Reportatge

Bruixes al poder

Centelles fa honor a la seva fama de bruixeria oferint la seva popular festa i una ruta per descobrir els seus racons esotèrics

Brui­xes i brui­xots s'apo­de­ra­ran de nou dels car­rers de Cen­te­lles en el 14è Cau de Brui­xes, que con­cen­tra els plats forts aquest cap de set­mana. Ritu­als, tallers, con­ferències, cer­ca­vi­les, dan­ses, espec­ta­cles, mer­cat, cor­re­foc, espais màgics... Més d'una tren­tena d'acti­vi­tats rela­ci­o­na­des amb el món de l'eso­te­risme i la brui­xe­ria for­men aquesta festa, pen­sada per a totes les edats. I més aquest any, ja que la pro­gra­mació fa una clara aposta pel públic fami­liar, reforçant els espec­ta­cles de car­rer, les cer­ca­vi­les i l'ani­mació. També s'han ampliat els car­rers temàtics i la part de les medi­ci­nes i teràpies alter­na­ti­ves, amb més tallers per a adults i xer­ra­des.

Amb tot, s'espera la presència d'uns 15.000 visi­tants, atrets per un poble que per uns dies es trans­forma en un catau de brui­xe­ria i male­dicció, on tots els car­rers i cases ama­guen sor­pre­ses i on tota la ciu­ta­da­nia s'abona a la festa, deco­rant boti­gues, por­tals i fines­tres. Cal no per­dre's el Mer­cat Màgic, una fira on es pot adqui­rir tot tipus de pro­duc­tes rela­ci­o­nats amb aquest món, des d'arti­cles natu­rals i objec­tes arte­sans fins a tècni­ques de salut alter­na­ti­ves, astro­lo­gia i amu­lets.

Per aca­bar d'arro­do­nir la diada, es pot des­co­brir la màgia i els mis­te­ris de l'entorn del poble amb la Ruta de les Brui­xes, un recor­re­gut creat per l'Ajun­ta­ment de Cen­te­lles d'una hora i mitja de durada apro­xi­ma­da­ment (té 5,8 quilòmetres) i de difi­cul­tat baixa que trans­corre per llocs que han estat cen­tres de tro­ba­des esotèriques al llarg del temps.

El parc del Pla del Mes­tre és el punt d'inici i també d'aca­ba­ment. Un cop aquí, cal anar a bus­car la via prin­ci­pal de la vila, for­mada pels suc­ces­sius car­rers Sant Joan, Socós i Nou. Es pas­sarà per la plaça Major, urba­nit­zada entre el 1514 i el 1549, on es va edi­fi­car la nova casa del baró i les dels seus dos ger­mans, i pel Palau Com­tal, on val la pena fer una petita parada per admi­rar-lo tran­quil·lament. L'edi­fici, cons­truït el 1540 per Gui­llem Ramon II, és un palau renai­xen­tista-bar­roc que va ser ree­di­fi­cat al segle XVIII i refor­mat als segles XIX-XX fins a donar-li la seva feso­mia actual.

Quan es repren­gui la cami­nada es pas­sarà per sota el Por­tal –porta de la mura­lla del segle XVI–, fins a enfi­lar cap a la dreta pel pas­seig de Cen­te­lles. Es con­ti­nuarà cap al car­rer Jesús fins a tro­bar una con­fluència de car­rers pre­si­dida per un par­terre amb flors. Caldrà pren­dre el car­rer que fa una lleu­gera pujada pel ves­sant de l'antic turó de Belles­guard –aquí es tro­ben les for­ques dels com­tes de Cen­te­lles–, actu­al­ment zona enjar­di­nada. A con­ti­nu­ació s'haurà de tom­bar cap a l'esquerra i cre­uar la car­re­tera C-1431 en direcció a la casa de colònies de Banye­res, un mas docu­men­tat del segle XI, tot i que l'edi­fici actual és del 1884. Abans d'arri­bar al càmping, a l'esquerra, es pot veure la casa de Ter­ra­des, del 1515, que pre­senta una torre qua­drada d'ori­gen medi­e­val cohe­rent amb la situ­ació del mas al peu del camí ral de Coll­sus­pina al Moianès, on hi va haver un gran nom­bre de brui­xes con­dem­na­des el segle XVII. S'haurà de seguir fins tro­bar un car­tell de la via fer­rada, on caldrà tren­car a l'esquerre i seguir fins a veure, a la dreta, el Cer­cle de les Brui­xes, una rot­llada de xiprers esotèrica­ment dis­po­sats –el xiprer és l'arbre símbol de la fer­ti­li­tat de la terra i de la reno­vació de la vida–. Se segueix pel camí fins a una popu­lar pedra de forma sin­gu­lar i que dóna nom a la Via Fer­rada de les Bau­mes Cor­ca­des: la Pedra Cor­cada o Quei­xal Cor­cat. A la bifur­cació es pren el camí de l'esquerra, bai­xant, fins a un revolt pro­nun­ciat a l'esquerra. Aquí es con­ti­nua recte per un cami­net que surt del bosc i que tra­vessa un camp, al final del qual es va cap a la dreta en direcció a la casa de pagès del Puig Vell. Caldrà con­ti­nuar per la pista fins a la bifur­cació, on s'haurà de tra­ves­sar un pon­tet girant a la dreta fins que, al cap d'uns 200 metres, tro­bem la font Calenta. Aquesta font uneix dos aspec­tes de la sim­bo­lo­gia esotèrica: l'aigua i la calor que prové de l'inte­rior de la terra. A més, tant aquesta com la pro­pera font sul­fu­rosa de Sauva Negra són dos dels llocs amb més ener­gies tel·lúriques de la roda­lia de Cen­te­lles.

Després de dis­fru­tar de la font, s'haurà de seguir en direcció a mun­ta­nya, pas­sar per davant de la porta de la finca de Vinyo­les, dei­xar una pista a la dreta que porta a la casa del Soler i, en la següent bifur­cació, girar a l'esquerra. Final­ment, caldrà con­ti­nuar avall fins a tro­bar les mar­ques gro­gues del camí de la Costa i el Cerdà, que cal seguir en direcció a Cen­te­lles fins a arri­bar al punt d'inici de la ruta al Pla del Mes­tre.

COM ARRIBAR-HI

Com arribar. C-17 sortida de Centelles, en direcció a Vic o bé per la C-1413 de Sant Feliu de Codines.
Inici ruta. La ruta comença i acaba al parc del Pla del Mestre de la vila, situat al costat del CAP.
Dies. 12, 17, 18, 19 i 20 de febrer.
Lloc. Al centre de Centelles.
Punt d'informació. Davant de l'ajuntament (obert de 10 a 24 h).
Itinerari recomanat. Per no perdre's res: Mercat Màgic, carrer de l'Hospital, carrer Sant Antoni, bosc Embruixat, rambla del Camp de l'Aigua, call de les Puces, carrer de Sant Joan, carrer del Socós i la Sagrera.
Més informació. Ajuntament de Centelles. Tel.: 938 810 375. www.centelles.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.