Societat

El gran polemista

Va denunciar que la cuina que lidera Ferran Adrià fa servir “productes químics” perjudicials per a la salut, com ara la metilcel·lulosa

Volia ser l'ovella negra del ramat, per remoure les consciències

Santi San­ta­ma­ria és un dels grans tor­ra­co­llons que ha gene­rat aquest país. La frase és tan meva com seva. Puc dir que, a més, em va pre­ci­sar que gent com ell feia falta, per denun­ciar-ho tot, clar i català i amb prou dosi de mala llet. Un dia a Girona, pocs dies després de des­ta­par la caixa dels trons i con­fes­sar públi­ca­ment la seva rup­tura amb la cuina avant­guar­dista, va con­cre­tar el seu paper entre nosal­tres: “Fer d'ove­lla negra del ramat, amb la funció de fer reac­ci­o­nar la consciència de la soci­e­tat”.

Santi San­ta­ma­ria pas­sarà a la història per haver des­per­tat mol­tes consciències. I, per con­tra, per haver gene­rat anti­cos­sos. En l'etapa de glòria que va viure, quan era el Cui­ner-de-Cata­lu­nya, el cui­ner més mediàtic, el número 1, el pri­mer de tenir tres estre­lles, va apro­fi­tar per cons­truir un dis­curs. Hi havia ele­ments de política, de cul­tura i d'eco­lo­gisme. Hi havia una defensa del ter­roir, com en diuen els fran­ce­sos, o de la terra, com en diuen els sobi­ra­nis­tes, que se'l van fer seu. Es va eri­gir en el gran defen­sor de la cuina cata­lana que renai­xia. I en el cui­ner del quilòmetre zero. Sí, en efecte, km 0 avant la let­tre.

A con­ti­nu­ació, ell mateix es con­tra­deia i argu­men­tava la seva con­tra­dicció. El 2000, al pic del seu èxit i quan ja ata­la­iava la més gran com­petència, va començar a car­re­gar con­tra la pro­ducció agro­a­li­mentària cata­lana d'alta gamma, que tro­bava lluny de la fran­cesa o de la ita­li­ana: “No cal que el pro­ducte tin­gui una deno­mi­nació d'ori­gen de Cata­lu­nya. Vull dir que si no trobo un bon bou al cos­tat de casa, el busco a fora i jo ja hi posaré l'accent per­so­nal”.

La gran con­tra­dicció es troba en ell mateix quan tria Madrid per llançar les seves dia­tri­bes, cada cop més con­tun­dents i pre­ci­ses con­tra la cuina d'avant­guarda. Fins que va dei­xar d'insi­nuar i, de les seves boca i ploma va sor­tir, per fi, el nom de Fer­ran Adrià, el seu par­ti­cu­lar tur­ment. El cui­ner que el va fer caure de l'escam­bell i el va arra­co­nar, per volun­tat pròpia, a la cate­go­ria de Sali­eri.

Quan va des­ta­par la caixa dels trons, el dia de la Mare de Déu de Fàtima del 2008, va ser a Madrid i no pas a Bar­ce­lona, a Sant Celoni o Per­pinyà. Aquell dia va fer dues coses de pro­fun­di­tat i trans­cendència. Per un cos­tat, va anun­ciar el tren­ca­ment defi­ni­tiu amb Fer­ran Adrià i en tot allò que l'envolta: “Avui tinc amb Fer­ran un divorci enorme, con­cep­tual i ètic, i tant ell com el seu magnífic equip van en una direcció contrària als meus prin­ci­pis”. Per tren­car amb Fer­ran Adrià va bus­car-se ali­ats a Madrid, on el pen­sa­ment sol tenir un aire més con­ser­va­dor. Aquell dia li lliu­ra­ven el Pre­mio de Hoy, d'assaig, pel lli­bre La cocina al des­nudo. Edi­tat per Temas de Hoy, és el famós lli­bre en què va denun­ciar que a la cuina que lidera Fer­ran Adrià es fan ser­vir “pro­duc­tes químics” per­ju­di­ci­als per a la salut, com ara la metil­cel·lulosa, i va exi­gir que els res­tau­rants hau­rien d'infor­mar els cli­ents quan en fan ser­vir. Es va pre­gun­tar per què es va mobi­lit­zar quasi tot el gremi de cui­ners per con­dem­nar-lo: “Què i qui hi ha al dar­rere de tot això?”.

Anys enrere havia estat amic de Fer­ran Adrià i de Juli Soler. Quan tot el gremi ja conei­xia la sepa­ració i odi entre Mont­seny i Mon­joi, ell evi­tava la con­fron­tació: “De cuina només n'hi ha dues: bona i dolenta. En cuina, com en música, hi ha molts gèneres”.

Va ser sem­pre amic dels seus amics i els va esti­mar amb la mateixa inten­si­tat que podia maqui­nar con­tra ells el dia que els con­si­de­rava ene­mics.

Ha mort cris­ti­a­na­ment: “Sóc cristià, perquè el cris­ti­a­nisme és un exer­cici, és una pràctica i en si mateix és un objec­tiu. Un bon cristià ha d'estar a la brega cada dia”.

Hi ha una història culinària que ens condiciona. La cultura catalana és la meva expressió. Som a una Europa on el culte a la taula és com una religió
Emocionar més que no pas alimentar és el meu objectiu. La modernitat no és l'estètica superficial sinó la sublimació del sentit del gust interior

EL PENSAMENT DE SANTAMARIA EN QUATRE FRASES

Sóc de la secta Santamaria: intransferible; no contagia; es responsabilitza de tot el que diu; no cobra mai ‘copyright' del que els altres han après d'ell
Un cuiner no és un ésser que viu i treballa només per donar menjar. Esdevé artista quan té quelcom a dir amb els plats, com un pintor en un quadre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.