Escapades

Canal du Midi, camí de la tranquil·litat

En vaixell, en bicicleta o a peu, el canal navegable més famós d'Europa ens permet descobrir un territori i un art de viure

Dei­xeu anar les amar­res i amb aques­tes fugirà el ritme acce­le­rat de la vida en terra ferma. Nave­gar pel Canal du Midi (mig­dia en francès) ens torna –i sem­blava impos­si­ble– a un món sense rellotge. El dies flu­ei­xen tran­quils men­tre sol­quem aquest paradís de les vacan­ces flu­vi­als. La via nave­ga­ble més famosa d'Europa i patri­moni de la huma­ni­tat des del 1996, tra­vessa el sud de França per unir el riu Garona, des de Tolosa, amb el Medi­ter­rani.

En vai­xell, en bici­cleta o a peu, el recor­re­gut ens per­met des­co­brir, no només un ter­ri­tori, sinó tot un art de viure. Per recórrer els 240 quilòmetres a bord d'un vai­xell neces­si­tem més d'una set­mana, ja que la velo­ci­tat màxima per­mesa al canal és de vuit quilòmetres per hora. Nosal­tres hem tri­gat dos dies a fer un tram de 60 quilòmetres, els que unei­xen Homps i Besi­ers, ciu­tat natal de Pierre-Paul Riquet, ideòleg del canal. Per fer la ruta no cal tenir embar­cació pròpia. Diver­ses com­pa­nyies llo­guen vai­xells a par­ti­cu­lars, que poden embar­car-s'hi sense tenir llicència de nave­gació. També hi ha l'opció de fer el canal amb les pénic­hes mai­son d'hôtes, uns hotels flo­tants que ofe­rei­xen habi­ta­ci­ons. O pujar a una embar­cació res­tau­rant i fer un volt pel canal sense haver de pas­sar-se dies sobre l'aigua.

L'opció que ens dóna més lli­ber­tat és, però, pren­dre les reg­nes d'una embar­cació. Això ens per­metrà atu­rar-nos allà on el pai­satge ens cap­tivi i des­co­brir els tre­sors ama­gats de la regió: la gas­tro­no­mia, les ciu­tats for­ti­fi­ca­des, les medi­e­vals, els petits pobles de pes­ca­dors, les mura­lles de Car­cas­sonne, les plat­ges de Nar­bonne, el saborós Cas­sou­let de Cas­tel­nau­dary...

D'Homps a Besi­ers

Des del port d'Homps, allà on els tonells de vi de Llen­gua­doc s'embar­ca­ven cap a Bor­deus, nave­guem cor­rent avall, sota l'ombra dels plàtans camí de Le Somail, un lloc ideal per assa­bo­rir encara més aquest camí de la tran­quil·litat. Al llarg de tot el canal es van plan­tar al seu dia més de 45.000 arbres. A més de dis­se­nyar un pai­satge idíl·lic, els arbres sub­jec­ta­ven les ribes amb les arrels i pro­por­ci­o­na­ven fusta per cons­truir obres i escal­far les cases de les res­clo­ses. Fins als anys vui­tanta, el canal ser­via per trans­por­tar mer­ca­de­ries i com a via de comu­ni­cació entre l'Atlàntic i el Medi­ter­rani.

Abans d'arri­bar a Le Somail, la vila que guarda una excep­ci­o­nal bibli­o­teca de lli­bres antics i un curiós museu del bar­ret, el canal ens obliga a sal­var qua­tre res­clo­ses, les pri­me­res del nos­tre recor­re­gut. L'endemà, a Besi­ers, el canal sal­varà més de vint metres de des­ni­vell gràcies a les nou res­clo­ses suc­ces­si­ves de Fon­se­ra­nes, unes veri­ta­bles esca­les d'aigua per les quals cada any pas­sen unes 10.000 embar­ca­ci­ons.

El Canal du Midi és un món màgic cons­truït durant catorze anys gràcies a la feina de 12.000 homes i dones, un tre­ball titànic sense parangó que inclou 350 obres d'art (entre aques­tes, 64 res­clo­ses, 55 aqüeduc­tes, 126 ponts, 7 ponts sobre canal i 6 pres­ses), el vell somni romà que un habi­tant de Besi­ers va acon­se­guir fer rea­li­tat al segle XVII.

La pri­mera vegada que et tro­bes amb una res­closa et pre­gun­tes on t'han ama­gat el lli­bre d'ins­truc­ci­ons. Un guia ja ens ho va adver­tir a la sor­tida: a les reclo­ses hi ha una per­sona encar­re­gada d'obrir i tan­car les com­por­tes però no d'aju­dar el nave­gant. En fi, pri­mer hem de fer entrar el vai­xell dins dels murs d'aquesta obra hidràulica que per­met vèncer els des­ni­vells pujant o bai­xant les embar­ca­ci­ons que s'hi tro­ben. Es tan­quen les com­por­tes, cal equi­li­brar els nivells d'agua, pri­mer al tram del canal on ens tro­bem, després, el nivell cap a on sor­ti­rem. A mesura que avança l'embar­cació, hau­rem d'anar amo­llant i amar­rant les cor­des als late­rals de la res­closa per tal que es mogui el menys pos­si­ble.

Sal­vada una, sal­va­des totes. Després, ens fixem, durant el camí ens cre­uem amb embar­ca­ci­ons on són les cri­a­tu­res, les que par­ti­ci­pen de tot el procés. Sol­car el canal amb la mai­nada és ben habi­tual; se'ls veu al timó, a popa, amar­rant o reco­llint la corda. A banda dels tre­balls pròpia­ment mari­ners de la tra­ves­sia, altres coses a fer durant el viatge són asseure's a proa i obser­var, res­pi­rar la natura, salu­dar els mari­ners amb què ens anem cre­uant, els ciclis­tes que ens acom­pa­nyen pel camí (i ens pas­sen de llarg), esten­dre la mà a aquells que van a peu, esti­rar-se al terra i dei­xar que el sol i el vent ens aca­ro­nin. Lle­gir i con­ver­sar. Trieu una bona com­pa­nyia: segur que el viatge serà un èxit.

Rumb a Besi­ers

El canal ofe­reix un mera­vellós viatge a través del camp gas­tronòmic del Llen­gua­doc, una de les més riques regi­ons viti­vinícoles fran­ce­ses. El verd ens omple el cap i la brisa, els pul­mons. Arri­bem a Besi­ers un diven­dres, dia de mer­cats, i ens espe­ren les flors a la Ram­bla, al cos­tat del monu­ment a Pierre-Paul Riquet, i els pro­duc­tes d'ali­men­tació més típics: for­mat­ges de la regió i vins. El guia turístic ens traça l'essència de la ciu­tat en qua­tre símbols: el Canal du Midi, els vins, l'afició als braus i el rugbi.

Després, però, ens porta a visi­tar l'església de la Mag­da­lena, res­tau­rada –on els càtars foren assas­si­nats al crit de «Mateu-los a tots; Deu ja triarà»–, el tea­tre, el mer­cat cen­tral, l'ajun­ta­ment i la cate­dral de Saint Nazaire, una autèntica for­ta­lesa de gran majes­tu­o­si­tat.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. Besiers té connexió amb les autopistes A-9, A-6 i A-75.
En avió. Besiers té aeroport internacional.
En tren. TGV a París.

DADES D'INTERÈS

Comitè Regional de Turisme del Llenguadoc-Rosselló. Tel. 33 (0) 467 200 220 www.sunfrance.com
Turisme de l'Aude. Tel. 33 (0) 468 116 600 www.audetourisme.com
Turisme de Besiers. Tel. 33 (0) 467 768 400 www.beziers-tourisme.fr
Le Boat. Embarcacions. www.leboat.es


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.