Societat

La meitat dels pobles gironins aposten per parcs de salut

Ho ha impulsat Dipsalut, complementat amb una xarxa d'itineraris saludables, per combatre l'obesitat

Un total de 105 dels 221 de la demarcació tindran un total de 180 parcs, que tenen vuit o dotze aparells

Un total de 105 dels 221muni­ci­pis de la demar­cació de Girona han secun­dat la ini­ci­a­tiva de l'orga­nisme de salut pública de la Dipu­tació de Girona, Dip­sa­lut, d'incen­ti­var l'acti­vi­tat i l'exer­cici físic entre tots els sec­tors de la població per com­ba­tre un dels prin­ci­pals pro­ble­mes de les soci­e­tats desen­vo­lu­pa­des: l'obe­si­tat i les afec­ci­ons que se'n deri­ven.

La mesura per incen­ti­var l'exer­cici físic es con­creta en la cre­ació dels parcs urbans de salut, que aple­guen un con­junt d'apa­rells per fer acti­vi­tats dis­se­nyats per una comissió d'experts mul­ti­dis­ci­plinària. Cada ele­ment per­met desen­vo­lu­par capa­ci­tats físiques deter­mi­na­des. A més, es reco­mana, amb un plafó, fer esti­ra­ments abans i després del seu ús.

Als 105 muni­ci­pis es pen­sen col·locar un total de 180 parcs de salut –a més d'un altre al Parc Científic i Tec­nològic de la Uni­ver­si­tat de Girona–. Actu­al­ment, segons ha infor­mat Dip­sa­lut, s'han ins­tal·lat 140 parcs al llarg de 96 muni­ci­pis. Es pre­veu que de cara a l'estiu ja esti­guin tots ins­tal·lats.

La situ­ació dels parcs, que cedeix Dip­sa­lut, la deci­dei­xen els ajun­ta­ments, que també deci­dei­xen el nom­bre de parcs i el nom­bre d'apa­rells, ja que poden ser con­junts de vuit o dotze apa­rells. A més, Dip­sa­lut es fa càrrec de la ins­tal·lació i de fer ses­si­ons per expli­car a la gent com fun­ci­o­nen, a més del man­te­ni­ment. Per con­tra, els ajun­ta­ments han d'asse­gu­rar els equi­pa­ments i apor­tar 600 euros anu­als per al man­te­ni­ment i la dina­mit­zació.

A part dels parcs de salut, també s'han creat iti­ne­ra­ris salu­da­bles, que són recor­re­guts que pas­sen tant per dins de la població com pels afo­res. En tots els casos, pas­sen pel nucli urbà. Els iti­ne­ra­ris estan con­nec­tats entre ells, for­mant xar­xes, que fan apro­xi­ma­da­ment uns 10 quilòmetres cadas­cuna. Totes les xar­xes, que s'han implan­tat sobre camins ja exis­tents i d'ús habi­tual, com­par­tei­xen un mateix tipus de senya­lit­zació. En aquest sen­tit, com que en molts casos apro­fi­ten trams de vies ver­des, Dip­sa­lut té sig­nat un con­veni amb el Con­sorci de les Vies Ver­des per millo­rar la senya­lit­zació qui­lomètrica. Però, a més, s'ha com­ple­men­tat amb un plafó per mos­trar les bones pràcti­ques de salut. Cal recor­dar que els iti­ne­ra­ris estan pen­sats per fer-hi acti­vi­tat física mode­rada, com per exem­ple cami­nar.

Dip­sa­lut també ha con­tac­tat amb el Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat per donar a conèixer les pos­si­bi­li­tats dels parcs urbans i les xar­xes d'iti­ne­ra­ris salu­da­bles al per­so­nal sani­tari dels cen­tres d'atenció primària per tal que puguin reco­ma­nar i recep­tar la pràctica periòdica d'exer­cici i acti­vi­tat física apro­fi­tant les pos­si­bi­li­tats d'aquests equi­pa­ments.

LA DATA

4.12.2010
Inauguració
del primer parc urbà de salut, que va tenir lloc a la zona de creixement de Platja d'Aro.

LA XIFRA

105
municipis
dels 221 que integren les comarques gironines tindran un total de 180 parcs de salut als seus termes.

130 quilòmetres per 27 municipis

La senyalització de les vies verdes o rutes, segons el conveni entre Dipsalut i el Consorci de les Vies Verdes, afecta 130 quilòmetres que passen per 27 municipis. A cada un dels municipis es col·loca un aparell per fer estiraments abans de començar la caminada. A més, es posen unes fites cada 500 metres, plafons d'informació general que inclouen recomanacions per a la realització d'activitat física, indicacions per fer estiraments, un mapa del municipi amb la localització de la via verda i de la xarxa d'itineraris saludables i els parcs urbans de salut. La col·locació i el manteniment dels aparells i fites va a càrrec del consorci. Per això Dipsalut fa una aportació econòmica de 97.668 euros. La feina va començar aquest mes de març passat i es preveu que estigui tot col·locat al juny.

Els pobles beneficiats són Campdevànol, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Ogassa, Llocalou, Olot, les Preses, Sant Esteve d'en Bas, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles, Amer, la Cellera, Anglès, Bescanó, Salt, Girona, Quart, Llambilles, Cassà de la Selva, Llagostera, Santa Cristina d'Aro, Castell d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Vall-llobrega, Mont-ras i Palafrugell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.