el reportatge

El Sant Pau nipó

La cuinera Carme Ruscalleda celebra el cinquè aniversari del restaurant que té a Tòquio

els dos sant pau. La que és con­si­de­rada millor cui­nera del món, Carme Rus­ca­lleda, acaba de cele­brar el cinquè ani­ver­sari del Sant Pau que va obrir a Tòquio. La cele­bració arriba quan s'han acom­plert els vint anys del res­tau­rant de Sant Pol de Mar.

La cui­nera amb més estre­lles Mic­he­lin del món, Carme Rus­ca­lleda, ha cele­brat els cinc anys del res­tau­rant que va obrir al cen­tre de Tòquio i ho va fer de la millor manera pos­si­ble: cui­nant. La xef cata­lana va pre­sen­tar diver­sos plats dis­se­nyats per a l'ocasió bar­re­jant ingre­di­ents de la cuina cata­lana i la japo­nesa. La tapa d'ani­ver­sari que van tas­tar els con­vi­dats por­tava una bom­bo­lla d'oli d'oliva envol­tada d'una crui­xent capa de pa, amb tomàquet i sal de Mallorca fosa amb miso, sake i ele­ments del cire­rer, l'arbre ado­rat al Japó, a més de boti­farra negra. Tam­poc va fal­tar el tra­di­ci­o­nal pa amb tomàquet que es pot degus­tar habi­tu­al­ment en aquest res­tau­rant que va obrir ara fa cinc anys en una zona de luxe de nova cons­trucció situ­ada en ple cen­tre de Tòquio. L'esta­bli­ment, amb capa­ci­tat per a cin­quanta cli­ents, només ofe­reix cuina cata­lana i és el pri­mer d'aquest estil que va obrir a la capi­tal japo­nesa. L'arre­la­ment a Cata­lu­nya és tan gran que la deco­ració de l'esta­bli­ment se cen­tra en artis­tes del país, amb pin­tu­res de Gui­no­vart, Tàpies, Miró i fins i tot la carta està deco­rada per Pera­jaume.

La cui­nera de Sant Pol, que fa només unes set­ma­nes inau­gu­rava la Fira de la Maduixa a Sant Cebrià de Vallalta, s'ha des­plaçat fins a la rèplica del Sant Pau per cele­brar els seus cinc pri­mers anys de vida. Va qua­li­fi­car aquesta aven­tura com un «expe­ri­ment d'èxit» en què sem­pre ha pre­val­gut la qua­li­tat. De manera incan­sa­ble Rus­ca­lleda ha fet una defensa afer­ris­sada dels pro­duc­tes fres­cos i de qua­li­tat com a base de la bona cuina. I per això res millor que con­su­mir el que es fa a prop de casa, des de les madui­xes de Sant Pol als pèsols de Lla­va­ne­res. En el cas del Japó també busca els pro­duc­tes fres­cos al mer­cat i el que no es troba s'importa de Cata­lu­nya. L'equip de cui­ners del Sant Pau nipó, on Rus­ca­lleda només es des­plaça un parell de cops l'any, no des­cui­den la importància que té per als japo­ne­sos la vene­ració de la taula.

La millor cui­nera del món també va sor­pren­dre a un exi­gent públic japonès, acos­tu­mat a la qua­li­tat però també a la bona pre­sen­tació dels plats, amb un seguit d'ori­gi­nals tapes com un sal­mo­rejo amb gua­ca­mole, bar­queta de shi­rauo, coca de xili, tri­corni de bacallà o ham­bur­guesa ibèrica. La forta com­petència en aquesta gran ciu­tat del Japó, que la mateixa Guia Mic­he­lin con­si­dera la més gas­tronòmica, ja que hi ha el rècord de 227 estre­lles repar­ti­des entre 173 res­tau­rants, era un dels han­di­caps per a la cui­nera. El Sant Pau japonès, però, manté les dues estre­lles con­ce­di­des el 2007. «Jo crec que els agrada la nos­tra cuina perquè con­cep­tu­al­ment és molt simi­lar a la japo­nesa, perquè apos­tem per la tem­po­rada, per aquesta puresa del gust», va expli­car la cui­nera als mit­jans. Rus­ca­lleda, que acaba de cele­brar els 20 anys del seu res­tau­rant de Sant Pol de Mar està de doble ani­ver­sari i ha pogut apro­fi­tar per anar fins a Tòquio coin­ci­dint amb el període de vacan­ces que fa la pri­mera quin­zena de maig a Sant Pol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.