­jecte de cre­ació d'un taller de tea­tre dins de la fun­dació va néixer ara fa dos anys gràcies a la col·labo­ració rebuda en el marc del Fes­ti­val Jean Leon 2008 de cinema i la seva “fila zero”, que va recap­tar fons per a la posada en marxa d'un pro­jecte tea­tral en què tingués el pro­ta­go­nisme el grup de tea­tre de Mas Albornà, és a dir, per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual. Durant els dar­rers dos anys els mem­bres d'aquest grup de tea­tre s'han reu­nit dos cops per set­mana a les ins­tal·laci­ons cedi­des per l'Ajun­ta­ment de les Caba­nyes per assa­jar aquesta obra que avui es pre­senta. L'obra la diri­geix el sit­getà Jofre Vilà i el seu equip, i també dis­posa d'uns deco­rats fets expres­sa­ment per a l'obra pel mateix equip.

La inclusió del tea­tre com a teràpia psi­co­so­cial, l'art­teràpia, terme creat per l'artista Adrian Hill, el 1942, està reco­ne­guda i ha for­mat part dels estu­dis de màster de mol­tes uni­ver­si­tats. Les arts, i en espe­cial el tea­tre, es fan ser­vir des de fa dècades com a eina d'inter­venció edu­ca­tiva i terapèutica. Segons els diver­sos estu­dis rea­lit­zats, la dra­ma­tit­zació en per­so­nes amb dis­mi­nu­ci­ons no només fomenta la inte­gració social sinó que, a més, ajuda a desen­vo­lu­par les apti­tuds de cada per­sona, fomenta el desen­vo­lu­pa­ment de la sen­si­bi­li­tat i intuïció i millora la seva capa­ci­tat de mobi­li­tat. Les entra­des per a l'espec­ta­cle d'avui es poden adqui­rir una hora abans de l'obra i cos­ten 2 euros. Una obra de tea­tre que ben bé val un llarg aplau­di­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.