Societat

La contraportada

Navegar pel riu Ter

És una proposta turística que ofereix l'empresa Kaiak del Ter, amb seu a Colomers, i que té adaptats tres itineraris en el tram fluvial entre Sant Julià de Ramis i Verges

El riu Ter és nave­ga­ble.Tot­hom que tin­gui una barca, un caiac o una canoa pot fer-ho, sem­pre que tin­gui en compte les mesu­res medi­am­bi­en­tals i obtin­gui el permís cor­res­po­nent, que és gratuït, de l'Agència Cata­lana de l'Aigua de la Gene­ra­li­tat. I si no es té barca per fer-ho, es pot fer a través d'algu­nes de les empre­ses que hi ha al llarg del riu, com és el cas de Kayak del Ter, situ­ada a Colo­mers, al Baix Empordà.

Kayak del Ter ofe­reix des de fa qua­tre anys la ruta nave­ga­ble entre Colo­mers i Ver­ges. Una ruta oberta durant tot l'any que per­met gau­dir de la natura en tot el seu esplen­dor durant 7.500 metres. Un recor­re­gut d'unes dues hores, en què només es veu com a edi­fi­cació humana el molí de Jafre. La resta és natura, amb bos­cos fins al riu i una fauna vari­ada: pei­xos, ocells... El tram de Colo­mers a Ver­ges, que es fa amb caiac, és el més comer­cial. Però dar­re­ra­ment l'empresa hi ha obert dos trams més. L'un va des de Sant Julià de Ramis i Celrà fins a la presa de Sobrànigues, a Flaçà. Aquest tram pot durar entre 6 i 8 hores i, com l'ante­rior, es fa amb caiac. Per con­tra, el tram entre la presa de Flaçà i Colo­mers es fa amb canoa cana­denca. En aquest tram, a mig recor­re­gut, l'empresa està mirant de crear-hi un camp de fut­bol i golf, que podria entrar en fun­ci­o­na­ment aquest mateix mes d'agost. Aquests dos trams res­ten tan­cats entre el 15 de març i el pri­mer de juliol per nidi­fi­cació d'avi­fauna. I res­pecte al pri­mer tram, no va més enllà de Ver­ges perquè hi ha l'illa de Canet de la Tallada, que és una reserva natu­ral i, per tant, no hi és per­mesa la nave­gació. Per con­tra, sí que es passa per l'illa d'Avall, al terme de Jafre. Els tres trams es fan seguint els obs­ta­cles del riu, siguin pre­ses o res­clo­ses. Quan hi ha una presa, s'ha de dei­xar un marge de segu­re­tat amb la infra­es­truc­tura de 200 metres. Abans d'ini­ciar el recor­re­gut pel riu, uns tre­ba­lla­dors de l'empresa expli­quen noci­ons bàsiques de com­por­ta­ment dels turis­tes amb el riu, espe­ci­al­ment de medi ambi­ent. L'empresa, però, posa tres limi­ta­ci­ons per anar en caiac al riu: saber nadar, tenir menys de 75 anys i pesar menys de 120 qui­los.

A par­tir d'aquí, poden sor­tir a nave­gar. La majo­ria dels turis­tes flu­vi­als són els holan­de­sos i els ale­manys. A una certa distància hi ha els angle­sos i fran­ce­sos. També hi ha un crei­xe­ment nota­ble en el nom­bre d'usu­a­ris de la gent del país.

Una nave­gació per trams no gaire pro­funds i amb un cor­rent del nivell més baix, però molt rics a nivell ambi­en­tal. “Aquest pai­satge és un tre­sor”, recorda el pro­pi­e­tari de Kaiak del Ter, Roger Duran, que des que era petit és un ena­mo­rat dels caiacs. Va fer cur­sos per ser moni­tor i va conèixer aquest món a dife­rents països euro­peus; després va veure que el Ter “era el lloc ideal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.