Medi ambient

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Un forat que fa por

L'Agència de Residus diu que l'abocador de Can Fatjó dels Aurons no es farà, però es nega a posar una data per desestimar-lo oficialment

Col·lectius locals i tots els grups de Cerdanyola, Bellaterra i Sant Cugat hi són contraris

L'ARC no entén que Puigfel vulgui fer l'abocador “sabent que ho té perdut”

El pro­jecte de l'empresa Puig­fel de fer un abo­ca­dor per a resi­dus d'eco­parc al paratge de Can Fatjó dels Aurons de Cer­da­nyola –a tocar de Bella­terra i Sant Cugat– va sor­tir a la llum el novem­bre de l'any pas­sat, quan aquest diari va fer públic que el con­sis­tori de Cer­da­nyola valo­rava la posada en marxa d'un nou abo­ca­dor a canvi de rebre uns 9 mili­ons d'euros. La mesura estava inclosa en el pla de via­bi­li­tat econòmica del con­sis­tori. La notícia va posar en alerta els veïns de Bella­terra, que al cap de pocs mesos van cons­ti­tuir la Pla­ta­forma Con­tra l'Abo­ca­dor de Dei­xa­lles a Can Fatjó dels Aurons. Aquest col·lec­tiu ha lide­rat la lluita con­tra aquest pro­jecte amb la col·labo­ració ini­cial de la Pla­ta­forma Cer­da­nyola Sense Abo­ca­dors, i més tard la dels par­tits polítics de Cer­da­nyola, Bella­terra i Sant Cugat.

El clot de l'argi­lera de Ceràmiques Almar fa por. Por per les seves dimen­si­ons –ocupa una extensió equi­va­lent a qua­tre camps de fut­bol i té una pro­fun­di­tat de 60 metres– i por també perquè els veïns no volen que s'hi duguin resi­dus d'eco­parc com els que s'estan por­tant a l'abo­ca­dor Elena –també a Cer­da­nyola, a tocar del sin­crotró– i que des­pre­nen pudors. I és una por que aug­menta perquè els esforços per atu­rar el pro­jecte no aca­ben de donar els fruits espe­rats.

Després que els governs de Cer­da­nyola, Bella­terra i Sant Cugat apro­ves­sin moci­ons contràries a l'abo­ca­dor durant el pri­mer tri­mes­tre d'enguany, el 13 de juliol pas­sat la comissió de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat del Par­la­ment –a instàncies del PP i amb una esmena d'ERC– rebut­java l'abo­ca­dor, tot i el vot opo­sat de CiU. Els naci­o­na­lis­tes esta­ven a favor de no fer aquest abo­ca­dor a Cer­da­nyola, però defen­sa­ven que l'exe­cu­tiu no pot gover­nar a cop de pro­posta de reso­lució.

El direc­tor de l'Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC), Josep Maria Tost, asse­gu­rava diven­dres pas­sat que l'abo­ca­dor de Can Fatjó “ha sor­tit de la llista de can­di­dats i s'arxi­varà”, però es negava a avançar una data en què la Gene­ra­li­tat pugui donar ofi­ci­al­ment per aca­bat aquest pro­jecte. Tost recorda que la llei de resi­dus no per­met a par­ti­cu­lars –en aquest cas, Puig­fel– pro­moure un abo­ca­dor i diu: “No sé per què Puig­fel ha pre­sen­tat aquest pro­jecte sabent que ho tenia per­dut, perquè al dar­rere no hi ha cap admi­nis­tració pública”. El res­pon­sa­ble de l'ARC diu que el 2012 pre­sen­tarà el mapa d'ins­tal·laci­ons de trac­ta­ment de resi­dus de Cata­lu­nya i que Can Fatjó “no hi serà”.

Poca infor­mació

Des que el novem­bre pas­sat es va fer públic el pro­jecte de l'abo­ca­dor, l'Ajun­ta­ment de Cer­da­nyola i la Gene­ra­li­tat han donat infor­mació amb comp­ta­go­tes i, sovint, a remolc de la que faci­li­tava la pla­ta­forma con­tra l'abo­ca­dor i el govern de l'enti­tat muni­ci­pal des­cen­tra­lit­zada (EMD) de Bella­terra. Puig­fel no ha vol­gut par­lar mai. A través de la pla­ta­forma i l'EMD, recent­ment s'ha sabut que, el juliol de l'any pas­sat, Puig­fel va dema­nar a l'Ajun­ta­ment un cer­ti­fi­cat de com­pa­ti­bi­li­tat urbanística i que la sol·lici­tud de l'abo­ca­dor a la Gene­ra­li­tat no es va fer fins al febrer d'aquest any. La pla­ta­forma i l'EMD també han fet públic que un informe de la Gene­ra­li­tat del març d'aquest any va detec­tar “irre­gu­la­ri­tats” a Can Fatjó, com ara que hi havia fites no col·loca­des, que s'havia modi­fi­cat una part del perímetre de l'abo­ca­dor i que la fondària per­mesa de 20 metres havia arri­bat fins als 60.

Un dels docu­ments que podrien esde­ve­nir cab­dals per atu­rar el pro­jecte és la no-com­pa­ti­bi­li­tat de l'abo­ca­dor amb el pla urbanístic. Segons ha pogut saber aquest diari, Puig­fel ha recor­re­gut con­tra la decisió del con­sis­tori. Des de l'ARC, Josep Maria Tost con­si­dera que el recurs “està fora de lloc” per dos motius: la mani­fes­tada incom­pa­ti­bi­li­tat urbanística i la llei de resi­dus. Però, a data d'avui, ofi­ci­al­ment l'abo­ca­dor de Can Fatjó dels Aurons encara és una amenaça i el ter­ri­tori reclama que l'argi­lera es res­tauri amb ter­res netes.

Vuit abo­ca­dors

L'argu­ment que més s'ha uti­lit­zat des de Cer­da­nyola per opo­sar-se a aquest abo­ca­dor és que al muni­cipi ja hi ha fins a vuit abo­ca­dors. Dos són els més pro­blemàtics: el de Can Pla­nas –de 18 hectàrees–, que encara no se sap com es res­tau­rarà, i l'Elena, on es duen resi­dus d'eco­parc des del 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.