Educació

Setmana d'autogestió

Ensenyament constata que la pausa en l'activitat docent només ha suposat cinc dies de vacances extra als instituts de l'Ebre, i tem que ara els coste recuperar el ritme

Gairebé un 39% de les escoles del territori han estat obertes durant la setmana blanca, amb activitats lúdiques i esportives organitzades per ajuntaments i AMPA

“El problemaque podem tenir és la reenganxada, hi ha haurà alumnes a qui els costarà tornar a l'aula”

Més de 28.600 alum­nes de primària i secundària de les Ter­res de l'Ebre han aca­bat aquest diven­dres la que, si res no torna a can­viar, serà la pri­mera i última set­mana blanca. Amb dades a la mà, el direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als d'Ense­nya­ment, Antoni Martí, feia un balanç nega­tiu de la ini­ci­a­tiva del govern ante­rior. En cap dels 25 cen­tres de secundària no s'han orga­nit­zat acti­vi­tats amb els ajuts de la Gene­ra­li­tat o dels ajun­ta­ments, ni tam­poc a través de les asso­ci­a­ci­ons de mares i pares d'alum­nes (AMPA). Per tant, els alum­nes de l'ESO i dels bat­xi­lle­rats han pas­sat aquests dies a casa, o de viatge amb les famílies.

La set­mana blanca només ha estat més fructífera en les esco­les d'edu­cació infan­til i primària, i 31 dels 80 cen­tres que hi ha a l'Ebre han estat oberts aquests cinc dies, sobre­tot fent acti­vi­tats de caràcter lúdic o espor­tiu. “Això són un 38,7% dels cen­tres”, apunta Martí. En total, 3.060 alum­nes –d'un total de 15.950 alum­nes d'infan­til i primària– han estat a les esco­les ebren­ques durant la set­mana blanca, xifra que repre­senta un 19,1% de l'alum­nat del ter­ri­tori. De fet, es tracta d'un per­cen­tatge que supera de llarg la mit­jana cata­lana (10%).

La neces­si­tat de con­ci­liar la set­mana de vacan­ces amb la feina dels pares ha afec­tat nega­ti­va­ment la set­mana blanca. Tam­poc no hi ha aju­dat els pocs recur­sos que els cen­tres i les AMPA han tin­gut per orga­nit­zar acti­vi­tats durant els cinc dies. “Les famílies s'han hagut d'impli­car i adap­tar, però l'any que ve ja no tin­drem aquest pro­blema”, adver­teix el direc­tor ter­ri­to­rial d'Ense­nya­ment. “Les expec­ta­ti­ves no s'han acom­plert, ja que només hi ha hagut una set­mana de vacan­ces i s'ha inter­rom­put l'acti­vi­tat docent”, ha afe­git. “Ara el pro­blema que podrem tenir és la reen­gan­xada, ja que hi haurà alum­nes a qui els cos­tarà tor­nar a les clas­ses”, diu Martí.

El tema no es veu igual, però, des d'algun dels muni­ci­pis que han sub­ven­ci­o­nat acti­vi­tats a les esco­les. Tam­poc des de les AMPA que s'han mogut per ofe­rir una alter­na­tiva a les famílies que no han pogut mar­xar de vacan­ces, enviar els fills a unes colònies, o fer sor­ti­des a la neu. A Ull­de­cona, l'Ajun­ta­ment ha pro­mo­gut acti­vi­tats lúdiques a preus asse­qui­bles. Només per un euro cada hora, els alum­nes d'Ull­de­cona han pogut que­dar-se a l'escola durant 35 hores set­ma­nals. També Amposta ha pro­mo­gut acti­vi­tats lúdiques durant la set­mana blanca, per 18 euros per alumne. A més, el preu es rebai­xava fins als 14 euros a par­tir del segon germà. I a la Sènia, 140 xiquets i xique­tes de l'escola Jaume I han par­ti­ci­pat en les acti­vi­tats orga­nit­za­des pel con­sis­tori. El pro­grama d'acti­vi­tats s'ha rea­lit­zat dins del mateix cen­tre, amb un preu de només 15 euros. Els xiquets han estat ate­sos per set moni­tors de lleure con­trac­tats per l'Ajun­ta­ment, els quals han estat aju­dats per volun­ta­ris de l'Asso­ci­ació Espor­tiva La Sènia durant les hores dedi­ca­des als esports.

En canvi, l'Ajun­ta­ment de Tor­tosa és un dels con­sis­to­ris que ha triat no orga­nit­zar cap acti­vi­tat. El Club Depor­tiu Tor­tosa ha ofert un cam­pus de fut­bol que ha tin­gut menys accep­tació de l'espe­rada, però han tin­gut més èxit les AMPA del muni­cipi. Per exem­ple, l'AMPA de l'escola Port Rodó de Cam­predó, sense cap ajut ins­ti­tu­ci­o­nal, ha con­trac­tat pel seu compte qua­tre moni­tors de lleure, i algu­nes mares i pares també han col·labo­rat. Qua­ranta-nou dels vui­tanta alum­nes del cen­tre s'han que­dat a l'escola durant la set­mana blanca, de nou del matí a una del mig­dia. Per només tres euros al dia –el preu del men­ja­dor, opci­o­nal, era a banda–, els xiquets podien fer acti­vi­tats lúdiques, manu­a­li­tats i tallers d'informàtica o cuina. “Ha estat un èxit, només els xiquets més grans s'han que­dat a casa”, diu un dels mem­bres de l'AMPA, Gerard March. A més, a banda de les acti­vi­tats al cen­tre, també s'han fet sor­ti­des per conèixer la reha­bi­li­tació de la torre de Cam­predó i una empresa de cítrics. “Per nosal­tres, tot això no ha estat cap pro­blema i entre els xiquets ha tin­gut molt bona accep­tació; és una pena que hagin vol­gut matar la set­mana blanca abans de com­pro­var si podia fun­ci­o­nar”, lamenta March.

49
dels 80
alumnes de l'escola de Campredó s'han quedat al centre fent activitats, durant la setmana blanca.
3.060
alumnes
d'infantil i primària de l'Ebre han passat la setmana blanca a les escoles, un 19,1% de tot l'alumnat.
1
euro
cada hora costaven les activitats a Ulldecona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.